Bilim Kurulu üyelerinden flaş bayram tatili açıklaması!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca corona virüs'te son durumu paylaştı. Türkiye'de son 24 saatte 933 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 21 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 216 bin 873, can kaybı 5 bin 440 oldu. Son 24 saatte 1087 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 198 bin 820 oldu. Bakan Koca, "Daha çok test, daha çok vaka saptar. Test sayısıyla yeni vaka sayısı arasındaki ilişki ise bire bir değildir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Bilim Kurulu üyelerinden yaklaşan Kurban Bayramı hakkında önemli açıklamalar geldi.

Bilim Kurulu üyelerinden flaş bayram tatili açıklaması!
Bilim Kurulu üyelerinden flaş bayram tatili açıklaması!
Bilim Kurulu üyeleri yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyardı.

Ankara Şehir Hastanesi yoğun bakım sorumlusu ve Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Kultufan Turan, eylül ve ekim aylarının Kovid-19 açısından çok kritik olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Sema Kultufan Turan, “Eylül, ekim ayları neden vurgulanıyor? Çünkü insanların vücut dirençleri yaz aylarında özellikle viral enfeksiyonlara karşı güçlüdür.

İnsanların vücut dirençleri eylül-ekim aylarında değişeceği için, kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirecekleri için, insanların hareketleri yoğun olacağı için bu aylarda genellikle risk vardır. O risk de yeni bir pikin çıkışına neden olabilir.

Bayrama dikkat

Yaklaşan Kurban Bayramı'na ilişkin de değerlendirmede bulunan Turan, “Kurban Bayramı çok önemli bir dönemeç.

Özellikle kurban kesim yerlerinde kurallara harfiyen uymak gerekiyor. Aile görüşmelerini mümkün olduğu kadar yapmamalarını tavsiye ediyoruz.

Büyüklerimizle telefonla bayramlaşalım. Kalabalık mekanlara girmemeye özen gösterelim” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof.Dr Mustafa Necmi İlhan da, dünyada virüsün yayılma hızının çok hızlı gittiğini vurguladı.

ABD'de virüsün hızını hiç düşürmediğini kaydeden İlhan, “Biz kendi vakalarımızı sıfırlasak bile sınırlarımız açık olduğu müddetçe her zaman Kovid-19 riski olacaktır.

Bu nedenle eylül ayında gelebilecek risklere karşı hazırlıklı olmamız gerekli” dedi.

Eylül uyarısı

Türkiye'de koronavirüs vakalarında 1. dalganın henüz sona ermediğini belirten İlhan, şunları söyledi:

“Bizde şu an 2. dalgadan söz etmek mümkün değil ancak eylül eyında insanlar tatilden dönüyor. Okullar açılacak. Kapalı alanlarda daha fazla bulunacağız. Daha fazla miktarda virüs teması söz konusu olacak. Bu nedenle virüsün bulaşı artacak. Normal ekim kasım aylarında ortaya çıkan mevsimsel gribi de buna eklemek gerekiyor. Olabildiğince düşük vaka ile eylül ekim ayına girmemiz gerekiyor. 6 ay olacak eylüle geldiğimizde, 6 aylık deneyimlerimizle de olabildiğince virüse karşı yeni normal hayatımızı sürdürmemiz gerekiyor.”

‘Maskeler çıkmasın' +

Bayrama ilişkin de uyarılarda bulunan İlhan, gençlerin büyüklerin yanına giderken maskelerini çıkarmamaları gerektiğini vurguladı.