'Türkiye MIKTA'da İnsani Yardım Geleneği İle Ön Planda'

Kanada Waterloo Üniversitesi Küresel Değişimler Merkezi Başkanı Prof. Andrew F. Cooper:'Beş yıl önce kurulan MIKTA Oluşumunda Türkiye, insani yardım geleneği ile ön plana çıkmaktadır. Türkiye’nin bu geleneğini tüm üye ülkelerle birlikte pekiştirme kapasitesi ciddi derecede yüksektir'

İSTANBUL - ELİF SELİN ÇALIK MUHASİLOVİÇ - Kanada Waterloo Üniversitesi Küresel Değişimler Merkezi Başkanı Prof. Andrew F. Cooper, "Beş yıl önce kurulan MIKTA Oluşumunda Türkiye, insani yardım geleneği ile ön plana çıkmaktadır. Türkiye'nin bu geleneğini tüm üye ülkelerle birlikte pekiştirme kapasitesi ciddi derecede yüksektir." dedi.

Cooper, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Birlemiş Milletler Genel Kurulunda Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) Oluşumu’ndaki mevkidaşları ile gerçekleştirdiği toplantıyı değerlendirdi.

Prof. Cooper, "Beş yıl önce kurulan MIKTA grubunda Türkiye MIKTA üyesi olarak insani yardım geleneği ile ön plana çıkmaktadır. Türkiye’nin bu geleneğini tüm üye ülkelerle birlikte pekiştirme kapasitesi ciddi derecede yüksektir."

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun MIKTA Dışişleri bakanları ile gerçekleştirdiği dünkü toplantıda altını çizdiği açıklamaların önemine değinen Prof. Cooper, MIKTA'nın çalışmalarının üst seviyeye çıkarılması için yakın zamanda gerçekleştirilecek bir liderler zirvesinin gerekliliğine vurdu yaptı.

MIKTA'ya üye tüm ülkelerin G20’ye de üye olmalarının çok büyük bir avantaj olduğuna değinen Prof. Cooper, "Türkiye ve Meksika gibi mülteci ve göçmen sorunu yaşayan ülkelerin küresel anlamda sorumluluk üstlendiklerini bu zirve ile tekrar duyurma fırsatı yakalayabilirler. Öte yandan, Türkiye, diplomatik, ticaret ve kalkınmadaki duruşu ile güvenilir bir profil çizmektedir. O yüzden Türkiye bu yıl Johannesburg'da gerçekleştirilen BRICS ülkeleri zirvesine davet edildi ve BRICS ülkelerinin kurduğu BRICS Yeni Kalkınma Bankası (NDB) ile de iş birliği yapma fırsatı yakalamış oldu." dedi.

Prof. Cooper şöyle devam etti:

"Türkiye’ye MIKTA ve diplomasi konularını içeren uluslararası bir konferans için geldim. Türkiye'de MIKTA oluşumu üzerine çalışmalar yapan akademisyenleri görmek beni çok memnun etti. Bu nedenle, Türkiye’den de davet edilecek akademisyenlerin katılacağı üst düzey bir liderler zirvesi ve orada alınacak kararlar bu oluşumun somut adımlar attığını uluslararası siyaset arenasında gösterecektir."

Kaynak: AA