Çukurova Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması

Çukurova'yı temsil eden ve bölgeye kalıcı eserler kazandırmak amacıyla düzenlenen Çukurova Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması'nda dereceye girenler ödüllerini aldı.

Çukurova Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından Çukurova'yı temsil eden ve bölgeye kalıcı eserler kazandırmak amacıyla ilki düzenlenen Çukurova Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri düzenlenen törenle verildi.

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, Adana Müzesi'nde düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, eşsiz güzelliklere sahip olan Çukurova'nın tanıtımının etkin yapılması durumunda bölge turizminin çok daha iyi yerle geleceğini kaydetti.

Bölgenin tanıtımında ajanslarının büyük sorumluluk sahibi olduğunu dile getiren Altunsu, bu kapsamda yurtiçi ve dışında fuarlar düzenleyerek, çeşitli dillerde hazırlanan tanıtım rehberleriyle, Çukurova tanıtım filmleri ve iki kez düzenledikleri Çukurova'nın Renkleri Fotoğraf Yarışması ile önemli adımlar attıklarını söyledi.

İki kez düzenledikleri fotoğraf yarışmasıyla bölgenin değerlerini insanlara tanıtmak, kaybolmaya yüz tutmuş değerleri kayıt altına almak, bölge gençlerini fotoğraf sanatına özendirmek gibi bir çok amacı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Altunsu, şöyle devam etti:

"Katıldığımız ulusal ve uluslararası fuarlarda bölgeyi temsil edecek, Çukurova denilince akla gelecek hediyelik eşya konusunda bir ihtiyaç olduğunu fark ederek bu yarışmayı bölgemizin önemli ilgili paydaşlarıyla birlikte gerçekleştirdik. Tarihi çok eskilere dayanan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Çukurova, geçmişin getirdiği bu zenginlikleri birçok değerine yansıtmıştır. Akdeniz ve Ortadoğu'nun kesişiminde yer alan bölgemizde Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin etkileri sadece kaleleri, camileri, manastırları veya zengin mutfağında değil sanat ve zanaat birikiminde de görülmektedir. Bu değerleri kalıcı ve bölgeyi tanıtan eserlere dönüştürmek amacıyla düzenlediğimiz yarışmada başarılı olana eserlere bakıldığında bu gayemize ulaştığımızı görmekteyiz."

Çukurova Geleneksel El Sanatları Derneği, Adana ve İçel Olgunlaşma Enstitüleri, Adana ve İçel İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ile Çukurova ve İçel üniversitelerinin desteğiyle düzenledikleri Çukurova Hediyelik Eşya Tasarım Yarışmasına, son başvuru tarihi olan 20 Nisan'a kadar 149 geçerli eser başvurusu yapıldığını ifade eden Altunsu, seçici kurulun eserleri, Çukurova bölgesinin değerlerini barındırması, tasarım, özgünlük ve yaratıcılık düzeyi, görsellik, estetik, ürün tekniğiyle seri üretime uygunluğu gibi kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirildiğini belirtti.

Altunsu, yarışmada birinci olan eserin halk arasında "adam diksen biter" sözüyle verimliliği anlatan dünyanın en önemli üç ovasından biri kabul edilen Çukurova'nın toprağını geri dönüştürülebilir saksı ve insan şeklindeki biber tohumuyla sunduğunu, ikinci olan eserin ise dünyanın ilk barış antlaşması olan Kadeş Antlaşması'nın imzalanmasına vesile olan Kraliçe Puduhepa'yı anlattığını kaydetti.

Yarışmayı geleneksel hale getirmeyi düşündüklerin belirten Altunsu, bu sayede unutulmaya yüz tutmuş birçok sanat ve zanaatın tekrar canlanacağını ve bölge tanıtımı için güzelliklere vesile olacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan tarafından dereceye giren eserlerin sahiplerine ödülleri verildi.

Kaynak: AA