'Arşivler Tek Çatı Altında Toplanmalı'

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Afyoncu: 'Tarih araştırmacılarının önünün açılabilmesi için arşivlerin, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçilirken tek çatı altında toplanması gerektiğini düşünüyorum' 'Tarihçi, düşünce tarzını ceketini çıkarır gibi çıkardıktan sonra tarih olaylarına yanaşmalı. Zaman zaman yapılmadığını görüyoruz'

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, tarih araştırmacılarının önünün açılabilmesi için arşivlerin tek çatı altında toplanması gerektiğini söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesince düzenlenen 3. Uluslararası Tarih Sempozyumu'nda Prof. Dr. Afyoncu, "Tarih Nasıl Araştırılırır" konulu konferans verdi.

Tarihçilerin yaptığı araştırmaların bilimselliği için iyi bir metoda sahip olması ve bilgilerin eleştirel süzgeçten geçirilmesinin şart olduğunu dile getiren Afyoncu, Türkiye'deki bazı araştırmalarda bu hususlara dikkat edilmediğini, araştırmaların nakilden öteye gitmediğini anlattı.

Tarihçinin görevinin belgelerin araştırmanın içine nakledilmesi veya yabancı kaynaklı belgeyi birebir çevirmek olmadığına işaret eden Prof. Dr. Afyoncu, şunları kaydetti:

"Kendi ideolojik bakışıyla yorumlamak da vazifesi değildir. Ama bu ikisi Türkiye'de maalesef olan hadiselerdir. Tarihçi, düşünce tarzını, ceketini çıkarır gibi çıkardıktan sonra tarih olaylarına yanaşmalı. Zaman zaman yapılmadığını görüyoruz. En büyük problemlerden biri de budur. Kız kardeşinin namusunu savunur gibi tarihteki bir hadiseyi yorumlamak, bir mahkemedeki hakimin verdiği karar gibi tarihi yargılamak tarihçinin meselesi değildir. Bunlara özellikle dikkat edilmesi gerekir. O yüzden de bir çok hadisesinin veya tarihteki bir çok şahsiyetin farklı açılardan yorumlandığı görülüyor."

- Arşiv sıkıntısı

Belge olmadan tarihin olmayacağının altını çizen Prof. Dr. Afyoncu, Türkiye'de arşivlerin dağınık olmasının önemli bir problem teşkil ettiğini vurguladı.

Türkiye'de onlarca kurumda tarihi belgelerin bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Afyoncu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sizin araştırma yapmaya çalıştığınız konunun bir parçası orada, bir parçası burada. Bunların çalışma şartları da her yerde aynı değil. 80'li yıllarda Osmanlı arşivine girmek için 6 aydan önce izin alamazdınız. Bir çok arşivde aynı sıkıntılar devam ediyor. Tarih araştırmacılarının önünün açılabilmesi için özellikle bu arşivlerin bu Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçilirken tek çatı altında toplanması gerektiğini düşünüyorum."

DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik de yaptığı konuşmada, İzmir'in daha yaşanabilir bir kent olması için araştırma yaptıklarını, fikir ürettiklerini ve düşüncelerini paylaştıklarını aktararak, "Bunu yaparken de bilimin öncülüğünde birey ve toplum hayatına öncülük etmeye gayret ediyoruz. Geçmişini bilen bir yapının olmasını, maddi ve manevi değerlerin her zaman yan yana bulunmasını istiyoruz." dedi.
Kaynak: AA