Edebiyat Dünyasında Kaşgarlı Mahmut Rüzgarı Başlıyor

Avrasya Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışması bu yıl beşinci kez Türk Dünyasındaki hikaye severleri buluşturmaya hazırlanıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da edebiyat dünyasında Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışması rüzgarı esecek. Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan uluslararası yarışma tüm Türkçe konuşan ülkelerde yapılacak. Her ülke kendi birincisini seçerek, uluslararası derecelendirmeye gönderecek. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve TÜRKSOY’un işbirliği ile düzenlenen uluslararası yarışmaya katılan eserler Ankara’da ödüllerini bulacak.

Geçtiğimiz yıllarda sırasıyla Uluslararası Ödülleri Türkiye’den Asuman Güzelce, Azerbaycan’dan Ejder Ol, Kazakistan’dan Nurgali Oraz ve İran Azerbaycan’ından Gafur İmamızade Hiyavî’nin aldığı Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışması birinci kademe değerlendirmeleri 26 Türkçe konuşan ülke veya bölgede yapılacak.

Konu serbestliği olan yarışmaya, her yazar daha önce ödül almamış ve yayımlanmamış, 1.000 - 10.000 kelimelik en çok iki ayrı öykü ile katılabilecek.

Yarışmaya gönderilecek öykülerin üzerinde sadece rumuz bulunacak, rumuz dışında yarışmacının kimliğini belirten her hangi bir işaret bulunan öyküler yarışma dışı bırakılacak. Yarışmacının kimlik, açık adres ve kısa özgeçmişi ile bir adet fotoğrafı ayrı bir zarfa konarak üzerine sadece rumuz yazılacak ve bu küçük zarf, öykünün yer aldığı büyük zarfın içine yerleştirilecektir. Yarışmaya gönderilecek öyküler bilgisayarla 12 punto olarak yazılacak ve 6 nüsha olacak. Dereceye giren öyküler kitaplaşacağı için, başvuru zarfının içine word formatında hazırlanmış dosya, CD’ye yüklenmiş olarak konacak. avrasyayazarlarbirligi@gmail.com adresinden başvuru yapılabileceği gibi Türkiye başvuruları Avrasya Yazarlar Birliği Sakarya Mah. Göztepe Sokak 5/A Altındağ-Ankara adresine yapılacak.

Bölgelerde eserlerin son teslim tarihinin 31 Ağustos 2018 olarak açıklandığı yarışmada dereceye girenler 30 Eylül’de açıklanacak. Uluslararası değerlendirme ise Kasım ayında yapılacak ve Aralık ayında nihai ödül töreni Ankara’da düzenlenecek. Birinciye 20.000 TL, ikinciye 15.000 TL, üçüncüye 10.000 TL, mansiyon olarak ise 5.000 TL ödül verilecek.
Kaynak: İHA