Kosova'nın Ünlü Hak Savunucusu Demaçi Devlet Töreniyle Toprağa Verildi

Kosova’nın ünlü dava adamı ve Arnavut hakları savunucusu Adem Demaçi, Priştine şehitliğinde devlet töreniyle toprağa verildi.

Kosova'nın Ünlü Hak Savunucusu Demaçi Devlet Töreniyle Toprağa Verildi
Arnavutların kahramanı olarak tanımlanan Adem Demaçi’nin cenaze törenine devlet erkanı ile Makedonya ve Arnavutluk’tan gelen yetkililer katıldı.

Daha sonra Kosova liderleri ve yabancı ülke yetkilileri, Adem Demaçi’nin mezarına çelenk koydu. Merasim öncesinde Priştine "İskender Bey" meydanında anma töreni düzenlendi.

Demaçi’nin naaşının teşhir edildiği meydanda, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Meclis Başkanı Kadri Veseli, Başbakan Ramush Haradinaj ve Demaçi’nin kızı Abetare Demaçi birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda Kosova’nın ve Arnavut dünyasının, Avrupa’nın "Mandelası’ndan" ayrıldığı, bu topraklarda son 100 yılın en önemli şahıslarından Demaçi’nin eserlerinin hiçbir zaman unutulmayacağı mesajı verildi.

Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Priştine’de Adem Demaçi anıtının dikilmesi, Priştine-İpek otoyolunun Adem Demaçi ismini taşıması ve Priştine şehir parkına Demaçi’nin isminin verilmesini kararlaştırdıklarını duyurdu.

Kosova’nın bağımsızlığı için eski Yugoslavya döneminde siyasi tutuklu olarak 28 yıl hapis yatan Adem Demaçi 2 gün önce Priştine’de 82 yaşında öldü.
Kaynak: İHA