İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Düzenleme Resmi Gazete'de
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usül ve esaslarda düzenleme yapan tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre göre ihracat işlemine ilişkin bedellerin yurda getirilmesi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü aşamayacak ve en az yüzde 80’i bir bankaya yatırılacak. Yurt dışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracatın bedeli, 365 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleme amacıyla Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak 6 ay süre ile yürürlüğe girdi.
İhracat bedellerinin yurda getirilmesi
Tebliğe göre, Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilir veya getirilir. Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçmeyecek. Söz konusu bedellerin ise en az yüzde 80’inin bir bankaya satılması zorunlu kılındı.
İhracat işlemlerine ilişkin bedeller, akreditifli ödeme, vesaik mukabili ödeme, mal mukabili ödeme, kabul kredili akreditifli ödeme, kabul kredili vesaik mukabili ödeme, kabul kredili mal mukabili ödeme, peşin ödeme şekillerinden birine göre yurda getirilebilecek.