Irak Meclisinde Birinci Grup Olduklarini Açiklayan Sadr Açiklamasi

'Bundan sonra halk terörsüz, yolsuzluk ve milisler olmadan yasayacak' 'Irak’taki tüm büyükelçiliklerle memnuniyetle çalisiriz ancak hükümet kurma çalismalarinda iç islerimize karismamalari sartiyla'.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, genel seçimlerin nihai olmayan sonuçlarina göre yeni Meclisteki en büyük grup olduklarini açiklayarak, taraftarlarini kutlama yapmaya çagirdi.

Sadr, grubunun kesin olmayan sonuçlara göre Meclisteki çogunlugu elde etmesinin ardindan açiklama yapti.

Sonuçlardan duydugu memnuniyeti dile getiren Sadr, sunlari kaydetti:

"Bundan sonra halk terörsüz, yolsuzluk ve milisler olmadan yasayacak. Direnisçi olduklarini iddia edenler (Hasdi Sabi) dahil kontrol disi silahlar devlet elinde toplanmali. Irak dinarinin degerini artiracagiz.”

Hükümet kurma çalismalarina da deginen Sadr, "Irak’taki tüm büyükelçiliklerle memnuniyetle çalisiriz ancak hükümet kurma çalismalarinda iç islerimize karismamalari sartiyla." ifadelerini kullandi.

Sadr, Meclisin en büyük grubu olmalari dolayisiyla taraftarlarini kutlama yapmaya çagirdi.

Irak resmi ajansinda yer alan habere göre, nihai olmayan ilk seçim sonuçlarina göre, Sii lider Mukteda es-Sadr'a bagli Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclise 73 vekil gönderdi.

Meclisin ikinci büyük grubunun ise 38 sandalyeyle eski Meclis Baskani Muhammed Halbusi'nin (Sünni) liderlik ettigi Takaddum Partisi oldugu belirtildi.

Eski Basbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 37 vekille üçüncü sirada yer aldi.

Irak Yüksek Seçim Komiserligi, kesin sonuçlari henüz açiklamadi.

Irak'ta 2003 yilindan bu yana besincisi yapilan seçimlerin, yüzde 41'le en düsük katilim oranina sahip seçim oldugu ifade ediliyor.
Kaynak: AA