Bursa'da 'Kuraklık Ve Su Yönetimi' Ele Alındı

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş: 'Kentin 30 yıllık sıkıntısını bertaraf edecek Çınarcık Barajı İsale Hattı projesine hız vererek, 2023 yılında 145 milyon metreküp ilave suyu Bursa ile buluşturacağız'.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, alınan tedbirlerle kentte su konusunda şu anda bir problem olmadığını, kentin 30 yıllık sıkıntısını bertaraf edecek Çınarcık Barajı İsale Hattı Projesi'ne hız verip 2023'te 145 milyon metreküp ilave suyu Bursa ile buluşturacaklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, su kaynaklarının yerinde ve doğru kullanılması, kuraklığın önüne geçilmesi amacıyla düzenlenen "Kuraklık ve Su Yönetimi" toplantısı, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Aktaş, toplantıda yaptığı konuşmada, 2019'dan beri yaşanan ve günden güne şiddetini artıran meteorolojik kuraklık konusunda 1 yılı aşkın süredir çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

Alınan tedbirlerle şu anda herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Aktaş, "Kentin 30 yıllık sıkıntısını bertaraf edecek Çınarcık Barajı İsale Hattı Projesi'ne hız vererek, 2023 yılında 145 milyon metreküp ilave suyu Bursa ile buluşturacağız." ifadesini kullandı.

Hızla yükselen dünya nüfusunun kentleşme, sanayileşme ve tarımsal faaliyetlerdeki hızlı artışın bundan sonrası için iyi sinyaller vermediğine dikkati çeken Aktaş, şunları kaydetti:

"Toplantıyla hedefimiz, konunun uzmanlarının görüşlerini alarak, kapsamlı ve eksiksiz bir model meydana getirmek. Yıldan yıla büyüyen Bursa'nın yakın gelecekte önce susuzluk ardından da kuraklık ile karşı karşıya kalmaması için bugünden kalıcı çözümler üretmek, hepimiz için toplumsal sorumluluktur. Bursa'nın sürdürülebilir su yönetimi planını hep birlikte oluşturarak, hem bizlere hem çocuklarımıza hem de gelecek nesillere yaşanabilir şehir bırakmak için el ele vermemizin zamanıdır."

Aktaş, toplantılarda elde edilecek çözüm önerilerinin kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Suyun yerinde kullanılması, karbon salınımının kontrol altına alınması, ısı adalarının denetimi ve yeşil enerjiden istifade gibi konuları önemsiyoruz. Su tüketiminde toplumsal bilincin geliştirilmesi, kullanımın denetim altına alınması ve tasarruf için farkındalık oluşturulması için çalışmalar yapmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın birkaç gün önce müjdelediği ve Türkiye genelinde 150 noktada inşa edileceği açıklanan yer altı barajları ve yağmur hasadı gibi modeller de gündemimizde. Bizler de su rezervlerimizin geliştirilmesinin yanı sıra geri dönüşüm, gri sulardan istifade ve yeniden değerlendirme gibi çözümler ile Bursa'nın su geleceğini güvence altına almak istiyoruz."

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, şehrin mevcut su seviyesi, kuraklığa karşı alınması gereken tedbirler ve atık suların geri kazanılması konularında katılımcılar da görüşlerini iletti.
Kaynak: AA