'Uluslararası XI. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu'

Türk Tarih Kurumu ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi işbirliğiyle "Uluslararası XI. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu" düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında, amaçlarının Türk deniz ticaret tarihinin çalışılmasının teşvik edilmesi olduğunu söyledi.

Bostan, sempozyumun, Türklerin geçmişte denizcilikte ne kadar ileri mertebelere kadar ulaştıklarını, sahip oldukları donanmalarıyla kontrol ettikleri denizleri, o denizlerde yönetim gerçekleştirmek üzere kurdukları düzeni, sistemi, getirdikleri hukuku incelemek ve sonra bütün bu denizlerde nasıl ticaret yapıldığını araştırmak için her sene düzenlendiğini ifade etti.

Deniz ticaretinin tamamen ihmal edilmiş bir alan olması sebebiyle daha fazla ilgi çekici olduğunu belirten Bostan, şunları kaydetti:

"Çünkü Osmanlılar İstanbul'un fethiyle Marmara Denizi'ni iç deniz haline getirdikten sonra açık denizlere yöneldiler. Bir taraftan Akdeniz'de donanmalarıyla tutunmaya çalışırlarken, diğer taraftan Kızıl Deniz, Basra Körfezi ve Hint denizlerine açıldılar. O yüzyıllarda dünyanın en önemli, en büyük imparatorluğuydu Osmanlılar. Bu sebeple denizleri kontrol ederlerken ticareti de kontrol ettiler."

Sempozyumda İngiltere Birmigham Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rhoads Murphey, Cezayir Üniversity Of Algier'den Prof. Dr.Chakib Benafri ve Prof. Dr. Ali Efdal Özkul da konuşma yaptı.

Kaynak: AA