Beyoğlu Belediyesi’nden İBB’ye sert tepki

İBB yönetimi, 25 yıldır İstiklal Caddesi’nde faaliyet gösteren simit ve kestane tezgahlarını ani bir kararla kaldırdı. Esnafın sert tepkisi sonrası Beyoğlu Belediye Başkanı da tepki gösterdi: “Tüm hizmetleri biz sağlarken İstiklal Caddesi şimdi mi aklınıza geldi?”

Beyoğlu Belediyesi’nden İBB’ye sert tepki
Beyoğlu Belediyesi’nden İBB’ye sert tepki
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ani bir kararla Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde faaliyet gösteren simitçi ve kestaneci tezgahlarını kaldırma kararı aldı. Esnafın tepkisinin yanı sıra Beyoğlu Belediyesi Başkanı Haydar Ali Yıldız'dan da tepki geldi.

Yıldız yaptığı açıklamada, 'İstiklal Caddesi'nde temizliği biz yapıyoruz, siz yapmıyorsunuz! Güvenlik hizmetini Beyoğlu Zabıtası sağlıyor, siz yoksunuz! Kültür ve sanat etkinliklerini biz gerçekleştiriyoruz, siz laf üretiyorsunuz! Maske ve dezenfektanı biz dağıttık, siz yıktınız! İstiklal Caddesi'nde ışıklandırmayı biz yaptık, siz yoktunuz! Ağaçlandırmayı biz yaptık, siz baktınız! İBB olarak siz yıkmaya devam etseniz de biz Beyoğlu Belediyesi olarak yapmaya devam edeceğiz' dedi.
 
Beyoğlu Belediyesi ise yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi: 'Beyoğlu Belediyesi 25 yıldır Taksim ve İstiklal Caddesi'ne hizmet veriyor. Çöpler Beyoğlu Belediyesi ekiplerince toplanıyor, sokaklar süpürülüyor, temiz bir Beyoğlu için ekipler 7 gün 24 saat çalışıyor. Güvenlik ve asayiş yine Beyoğlu Belediyesi ekiplerince sağlanıyor, zabıta görevini aksatmadan sürdürüyor. Bu kalabalık ilçede vatandaşların yeşille kucaklaşması için çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma için de Beyoğlu Belediyesi ekipleri hizmet veriyor. Tabelalar dikiliyor, müzik durakları konuluyor. Rengarenk bir İstiklal Caddesi için ışıklandırma yapılması da Beyoğlu Belediyesi'nin önemli bir diğer hizmeti. Şimdi siz 'ana arter' bahanesini öne sürerek simitçi ve kestane tezgahlarını kaldırıyorsunuz. Biz Beyoğlu Belediyesi olarak sormak istiyoruz: 'Hizmeti devraldığınız 15 aydan bu yana İBB olarak İstiklal Caddesi'nde temizlik ve çöp toplamayı neden üstlenmediniz? Zabıtanın görev ve sorumluluklarını neden almak istemediniz? Ağaçlandırma ve ışıklandırma için neden hiçbir şey yapmadınız. Belediyecilikten anladığınız simitçi tezgahlarına göz dikmek mi? Hizmet anlayışınız sadece 16 simit tezgahını kaldırmaktan mı ibaret?

Belediye hizmetleri için bir iş planınız var mı? Yoksa İBB'nin sorumluluğunda sadece simit tezgahları mı var?' Daha önce pandemi sürecinde de vatandaşın temizlik ve hijyen için hizmet almasının önünde de yine İBB olarak siz durmuştunuz. Taksim ve Beyoğlu'nda maske ve dezenfektan dağıtılan standlarımızı gece yarısı baskınıyla kaba kuvvet kullanarak kaldırtmış, vatandaşların bu hizmetten yararlanmasının önüne geçmek istemiştiniz. Belediyecilikte hizmet esastır. Halkın sağlığı ve güvenliği her şeyden önemlidir. Sözün özü; doğru zamanda doğru yapılan işleri, yanlış bilgilerle algı oluşturarak kamuoyuna aktarmak, dürüst bir hizmet anlayışı değildir.'

İBB Basın Danışmanı ve sözcüsü Murat Ongun ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu iddialarda bulundu:'İstiklal Caddesi İBB sorumluluğundadır ve bu caddedeki simitçilerin kira bedelleri de ilçe belediyesine değil İBB'ye ödenmelidir. Bölgedeki 60 tezgahtan 30'u ile anlaşma sağlanmış olup, sadece bir fırına ait 11 simit tezgahı benzeri tekelleşmelere müsaade edilmemiştir.'