Çorum Belediyesi Rüzgardan Yılda 5 Milyon Lira Kazanacak

Çorum Belediyesi tarafından Samsun'un Ladik ilçesine kurulan, yıllık ortalama 5 milyon liralık elektrik enerjisi üretecek rüzgar enerjisi santralinde üretim başladı Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül: 'Türkiye'nin 2023 yılında rüzgar enerjisinden elde ettiği enerjiyi 20 bin megavatlık kapasiteye yükseltme hedefi var. Biz de belediye olarak bu hedefe katkı sağlamış olacağız'

Çorum Belediyesi tarafından Samsun'un Ladik ilçesinde inşa edilen ve yılda ortalama 5 milyon liralık elektrik enerjisi üretmesi hedeflenen 4 rüzgar türbininin kanatları dönmeye başladı.

Belediye Başkanı Zeki Gül, beraberinde Başkan Yardımcısı Alper Zehir ve bazı Belediye Meclisi üyeleriyle Ladik ilçesine bağlı Budakdere köyü mevkisinde enerji üretimine başlayan Çorum Belediyesi Rüzgar Enerjisi Santrali'ni ziyaret etti.

Santralin kurulduğu 65 dönümlük alanda incelemede bulunan Gül, yetkililerden bilgi aldı.

Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çorum Belediyesi olarak Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusundaki hedeflerine kayıtsız kalmadıklarını söyledi. Yapımına 2016 yılı sonunda başlanan santralin maliyetinin yaklaşık 6,5 milyon avro olduğunu ifade eden Gül, hedeflenen üretim rakamlarının tutturulmasıyla yatırımın 7 ile 8 yıl arasında kendisini amorti edeceğini, yaklaşık 25 yıl boyunca da enerji üretimine devam edeceğini aktardı.

Çorum Belediyesinin önemli projelerinden olan santralin, enerji üretmeye başlamasının gururunu yaşadıklarını ifade eden Gül, "Türbinlerin montajı bitti. Şu an enerji üretimine başladık. Türbinlerden her bir tanesinin kanat çapı 80 metre, yüksekliği ise 60 metre. Toplam 4 tane türbin var. Bir rüzgar türbininden üreteceğimiz enerji miktarı yıllık 3 milyon 500 bin kilovatsaat. Dört türbinden yıllık ortalama 14 milyon kilovatsaat enerji üreteceğiz. Bu yatırımımızla Çorum Belediyesi olarak yılda ortalama 5 milyon liralık elektrik enerjisi üreteceğiz inşallah." dedi.

Santralin kurulacağı bölgenin titizlikle ve bilimsel metotlar kullanılarak belirlendiğine işaret eden Gül, şöyle devam etti:

"Rüzgar türbini kurulması için sürekli rüzgarların olması gerekiyor. Biz de bölgemizdeki rüzgar türbini kurabileceğimiz alanları araştırdık. Samsun'un Ladik ilçesi Budakdere köyü mevkisinin rüzgar potansiyelinin enerji üretimine uygun olduğunu belirledik. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünden il bazlı rüzgar enerji potansiyeli atlası aldık. Rüzgar türbininin kurulacağı bölgedeki veriler neticesinde Budakdere köyü mevkisinden, 65 dönümlük tarla satın aldık ve yatırımımızı gerçekleştirdik."

- "Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki hedefini tutturmasına katkı sağlıyoruz"

Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında rüzgardan yıllık 20 bin megavat enerji üretmesinin hedeflendiğini aktaran Gül, üretime başlayan santralle bu hedefin tutturulmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına önem veren devletlerin enerji konusunda dışa bağımlılığı azaltmayı başardığının altını çizen Gül, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 2023 yılında rüzgar enerjisinden elde ettiği enerjiyi 20 bin megavatlık kapasiteye yükseltme hedefi var. Biz de belediye olarak bu hedefe katkı sağlamış olacağız. Türkiye'de son yıllarda yenilenebilir enerji çalışmaları yapılıyor. Bu konuda hedefler ortaya konuyor. Ülkemiz, önümüzdeki dönemler için yenilenebilir enerji politika ve stratejileri belirleyen ülkeler arasında ve üretim ve tüketim teşvik ediliyor. Çünkü artan nüfusa, gelişen Türkiye'ye gerekli enerjiyi sağlayabilmenin en ekonomik ve kalıcı çözümü yenilenebilir enerji kaynakları."
Kaynak: AA