Erdek Belediye Başkanı Sarı'dan 'Hak Mahrumiyeti' Açıklaması

Hüseyin Sarı: 'Hakkımda 11 ay 20 gün hak mahrumiyeti cezası verildi. Bunun yarısı kadar infaz süresi var' 'İnfaz başladığı için konu Valiliğe intikal ediyor. Valilik, belediye meclis üyelerinden birisinin seçilmesini istedi. Biz de gereğini yaptık' 'Bu sabah seçim yapıldı. Meclis üyeleri arasından bir arkadaşımızı 31 Mart'a kadar belediye başkanlığına vekalet etmek üzere seçtik'

Balıkesir'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret suçundan 11 ay 20 gün hak mahrumiyeti cezası verilen Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, cezasının infazına başlanması dolayısıyla görevini devretti.

Sarı, yaptığı açıklamada, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili bir ifadesi nedeniyle hakkında mahkeme kararı bulunduğunu söyledi.

Bu kararın geçen aralık ayı başında Yargıtay tarafından onandığını belirten Sarı, "Şu anda aday olmamla ilgili Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 53'üncü maddesinin 1-b bendine göre bir sorun yok, belediye başkan adayıyım, karar daha önce olmasına rağmen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da onayladı. İnfaz erteleme talep ettik. İnfazı ertelemediler." dedi.

Sarı, ceza kanununda, infaz süresince memuriyet yapılamayacağına dair bir madde bulunduğunu, kendisi hakkında bu maddenin işletildiğini belirterek, "31 Mart'a kadar meclis üyelerinin arasından birini seçtik." diye konuştu.

Hüseyin Sarı, "Seçme ve seçilme hakkımda da bir engel yok. Durum bu." ifadesini kullandı.

YSK'ye adaylık başvurusu yaptığında dava sonucunu bilmediğini söyleyen Sarı, görevden alınmasının söz konusu olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"İnfaz başladığı için konu Valiliğe intikal ediyor. Valilik, belediye meclis üyelerinden birisinin seçilmesini istedi. Biz de gereğini yaptık. 4 Eylül 2019 tarihine kadar infaz süresi var. Hakkımda 11 ay 20 gün hak mahrumiyeti cezası verildi. Bunun yarısı kadar infaz süresi var. Belediye başkanı seçildiğim takdirde 4 Eylül tarihine kadar seçilen meclis üyelerinden biri görev yapacak, 4 Eylül'den sonra görevi ben devralacağım. Mazbatayı alacağım. Hak mahrumiyeti infaz süresince devam edecek.

Bu sabah seçim yapıldı. Meclis üyeleri arasından bir arkadaşımızı 31 Mart'a kadar belediye başkanlığına vekalet etmek üzere seçtik. 31 Mart'tan sonra yine seçilen meclis üyesi arkadaşlardan 4 Eylül'e kadar bir arkadaşı seçeceğiz."
Kaynak: AA