Troya Antik Kenti Ziyaretçilerini Ağırlıyor

Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıl dönümü dolayısıyla 2018'in "Troya Yılı" ilan edilmesiyle birlikte antik kente yapılan ziyaretçi sayısı iki katına çıktı.

Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, "2018 Troya Yılı" Çanakkale uluslararası iş birlikleri ve kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile dünyanın buluştuğu bir merkez haline dönüştü.

Çanakkale ve Türkiye’ye turizm alanında büyük katkı sunması hedefi ile başlatılan yıl etkinlikleri, bu kapsamda yürütülen çalışmaların olumlu dönüşlerini almaya başladı. Dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’deki bütün fuarlarda tüm detaylarıyla tanıtılan Troya Antik Kenti, turnike geçiş istatistiklerine göre 2017 yılının 1 Ocak - 30 Nisan tarihlerini kapsayan ilk dört ayında, 76 bin 15 kişi ziyaret ederken, 2018 yılında aynı tarihlerde Troya’yı 142 bin 519 kişi ziyaret etti.

Öncelikli hedefi Troya'nın bir Anadolu Medeniyeti olduğunu vurgulamak ve tüm dünyaya Troya Efsanesi’ni tanıtmak olan 2018 Troya Yılı'nın, hem ulusal hem de uluslararası misafirlerini ağırlamayı sürdürüldüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

2018 Troya Yılı’nın tüm dünya ülkelerine duyurulması için çalışmalar yürüten Çanakkale Valiliği ve 2018 Troya Yılı Koordinasyon Merkezi yetkilileri, dünyaca ünlü turizm fuarlarına katılım göstererek Troya Antik Kenti başta olmak üzere Çanakkale’nin tüm destinasyon merkezlerini tanıtıyorlar.Yıl kapsamında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde ve koordinasyonunda, yerelde ise Çanakkale Valiliği koordinasyonunda yeni gezi rotaları açılıyor, yıl boyu global ölçekte birbirinden farklı kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri yürütülüyor.2018 Troya Yılı ilan edildiği günden bu yana, Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali Yazarlar Buluşması, Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivali, Uluslararası Çanakkale Bisiklet Festivali, Uluslararası Troya Kazı ve Araştırma Arkeometri Sempozyumu, Dünyaca ünlü Dostluk ve Barış Rallisi Europa – Orient Rallye Troya Etabı başta olmak üzere uluslararası çapta ev sahipliği yaptığı etkinliklerle adından söz ettirdi. Bugüne kadar global düzeyde katılım ve ziyaretin olduğu Troya Yılı Etkinliklerini; Çanakkale Proje Pazarı, Troya Yemekleri Festivali, Homeros Okumaları, Uluslararası Troya Yelken Yarışması, Açık Su Yarışı, Troya Atı Kısa Film Festivali, Motor ve Yelken Yarışları, Camp Of Troy, Resim ve Fotoğraf Sergileri, Müzik Dinletileri başta olmak üzere uluslararası ölçekli birçok kültür, sanat, edebiyat, bilim ve spor etkinlikleri takip edecek. Herkesi kucaklayacak bu etkinlikler ile dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin Türkiye’de ve Çanakkale'de buluşması sağlanacak."

- "Troya Müzesi"

Açıklamada, Troya Yılı'nın Türkiye turizmine en kalıcı katkısının antik kent girişinde bulunan Troya Müzesi olması beklendiği ifade edildi.

Yaklaşık 100 dönüm arazi üzerinde 10 bin metrekare kapalı alan üzerinde inşa edilen müze, dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden biri olacağının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemiz ve dünya kültür mirası için oldukça önemli bir değere sahip olan Troya’nın, Troya Müzesi ile uluslararası bir farkındalık üretilerek dünya gündeminde yer alması amaçlanıyor. 5 bin yıllık tarihin efsane ve mitlerine ev sahipliği yapacak olan Troya Müzesi, doğu ve batı kültürlerini Çanakkale’de buluşturarak Troya medeniyetini dünyaya tanıtacak."

Kaynak: AA