Kusadasi'nda, Mermerler Sanatla Sekillenecek

Kusadasi Belediyesi tarafindan bu yil ikincisi düzenlenen Uluslararasi Kusadasi Neopolis Heykel Sempozyumu, düzenlenen törenle basladi. Yaklasik 1 ay sürecek olan sempozyumda mermerler, usta heykeltraslarin elinde hayat bulacak. “Yasam Hakki” temasi ile sanatla sekillenecek olan mermer heykeller, Kusadasi’nin çesitli bölgelerinde sergilenecek.

Kusadasi'nda, Mermerler Sanatla Sekillenecek
Geçmisinde ülke genelindeki birçok müzisyene ev sahipligi yapan Altin Güvercin basta olmak üzere çesitli sanat etkinlikleri ile uluslararasi camiada da adindan söz ettirmeyi basaran Kusadasi, simdi de Uluslararasi Kusadasi Neopolis Heykel Sempozyumu ile dünyaya açilacak. Önemli turizm kentlerinden olan Kusadasi’nin turizmin yani sira sanatla anilan bir kent olacagini vurgulayan Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel, “Kusadasi’ni kültür ve sanatla anilan modern bir turizm kenti haline getirmek için çalismaya devam edecegiz” dedi.

Kusadasi Belediyesi, Kusadasi Kültür Sanat ve Tanitim Vakfi (KUSAV) ve Mehmet Nuri Göçen Kültür Egitim ve Sanat Vakfi isbirligi ile gerçeklestirilen sempozyumda, bloklar halinde bulunan mermerler Türkiye, Iran, Gürcistan, Estonya ve Rusya’dan katilan 10 heykeltirasin ellerinde sekillenecek. Kustur mevkiinde bulunan Eski Deve Güresi Arenasi’nda düzenlenen sempozyumu ziyaret ederek, heykellerin yapilis sürecini izlemek isteyen tüm vatandaslar 30 Ekim’e kadar sempozyum alanina giderecek süreci yakindan takip edebilecek.

Törenin açilis konusmasini gerçeklestiren sempozyumun küratörü Hakan Sengönül “Bu yil düzenlemis oldugumuz sempozyumun temasi yasam hakki. Heykeltraslarimiz Marmara Adasi’ndan gelen mermer bloklari yontarak Kusadasi açik hava heykel müzesi olusumuna katki saglayacaklar. Bir kente sanat eseri kazandirmak için bir araya gelen, sanata ve sanatçiya önem veren Belediye Baskanimiz Sayin Ömer Günel’e, KUSAV Baskani Levent Köylü’ye ve Mehmet Nuri Göçen Kültür Egitim ve Sanat Vakfi yöneticilerine çok tesekkür ederim” dedi.

“10 eser Kusadasi’na kazandirilacak”

Bu yil 10 önemli eserin Kusadasi’na kazandirilacagini ifade eden KUSAV Baskani Levent Köylü ise “Kusadasi’ni kültür ve sanatla anilir bir kent haline getirmek için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu çalismalarin en önemli ayaklarindan biri Uluslararasi Kusadasi Neopolis Heykel Sempozyumu. Geçen sene üretilen 9 eser kentimizin farkli noktalarina yerlestirildi. Bu sene de 10 önemli eser Kusadasi’na kazandirilacak” dedi.

Törende, Mehmet Nuri Göçen Kültür, Egitim ve Sanat Vakfi adina konusan Rena Çukurova ise, “Rahmetli dedem Mehmet Nuri Göçen anisina kurdugumuz vakfin misyonu kültür, egitim ve sanattir. Elimizden geldigince kültürlerarasi etkinliklerde yer almaya çalisiyoruz. Kusadasi Belediyesi’ne böyle bir ise öncülük ettigi için çok tesekkür ediyoruz” diyerek, tüm heykeltraslara basarilar diledi.

