İstanbul'da 'Hayat Boyu Öğrenme Şenlikleri' Başladı

Sultanahmet Meydanı'nda başlayan ve 3 gün sürecek şenlikte, 832 bin 131 kursiyer bilgilerini, becerilerini ve el emeği ürünlerini sergileyecek İstanbul Valisi Şahin: 'Bilginin bu kadar hızla üretildiği, geliştiği, arttığı ve çabuk bir şekilde sanayiyi, ekonomiyi ve toplumu etkilediği bir dünyada bundan geri kalmak mümkün değil. Geri kalan, bırakın olduğu yerde kalmayı, neredeyse uçurumda yuvarlanmak gibi bir akıbetle karşı karşıya kalır'

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bu yıl dördüncüsü düzenlenen "İstanbul Hayat Boyu Öğrenme Şenlikleri" başladı.

Sultanahmet Meydanı'ndaki şenliğe kent genelinde faaliyet gösteren 44 Halk Eğitim Merkezi ve 2 Olgunlaştırma Enstitüsü olmak üzere 46 kurum katıldı.

Şenlikte, 2017-2018 öğretim yılının birinci döneminde düzenlenen 63 alan ve bin 170 dalda 38 bin 946 kurstan yararlanan, 832 bin 131 kursiyerin bilgilerini, becerilerini ve el emeği eserlerini sergileyeceği belirtildi.

Şenliğin açılışında konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, öğrenmenin doğumdan ölüme kadar devam eden bir süreç olduğunu hatırlattı.

Teknolojinin gelişmesiyle küçük yaştaki çocukların dahi çok hızlı öğrendiklerini ve öğrenmenin artık örgün eğitimin inhisarında olmaktan çıktığını belirten Şahin, "Son yıllarda bu çok daha farklı boyutlara ulaştı. Artık yaygın öğretim ve öğrenim, hayat boyu öğretim ve öğrenme evrildi. Her an ve her fırsatta öğrenmek zorundayız. Bilginin bu kadar hızla üretildiği, geliştiği, arttığı ve çabuk bir şekilde sanayiyi, ekonomiyi ve toplumu etkilediği bir dünyada bundan geri kalmak mümkün değil. Geri kalan, bırakın olduğu yerde kalmayı, neredeyse uçurumda yuvarlanmak gibi bir akıbetle karşı karşıya kalır." dedi.

Bunun için hem millet hem de devlet olarak çok ciddi atılımlar yapmak zorunda olunduğunun altını çizen Şahin, "Hamdolsun bu bilinç tüm devletimizin her kademesinde var ve buna göre politikalar üretiliyor. Bu sebeple zaten devletimiz son 15-20 yıldır bütçedeki en büyük payı eğitime ayırmaktadır. Alt yapı noktasında da epeyce ilerleme kaydedildi. İstanbul'da derslik ortalamamız 30'lara ulaştı. Dolayısıyla bu konuda hem devlet hem de millet olarak fiziki altyapı olarak sağladığımız desteği, bundan sonra her bir birey olarak hepimiz bunun üstüne katma değer üretmemiz lazım. Bu da sürekli öğrenme ile olur. Her gün yeni bir bilgiyi edinmeyle olur." diye konuştu.

İnsanların 'ben okuldan mezun oldum, diplomamı aldım, işim gücüm de var' deyip oturma imkan ve fırsatlarının olmadığını hatırlatan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Büyük Önderimiz (Hazreti Muhammed), 'Beşikten mezara kadar ilim öğrenin' demiyor mu? Dolayısıyla her bir bireyimiz hiç vakit israf etmeden, öğrenme ve bilgiyi geliştirme, becerileri arttırma performansı içerisinde olmak durumundayız. Bir taraftan okullarımız diğer taraftan üniversitelerimiz, sayı olarak çoğaldı. Gelecek adına çok güzel işaretler var ama bizim, katma değer üreten özgün bilgiyi, mutlaka kendimiz üretmeliyiz. Şunu da ifade etmeden geçmemek gerekir. Okuma-yazma bilme konusunda İstanbul, bu yıl geçen yıla göre 5 kat bir gayret içerisinde. Geçen yıl Ocak-Mayıs döneminde 10 bin vatandaşımıza okuma-yazma öğretirken, bu yılın aynı döneminde 50 bin vatandaşımıza okuma yazma öğretmişiz. Hedefimiz sene sonuna kadar 100 bini aşmak. 2019 yılı sonuna kadar da İstanbul'da okuma yazma bilmeyen vatandaşımızın kalmamasını amaçlıyoruz."

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül de 7'den 70'e hangi dönemde olursa olsun her yaşta ve her çağda özel mekan aramaksızın her vatandaşa hizmet verdiklerini belirtti.

Gül, "Bizler her an için yeni şeyler öğrenmenin, öğrendiklerimize yeni şeyler katlamanın gerekliliğine inanan insanlarız. 2017 yılı itibarıyla Türkiye genelinde 7 milyon 34 bin vatandaşımız, 'bilgilerime yeni şeyler katmak zorundayım. Kendimi hem mesleki hem de kültürel anlamında bilgimi, görgümü arttırmak zorundayım' düşüncesiyle bakanlığımızın çalışmalarına katıldı." ifadelerini kullandı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise gerek kendini geliştirmek gerekse meslek edinmek için yürütülen çalışmalara katılan ve bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirenlerin, Türkiye'nin geleceğine çok büyük katkı sunduklarını kaydetti.

Yelkenci, her yıl yaklaşık bir milyon kursiyere açık öğretim, okuma yazma seferberliği ve meslek edindirme alanlarında hizmet verdiklerini dile getirdi.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan "Okuma-yazma Seferberliği'nde" eğitim gören ve başarılı olan bazı kursiyerlere diplomaları verildi.

Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi ekiplerinin çeşitli oyunlar sergilemesinin ardından şenliğin kurdelesi kesildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, başka bir programı nedeniyle alanda ayrılırken diğer davetliler, açılan stantlardaki ürünleri inceledi ve alışveriş yaptı.

Şenlik, çeşitli etkinliklerle 11 Mayıs’ta sona erecek.
Kaynak: AA