Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Merkel’e ülkemiz hakkında gönderdiği mektupta, Türkiye’ye maddi desteğin Avrupa’ya göçmen akınlarının azalmasıyla doğru orantılı şekilde yapılması teklifinde bulunmuştur” dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un
Yunanistan Başbakanının Türkiye’ye ilişkin olarak
Fransa Cumhurbaşkanı ve
Almanya Başbakanına ilettiği mektup hakkındaki soruya verdiği cevapta, “
Yunanistan Başbakanı Miçotakis,
Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve
Almanya Başbakanı Merkel’e ülkemiz hakkında gönderdiği mektupta, Türkiye’ye maddi desteğin Avrupa’ya göçmen akınlarının azalmasıyla doğru orantılı şekilde yapılması teklifinde bulunmuştur. Yunanistan’ın kapısına gelen sığınmacılara tüm dünyanın gözü önünde uyguladığı insanlık dışı ve utanç verici muameleler hala hafızalardayken, bu ülkenin şimdi de mültecilerin sayısı üzerinden maddi destek teklif etmesi son derece çarpık ve ahlaksız bir anlayışın ürünüdür.
Türkiye, tamamen insani nedenlerle misafir ettiği 4 milyon
sığınmacı için bugüne dek 40
milyar dolar harcamıştır. AB ise, Suriyeliler için Türkiye’ye yaptığı 6 milyar Avro’luk taahhüdün bugüne kadar sadece 2.7 milyarını göndermiştir. Yunanistan’a ise, ülkesindeki 100.000
sığınmacı için 3 milyar Avro’ya yakın destek vermiştir. Bizim teklifimiz bakidir: Ülkemizdeki sığınmacıları
Yunanistan kendi ülkesine alabilir.
Avrupa Birliği de
sığınmacılar için sağlayacağı maddi desteği Yunanistan’a verebilir. Biz de komşuluk ilkesi gereği Yunanistan’a maddi destekte bulunuruz” dedi.