“Her sokakta olmasini çok önemsiyoruz”

Kusadasi’nin sanatla anilan bir kent olmasi için çalismalarin devam edecegini ifade eden Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel; “Bu sene ikincisini düzenledigimiz Kusadasi Neopolis Heykel Sempozyumu’nu kentimiz için yapilmis önemli aktivitelerden biri olarak görüyorum. Biz Kusadasi’ni sanatla anilir bir kent haline getirmek için çalisiyoruz. Bu amaçla heykel, resim, müzik gibi birçok sanat dalinda faaliyetler gerçeklestiriyoruz. Heykel sanatinin kentimizin her sokaginda var olmasini çok önemsiyoruz. Kentimizi ziyaret eden her misafirin bu heykellerle karsilasmasi ve bu eserlerle fotograf çektirerek sosyal medyada kullanmasi bizim için çok önemli. Çünkü Kusadasi’ni yeni turizm döneminde Türkiye’nin ve dünyanin önemli turizm merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz. Kusadasi, doga ve kültür turizminin yani sira dünyanin en önemli kruvaziyer limanlarindan birine sahip. Hiçbir zaman turizmde kiymetini yitirmeyecektir. Biz göreve geldigimiz günden itibaren Kusadasi’ni tekrar hak ettigi yere getirmek için çalisiyoruz. Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Sayin Özlem Çerçioglu da bu mücadelemize büyük destek veriyor. Kentimizi daha güzel bir hale getirmek için yürüttügümüz çalismalarin hepsini Aydin Büyüksehir Belediyemiz ile isbirligi içerisinde gerçeklestiriyoruz. Bu yil Türkiye’nin ve dünyanin dört bir yanindan gelen 10 heykeltras arkadasimiz kentimize çok önemli eserler birakacaklar. Inaniyorum ki 2. Uluslararasi Kusadasi Neopolis Heykel Sempozyumu da ilki gibi çok basarili geçecek. Kusadasi’ni kültür ve sanatla anilan modern bir turizm kenti haline getirmek için çalismaya devam edecegiz” dedi.

“Her canlinin yasam hakki var”

Sempozyumun bu yil “yasam hakki” temasi ile düzenlendigine dikkat çeken Baskan Ömer Günel “Her canlinin yasam hakki vardir. Öncelikle bu hakki tüm insanlik ve sokaktaki can dostlarimiz için savunuyoruz” diyerek organizasyonu tüm canlilara adadiklarini belirtti.

Konusmalarin ardindan sempozyum, Aydin Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Evrim Karakoz, Baskan Ömer Günel, Mehmet Nuri Göçen Kültür Egitim ve Sanat Vakfi Yöneticisi Rena Çukurova ve KUSAV Baskani Levent Köylü tarafindan mermer üzerine vurulan ilk çekiç darbesi ile basladi.

5 Ülkeden 10 heykeltras

Heykeltras Hakan Sengönül’ün küratörlügünde 30 Ekim tarihine kadar sürecek olan sempozyuma Türkiye’den Çagdas Erçelik, Hanife Yüksel, Kemal Özkan Arslan, Burak Çizer, Hakan Sengönül ve Vasilisa Chugunova, Iran’dan Bahman Chegeni, Gürcistan’dan Ivan Guldedava, Estonya’dan Kirill Grekov, Rusya’dan ise Mikail Sobolev katilirken sempozyumun asistanligini ise Mehmet Ali Demirci ve Hüseyin Ünlü yapacak.

Çocuklar da unutmadi

Bir ay boyunca mermer bloklari yontarak “yasam hakki” temasi ile sekillendirecek olan 10 heykeltirasin eserleri Kusadasi’nin farkli noktalarinda kalici olarak sergilenecek. Sempozyum kapsaminda 25 Ekim tarihinde çocuklar için kil atölyesi düzenlenecek. Sanatseverler her gün 09.30-18.00 saatleri arasinda sanatçilarin çalismalarini canli olarak izleyebilecek. Çalismalari izlemek isteyenler için her sali günü saat 14.00’de Kusadasi Belediyesi Ana Hizmet Binasi önünden sempozyum alanina ücretsiz servis kalkacak.

Yogun bir katilimla baslayan sempozyumun açilis törenine Aydin Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Evrim Karakoz, Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel, Mehmet Nuri Göçen Kültür Egitim ve Sanat Vakfi Yöneticisi Rena Çukurova, KUSAV Baskani Levent Köylü, belediye baskan yardimcilari, belediye meclis üyeleri, birim müdürleri, sivil toplum kurulusu ve siyasi partilerin temsilcileri ile sanatseverler katildi.

Kaynak: İHA