Arap Koalisyonu Açiklamasi Yemen'de Bir Günde 134 Husi Milis Öldürüldü

Husiler ise Marib'i ele geçirmek için birkaç hafta önce baslattiklari operasyonlarda koalisyon güçlerinden 1300 kisinin öldürüldügünü, 4 bin 320 kisinin yaralandigini ve 30 kisinin esir alindigini bildirdi.

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri, Yemen'in Marib ilinde 134 Husi milisin öldürüldügünü açikladi.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'nin haberine göre, koalisyon güçleri Marib iline bagli El-Abdiyye ilçesinde Iran destekli Husilere karsi son 24 saatte 43 saldiri düzenledi.

Açiklamada, askeri araçlarin da hedef alindigi saldirilarda Husilerden 134 kisinin öldürüldügü kaydedildi.

Koalisyon güçleri, dün de Marib'e düzenlenen hava operasyonlari sonucu 156 silahli Husi milisinin öldürüldügünü duyurmustu.

- Husiler: Koalisyon güçlerinden 1300 kisi öldürüldü

Öte yandan, Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, baskent Sana'da düzenledigi basin toplantisinda, Marib'i ele geçirmek için birkaç hafta önce baslattiklari operasyonla ilgili açiklamalarda bulundu.

Seri, operasyonlarda koalisyon güçlerinden 1300 kisinin öldürüldügünü, 4 bin 320 kisinin yaralandigini ve 30 kisinin esir alindigini ifade etti.

Operasyonlarda zirhli ve askeri personel tasiyicilardan olusan yaklasik 300 aracin yani sira 850 silah ve 4 silah deposunun yakildigini ve imha edildigini aktaran Seri, birçok ilçenin kontrolünü ele geçirdiklerini ve güçlerinin il merkezi Marib'in yakin çevresine kadar ulastigini söyledi.

Koalisyon güçlerinin ise 948 hava saldirisi düzenledigini ve saldirilarin bazilarinda sivillerin evleri ve yollarin hedef alindigini dile getiren Seri, Husilerin hava savunma güçlerinin 6'si ABD üretimi 11 casus uçagini düsürmeyi basardigini sözlerine ekledi.

- Yemen'deki iç savas

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardim ve korumaya ihtiyaç duyuyor.
Kaynak: AA