'Hayata Dönüş Operasyonu' Davası

Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonda görev sınırlarını aştığı öne sürülen dönemin jandarma görevlisi 196 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bayrampaşa Cezaevindeki "Hayata Dönüş Operasyonu"nda görev sınırlarını aştığı öne sürülen dönemin jandarma görevlisi 196 sanığın yargılandığı davanın 33. duruşması yapıldı.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bir kısım tutuksuz sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, tarafların avukatları salonda hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Yıldız Çakır, Jandarma Genel Komutanlığından mahkemece istenilen telsiz çağrı kodları ve önemli telefonların bir sayfa halinde gönderildiğini söyledi.

SEGBİS sistemiyle duruşma salonuna bağlanan tutuksuz sanık Bayram Tetik, olay tarihinde Jandarma Komanda Özel Operasyon Taburunda destek tim komutanı olduğunu, operasyondan 3-4 gün önce Ankara Jandarma Özel Asayiş Komutanlığından Hasdal’a giderek, yerleştiklerini, amaçlarının hayat kurtarmak olduğunu, hükümlü ve tutukluları sağlıklı olarak tahliye etme görevlerinin olduğunu söyledi.

Operasyondan 1-2 gün önce Zeki Bingöl eşliğinde cezaevinde keşifte bulunduklarını, görev yerlerini gördüklerini ifaden eden sanık Tetik, ‘’Koğuşlara girmedik. Olay günü sabah 05.00 civarı cezaevine gittik. Giriş kapıları açıldı ve yetkililer süratle cezaevini terketti. Biz tavan arasına çıktık. Çatıya çıkmadık. Görev yerimize geçerken gaz bombası atılmıştı, havada duman vardı. Hazırlanan metini ben megafonla her koğuşun üzerine giderek okudum. Metinde, sağlık sorunu haline gelmiş açlık grevi ve ölüm oruçlarının sonlandırılması gerektiğini, direnmemelerini ve onları başka cezaevlerine tahliye edeceğimiz söyleniyordu. Görevim süresinde hiç bir tutuklu ve hükümlüyle yüz yüze gelmedim. Silah kullanmadım. 10 kişilik personelim de silah kullanmadı. Biz gözetleme mazgallarından havalandırma boşluklarını görüyorduk.’’ ifadelerini kullandı.

Operasyondan sonra yaptığı araştırmada operasyon öncesinde ölüm orucu nedeniyle 44 kişinin hayatını kaybettiğini öğrendiğini, olayda hayatını kaybeden 12 kişi dışında diğer kişileri kendilerinin hayata tutundurduğuna inandığını söyleyen sanık Tetik, operasyondan sonra kimsenin ölüm orucu nedeniyle öldüğünü duymadığını ifade etti.

Mahkeme heyeti, daha önce savunması alınan sanıklardan Zeki Bingöl’ün gelecek celse SEGBİS vasıtasıyla hazır edilmesine ve Ankara Özel Asayiş Bürosu ile Jandarma Genel Komutanlığından dava konu olay ile ilgili Bayrampaşa Ceza İnfaz Kurumuna müdahale esnasında yapılan telsiz görüşmeleriyle ilgili evrakın ve var ise telsiz çevrimlerinin gönderilmesi için yazı yazılmasına hükmetti.

Ankara Özel Asayiş Bürosu ile Jandarma Genel Komutanlığından Bayrampaşa Ceza İnfaz Kurumuna müdahale öncesi ve sonrasında faaliyet inceleme raporu veya talep inceleme raporu tutulmuş ise bu raporların gönderilmesi için yazı yazan mahkeme, savunması alınmayan bir kısım sanıkların bulundukları illere yazı yazarak SEGBİS sistemiyle hazır edilmelerine karar verdi.

Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
Kaynak: AA