Ameliyatsız Estetik Uygulamaları

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nihal Ergen, botoks, dolgu ve ip estetiği gibi ameliyatsız estetik uygulamalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Ameliyatsız Estetik Uygulamaları
Ameliyatsız estetik uygulamalarının çeşitli ürünler ya da cihaz kombinasyonları kullanılarak yapıldığını belirten FBM Tıp Merkezi Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nihal Ergen, ameliyatsız estetik uygulamalarının, muayenehane ortamında günübirlik olarak yapılan hem işlem süresi hem de iyileşme süresi hızlı olan işlemlere verilen ortak isim olduğunu söyledi.

Dr. Nihal Ergen, ameliyatsız estetik uygulamalarda, yapılan ön muayene sonucu kişiye en uygun olan işleme karar verilerek detaylı bir bilgilendirme yapıldığını söyledi.



Botoks nedir ve hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Botoks, kas ve sinir iletimini sağlayan maddelerin salınımını geçici olarak engellediğini belirten Dr. Nihal Ergen, "Yani bu bir felç değil sadece yavaş çalışma durumudur. Yaklaşık 4 ila 6 ay olarak değişen bu süre içinde mimik hareketleri yavaşlar ve ciltte katlantı oluşturmasına izin vermez. Böylece kırışık oluşumu engellenir ya da var olanların derinleşmesi önlenir. Etki süresi geçtiğinde daha kötü görünmez eski halinize geri dönmüş olursunuz hatta bu süre zarfında cilt kırışıklıkları oluşmadığından bir nevi zamanı durdurmuş olursunuz. Estetik amaçlı kullanım alanları alın, kaş ortası ve kaz ayakları, çene hattına ve boyun bölgesidir. Koltuk altı,el ve ayak bölgesi terleme sorununda ve diş sıkma problemi olanlarda ise tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Uygun teknik ve doz ile yapıldığında bilinenin aksine ifadeniz kaybolmaz daha dinamik bir görünüme kavuşursunuz" dedi.



Botoks ile dolgu uygulaması neden karıştırılır?

Estetik uygulamalar hakkında bilgilerin çok eski zamanlara dayandığını ifade eden Dr. Nihal Ergen, "Medyada abartılı ifadesi olan herkese botoks veya dolgu yaptırdığı söylendiğinden kişiler hem bu uygulamalardan çekinmekte hem de benzer zannetmektedir. Botoks uygulaması yüzde hacim değişikliği yapmaz yani dolgunluk vermez ve etkisi 3.günde görülmeye başlar. Dolgu uygulaması ise hacim vermek için yapılır ve yapıldığı anda farkı görebilirsiniz. Tekrar altını çizmek istiyorum botoks ve ya dolgu uygun teknikle yapıldığında size daha dinamik bir görünüm verir. Amaç bir başkasına benzemek değil ya zamanı durdurmak ya da geri almak olmalıdır" diye konuştu.



Göz altı ışık dolgusu nedir?

Göz altı ışık dolgusu hakkında bilgi veren Dr. Nihal Ergen, "Göz altında çökme ya da morarma olanlarda, göz altı torbası ve genişlemiş göz çevresi kırışıklıklarında tercih edilen bir dolgudur. Göz çevresi gerek cilt yapısı gerek dolaşım olarak özel bir bölge olduğundan içeriği ona göre ayarlanmıştır. Eğer göz çevresinde ki problem biraz yoğunsa elmacık yani yanak kısmını destekleyici dolgular da ilave edilmesi gerekebilir" şeklinde konuştu.



Elmacık dolgusu nedir?

Çıkık bir elmacığın yüze daha genç ve çekici bir görünüm verdiğini söyleyen Dr. Nihal Ergen, "Dolgu uygulaması daha çıkık bir elmacık hattı ya da ile zayıf yüzlerde yanak şekillendirme yapılabilmektedir. İşlem sonunda fark görebileceğiniz bu dolgularda kalıcılık bir buçuk yıla kadar uzamaktadır" dedi.



Dudak dolgusu nedir?

Dudak dolgusunun, alt ve üst dudak uyumsuzluğunda ya da daha dolgun olması tercih edildiğinde kullanıldığını belirten Dr. Nihal Ergen, "Kontür de denilen dudak hattına ince bir şekilde geçildiğinde dudak üstü çizgilerinde de azalma sağlamaktadır. Hareketli bir bölge olduğundan yoğun bir dolgu kullanılması tercih edilmez kalıcılık 9 ay ila bir yıldır" diye konuştu.



Dolgu ile çene hattı düzeltilebilir mi?

Çene hattının eski haline döndürülmesinin mimkün olduğunu ifade eden Dr. Nihal Ergen, "Dudaktan çeneye uzanan çizgilenmeye marionette line yani kukla çizgisi denilmektedir. Bu çizgi oluştuğunda olduğundan daha yaşlı görünürüz. Hem bu çizgiyi düzelterek hem de çene köşelerine dolgu uygulayarak çene hattını eski haline getirmek mümkün olmaktadır" şeklinde konuştu.



Ellere dolgu uygulaması yapılabilir mi?

Yapısal olarak zayıf ya da yaşa bağlı doku kaybı yaşayan eller için dolgu uygulamasının yapıldığını belirten Dr. Nihal Ergen, "Burada amaç hem dolgunluk kazandırmak hem de kollajen sentez artışını uyararak cildin gençliğini geri kazandırmaktır. Kullanılan özel dolgular sayesinde kalıcılığı bir buçuk yıla kadar uzamaktadır" dedi.



İp estetiği nedir? Hangi bölgelere uygulanabilir?

İp estetiğinin ameliyatsız yüz germe yöntemlerinden en dikkat çekici olanı olduğunu belirten Dr. Nihal Ergen, "İp sayısı ve kullanılacak ipin yapısı uygulanacak olan bölgeye ve kişinin cilt durumuna göre değişmektedir. Boyun germe, gıdı toparlama, çene hattını düzeltme, elmacık belirginleştirme ve kaş asmada kullanılır. Kullanılan ipler cilt kalitesinde artış yaparak ince kırışıklıklarda toparlanma da sağlar" diye konuştu.



İşlem ne kadar sürer, ne kadar süre etki devam eder?

İşlem yapılacak bölgeye göre değişmekle beraber işlemin 30-60 dakikalık bir zaman aldığını belirten Dr. Nihal Ergen, "Lokal anestezik etkili bir krem kullanımı ya da bölgesel sinir blokları kullanılarak kolaylıkla uygulanabilir. İşlem sonrası 3-5 gün sürebilen hassasiyet olabilir. Kalıcılık kullanılacak olan iplerin yapısına göre 2 ila 5 yıl kadardır" şeklinde konuştu.



Eş zamanlı başka işlemler yapılabilir mi?

Dr. Nihal Ergen, "Ciltte ısıtıcı etkisi olan fokuslu ultrason ya da radyofrekans benzeri işlemlerin mümkünse işlem öncesi yapılması gerekmektedir. İhtiyaç halinde eş zamanlı botoks ve dolgu uygulaması yapılabilmektedir. Onun dışında mezoterapi , prp gibi cilt kalitesini artıracak yöntemler için 15 günlük bir süre verilmelidir" dedi.

Kaynak: İHA