Beyşehir OSB'de Üretim Yapan Fabrika Sayısı 10'A Yükseldi

Konya’nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, 2014 yılına kadar 3 fabrikanın üretim gerçekleştirdiği Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde yürütülen çalışmalarla bu sayının halihazırda 10’a yükseldiğini ve yenilerinin de eklenmesiyle bu sayının 22’ye çıkacağını söyledi.

Beyşehir OSB'de Üretim Yapan Fabrika Sayısı 10'A Yükseldi
Beyşehir’e bağlı Bayavşar Mahallesinde kurulu bulunan Beyşehir OSB’de 2014 yılına kadar 3 olan üretim yapan fabrika sayısı aradan geçen kısa süre içerisinde 10’a yükseldi. Başkan Özaltun, halihazırda Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapmak için tapu alan 4, proje aşamasında ise 14 yatırımcı firma bulunduğunu vurgulayarak, “Toplam büyüklüğü 615 bin 779 metrekare olan 54 parsele sahip Beyşehir OSB’nin yapılan yatırımlarla Anadolu’da yıldızı parlayan bir sanayi bölgesi alanı olmaya başladığını görüyoruz. Şu anda üretim yapan 10 fabrikamızda yaklaşık 400 kişi istihdam ediliyor. İnşallah bu sayı, yeni fabrikaların da devreye girmesiyle çok daha katlanacak” dedi.

2023 yılına kadar ki hedeflerinin Beyşehir OSB’de 40 fabrikanın bacasının tütmesi olduğunu belirten Başkan Özaltun şunları kaydetti: “Müteşebbis heyetimizle birlikte çalışmalarımızı da bu yönde sürdürüyoruz. 4 yıl öncesine kadar sanayi bölgemizde sadece 3 mermer fabrikası faaliyet gösterirken, bugün av tüfeği ve otomotiv sektörlerine üretim yapan yeni fabrikaların da devreye girmesiyle bu sayı 10’a yükselmiştir. Bu fabrikalarımızda halen 400 kişi istihdam edilmektedir. Av tüfeği, mermer ve otomotiv sektörüne inşaat çalışmaları devam eden mobilya, panel kapı, endüstriyel boya, tekstil, beton elemanları, organik gübre, gıda işleme, alüminyum, tarım makineleri, ahşap palet gibi sektörlerde üretim yapacak yeni fabrikaların da dahil olmasıyla bu sayı daha da yükselecek olup, 2023 hedefindeki fabrika sayısına ulaşıldığında ise organize sanayi bölgemizin iş istihdamı sunacağı kişi sayısının bin 500’e çıkmasını öngörmekteyiz.”

Beyşehir OSB’deki tesisler ekonomiye yılık 5 milyon dolarlık katma değer sağlıyor”

Beyşehir OSB’de halihazırda çeşitli sektörlerde üretim yapan 6 fabrikanın ürünlerinin büyük bölümünün ihracata gönderildiğini de vurgulayan Özaltun, bu anlamda sanayi bölgesinin ülke ve ilçe ekonomisine geçtiğimiz yıl 14 milyon 600 bin dolarlık bir katma değer sağladığını, yeni fabrikaların faaliyete geçmesiyle beraber bu katma değerin ikiye, hatta üçe katlamasını beklediklerini ifade etti.

Beyşehir Organize Sanayisi’nin 4 yıl gibi çok kısa bir sürede bu noktaya gelmesindeki en önemli sebebin yeni teşvik kanununun yürürlüğe girmesi olduğunu anlatan Özaltun, bununla beraber bölgede Beyşehir OSB Müteşebbis Heyetini oluşturan Konya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Beyşehir Belediyesi, Beyşehir Ticaret Odası gibi kurum ve kuruluşların önderliğinde yürütülen altyapı eksikliklerine yönelik çalışmaların tamamlanmasının da yatırımcının ilgisinin bu bölgeye kanalize olmasına sebep olduğunu söyledi.



“Beyşehir’e yatırımcı çekebilmek için girişimler”

Başkan Özaltun, belediye başkanı olarak göreve geldikten sonra, Beyşehir OSB’ye daha fazla yatırımcı çekebilmek ve bu alandaki firma sayısını artırıp ilçenin ihtiyacı olan iş istihdamı sayısının daha da ileri noktalara gelebilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla el ele vererek yoğun bir gayretin içerisine girdiklerini aktardı. Bu kapsamda, ilçe dışında yaşayan gurbetçi ve işadamı potansiyelini de iyi değerlendirdiklerini ve fuar, gezi gibi organizasyonlara önem vererek bu potansiyeli oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Özaltun, sanayi bölgesinde sürdürülen altyapı eksikliklerinin giderilmesine yönelik faaliyetlerin hız kazanmasıyla Beyşehir’in Konya’da önemli bir sanayi merkezi olma yolunda gözle görülür bir ivme yakaladığını belirtti.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Beyşehir Organize Sanayi Bölgesinin günümüzde geldiği konum ile ilgili olarak şunları kaydetti, “Yatırımcı sayısının az olması sebebiyle önceki yıllarda yeni yatırımcı sanayi bölgemize gelmezken, özellikle 2014 yılından itibaren Beyşehir OSB cazibe merkezi olmaya başlamıştır. Sadece 3 mermer fabrikasından ibaret olan bölgemizde, Beyşehir Belediyemizin öncülüğünde öncelikle bu yapısal eksiklikler giderilmiştir. En büyük sorun olan su sorunu Belediyemizin KOSKİ Genel Müdürlüğü ile yaptığı görüşmelerden sonra 5 kilometrelik bir hat çekilerek çözüme kavuşturulmuştur. Bunun yanı sıra, sanayi bölgemizin güvenliği için 120 bin liralık bir yatırımla etrafına çekilen tel çit örgü çalışmaları tamamlanmıştır. Yine 110 bin liralık kaynak aktarılarak Türkiye’nin en hızlı fiber internet Telekom hattının altyapısı kurulmuştur. OSB içi aydınlatma sistemi faaliyete geçirilirken, 2016 yılında bölge içi yollarında onarım ve bakım çalışması yapılmıştır. Bölge içi elektrik hatlarında yürütülen çalışmalarla hücre bakımları yaptırılmış ve röle sistemi devreye konulmuştur. OSB’mizin kredi borçlarından dolayı Halk Bankası Genel Müdürlüğü’ne 1,5 milyon liralık bir ödeme yapılırken, yapımı tamamlanan nizamiye binası ise güvenlik personeli de istihdam edilerek hizmet vermeye başlamıştır. Önümüzdeki dönem hizmet binasının yapılması planlanan OSB’de 2019 yılına kadar kimyasal ve biyolojik arıtma tesisi de yapılması hedeflenmektedir. Bununla ilgili fizibilite ve proje çalışmalarına başlanmıştır. Beyşehir Organize Sanayi Bölgesi, halihazırda Konya ili OSB’leri içerisinde Akşehir ve Ereğli ile birlikte en hızlı büyüyen sanayi bölgesi konumuna gelmiştir. Önümüzdeki günlerde yeniden çıkacak olan arsa teşviki ile ise kalan boş parsellerin kısa sürede yeni yatırımcılarla buluşması beklenmektedir.”
Kaynak: İHA