Ürünleri elde kalan üreticiye müjde!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kimsenin ürününün tarlada, hayvanının ise elinde kalmayacağını belirterek, gerekirse bu ürünleri ve hayvanları devlet olarak alabileceklerini ifade etti.

Ürünleri elde kalan üreticiye müjde!
Ürünleri elde kalan üreticiye müjde!
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Pakdemirli, video konferans yöntemiyle Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) Danışma Kurulu toplantısına katıldı.

Toplantıda, pandemiden önce, tarım sektörünün nabzını tutmak ve her konuda paydaşların fikirlerini almak amacıyla 70 ilde 200'ün üzerinde toplantı yaptıklarını belirten Pakdemirli, 'Söz Sizde' buluşmaları adıyla gerçekleştirmeye başladıkları toplantılarda da üreticileri, yetiştiricileri, çiftçileri, ormancıları bizzat dinleme fırsatı bulduklarını ve varsa sorunlarını yolun başındayken çözme gayreti içinde olduklarını ifade etti.

Bu kapsamda video konferans aracılığıyla Antalya, Konya, Samsun ve İzmir illerindeki üreticilerle ve sektör paydaşlarıyla bir araya geldiklerini de ifade eden Pakdemirli, gelecek hafta ise Türkiye'nin kırmızı et deposu konumunda olan Erzurumlu çiftçilerle ve üreticilerle görüşeceğini belirtti.

'KİMSENİN ÜRÜNÜ TARLADA KALMAYACAK GEREKİRSE DEVLET ALACAK'


Pakdemirli, çiftçileri, daha fazla üretmekten korkmamaları konusunda uyararak, 'Kimsenin ürünü tarlada, hayvanı elinde kalmayacak. Gerekirse devlet olarak biz alacağız.' ifadesini kullandı.

Salgınla baş edebilmenin şu anki tek yolunun evde kalmak ve sağlıklı gıdalarla bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçtiğinin altını çizen Pakdemirli, şunları kaydetti:

'Hamdolsun ki salgın süreci dünyada hiç gündeme gelmeden önce de gıda arz güvenliği noktasında çok iyi durumdaydık. Şu an itibarıyla da gıda tedarikimiz yeterli düzeydedir. Yine de tedbiri asla elden bırakmıyoruz. Üretimin planlı ve sürdürülebilir bir biçimde artması için gayretle çalışıyoruz. Bunun için öncelikle mevsimlik işçi konusunda il ve ilçe pandemi kurullarıyla birlikte bir yol haritası ve uygulama yöntemi belirledik. İkinci olarak da Hazineye ait tarıma elverişli atıl arazileri, çiftçilerimize bedelsiz olarak tahsis ederek, üretime kazandırma çalışmalarımıza başladık.'

Son 18 yılda uygulanan politikalar ve verilen destekler sayesinde Türkiye'de güçlü bir tarım ve orman altyapısının oluşturulduğunu kaydeden Pakdemirli, bu dönemde üreticilere 308 milyar liralık tarımsal destek sağlandığını, 565 baraj inşa edildiğini, 6,6 milyon hektar arazinin sulamaya açıldığını ve tarımsal hasılanın yüzde 645 artışla 275 milyar liraya ulaştırıldığını ifade etti.

Pakdemirli, Türkiye'nin tarımda 18 milyar dolarlık ihracat ve 5,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini belirterek, 'Ülkemiz tarımsal gayrisafi milli hasılası açısından Hollanda, İspanya Fransa gibi tüm Avrupa ülkelerini geride bırakarak, 48 mily