Avusturya'da Basbakan Degisikligi Iktidara Yönelik Tepkileri Azaltmadi

Avusturya’da eski Basbakan Sebastian Kurz’un yolsuzluk sorusturmasi nedeniyle istifa etmesinin ardindan göreve baslayan yeni Basbakan Alexander Schallenberg’in eski basbakanla yakin is birligi içinde hareket edecegini açiklamasi, muhalefetin tepkisine yol açti.

Yolsuzluk sorusturmasi nedeniyle mecliste düzenlenen özel oturumda basbakan sifatiyla ilk konusmasini yapan Schallenberg, ülkede yasanan hükûmet krizinin sonlandirilmasi ve basariyla sürdürülen hükûmet programinin devam ettirilmesi için Halk Partisinin (ÖVP), koalisyon ortagi Yesiller Partisine "elini uzattigini" söyledi.

Schallenberg, ÖVP’den hakkinda yolsuzluk sorusturmasi baslatilan Maliye Bakani Gernot Blümel için muhalefetin güvensizlik oylamasi talep etmesini elestirerek bir kez daha Kurz’la yakin is birligi içinde hareket edecegini dile getirdi.

- Muhalefetten "Kurz’un kurdugu sistem hala isliyor" tepkisi

Yeni Basbakan'in açiklamalarina tepki gösteren muhalefet, rüsvet ve yolsuzluk sorusturmasina ragmen "Kurz’un kurdugu sistemin hala isledigine" dikkati çekti.

Yeni Avusturya Partisi (NEOS) Genel Baskani Beate Meinl-Reisinger, meclis kürsüsünde yaptigi konusma sirasinda savciligin yolsuzluk sorusturmasina iliskin hazirladigi 104 sayfalik dosyayi okumasi için Basbakan Schallenberg’in masasina birakti. Dosyayi yere koyan Basbakan, daha sonra bu tavri için özür diledi.

Öte yandan muhalefetin hem Maliye Bakani Blümel hem de yeni kabine için verdigi güvensizlik önergesi oylama sonucunda reddedildi.

- Yolsuzluk sorusturmasi kapsaminda ilk gözalti

Bu arada Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Savciliginin, eski Basbakan Kurz hakkinda baslattigi yolsuzluk sorusturmasinda adi geçen kamuoyu arastirmacisi Sabine Beinschab’in gözaltina alindigini açiklandi.

Avusturya'da 6 Ekim Çarsamba eski Basbakan Kurz'un da aralarinda bulundugu 10 kisi hakkinda "rüsvet, yolsuzluk ve güveni kötüye kullanma" suçlamalariyla sorusturma baslatilmis, bunun üzerine Kurz istifa etmek zorunda kalmisti

Kurz'un istifasiyla bosalan basbakanlik görevine eski Disisleri Bakani Schallenberg getirilmisti.

Kaynak: AA