Göçerlerin haftalar süren zorlu yürüyüşü
Doğu Anadolu'da yazın yaylalara göç ettikleri için "göçerler" olarak bilinen çiftçilerin, sürüleriyle yüzlerce kilometre kat ederek gittikleri yayla yolculuğu devam ediyor.
- Video Göçerlerin haftalar süren zorlu yürüyüşü - IĞDIR
- Galeri Göçerlerin haftalar süren zorlu yürüyüşü
Havaların ısınmasıyla sürüleriyle yaylalara göç eden göçerler, kiraladıkları yaylanın uzaklığına göre bazen günlerce bazen ise haftalarca yürüyerek yaylalarına ulaşıyor.
Göçerler, genellikle küçükbaş hayvanlarla yapılan yayla yolculuğunda yağmur, kar, soğuk hava ve yaban hayvanlarına rağmen aldırış etmeden ilerliyor.
Yürüyüş süresince geçilen istikametlerde otlayarak ilerleyen sürüler, zorlu yolculuk sonunda yaz mevsimini geçirecekleri yaylalara varıyor.
Iğdır'da koyun yetiştiriciliği yapan Mecit Kayalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin çeşitli zorlukları olduğunu söyledi.
Bu zorlukların başında yayla yolcuğunun geldiğini belirten Kayalar, 'Yılın 5 veya 6 ayını yaylalarda, 4 ayını ise yüzlerce kilometrelik yolları yürüyerek geçiriyoruz. Yolculukta yağmur, çamur ve soğuğa aldırış etmeden ilerlemek zorunda kalıyoruz. Günlerimiz bu şekilde yürüyerek geçiyor.' dedi.
Asırlardır Aras Dağları'ndaki yaylaları kullandıklarını aktaran Kayalar, 'Mayıs ayının ilk haftasında başladığımız yolculuğumuz bir aydan fazla sürüyor. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır, yaşamımız ne kadar zor geçse de başka yapacağımız bir iş yok. Bu nedenle çiftçilik yapıyoruz. Şimdi Ağrı'daki bir yaylaya doğru yol alıyoruz, oraya varıp 15 gün kaldıktan sonra tekrar yola çıkıp Erzurum'un Karayazı ilçesinde bir yaylaya yerleşeceğiz.' diye konuştu.
- 'Yağış ve çamur bizi çok zorluyor'
Sürülerini Iğdır'dan Kars'a götüren çiftçilerden Mehmet Erten, çeşitli zorluklara rağmen yollarına devam etmek zorunda olduklarını söyledi. Erten, şunları söyledi:
'Iğdır'dan yola çıktık, Kars'a gidiyoruz. Hava şartları çok kötü gidiyor, yağış ve çamur bizi çok zorluyor. Yolculuğumuz aralıksız devam ediyor, yaklaşık 3 hafta sonra varacağımız Kars'taki yaylada hava ve mevsim şartlarının durumuna göre 7-8 ay kalmayı düşünüyoruz. Bu iki hafta içinde yeterince zorlandık, yaylaya varınca rahatlayacağız. Yayla sezonunun bitmesinin ardından yeniden yola düşeceğiz. Ömrümüz bu şekilde gidiyor, ekmek paramızı böyle kazanıyoruz.'
Bölgede bazı göçerler hayvanları ile yaylaya ulaşırken bazılarının ise yolculuğu sürüyor.