500 Yıllık 400 Hukuk Belgesi Tarihi Konakta Sergileniyor

TOKAT – Tokat’ın Zile ilçesinde Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemine ait 500 yıllık 400 hukuk belgesi, restore edilen tarihi konakta sergileniyor.

500 Yıllık 400 Hukuk Belgesi Tarihi Konakta Sergileniyor
Tokat’ın Zile ilçesinde hukuk bürosu olarak kullanılan konakta dönemin tarihine yön veren belgeler duvarları süslüyor. 1993 yılında avukatlık mesleğine başlayan Murat Kurnaz tarafından bir araya getirilen belgeler, yine kendisi tarafından restore edilen tarihi konakta sergileniyor. Tarihi belgeler arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kurulduğu günlerde yapılan evlenme belgesi, Osmanlı döneminde yapılan evlilik sözleşmesi, şirket sözleşmeleri, fermanlar gibi bir çok belge yer alıyor.

"Osmanlı Devleti ülkeyi adaletle ayakta tutmuş"

Osmanlı döneminde adaletin ne kadar güçlü olduğunu belirten Murat Kurnaz, "Zaman içinde ofisimizi dizayn ederken çok sevdiğimiz dostlarımızın destekleri tesadüflerle bir çok Osmanlı dönemine ait hukuki belge, nedir bunlar; hücretler, fermanlar, beratlar, mahkeme çağrı kağıtları, noter sözleşmeleri, tapu kayıtları, evlilik sözleşmeleri bunun gibi değişik hukuki anlam taşıyan evrakları toplamaya başladık. Bir süre sonra bu bizde bir tutku haline geldi. Bu ofisteki belgelerin büyük çoğunluğu bir tarihçi için çok büyük bir şey ifade etmeye bilir ama bizim için hepsi birer mücevher değerinde. Ve bu belgelerden öğrendiğimiz en önemli şey şu hakikaten emperyal güç olan Osmanlı Devleti ülkeyi adaletle ayakta tutmuş. Hiçbir devlet ya da imparatorluk ya da ülke yok ki adalet olmadan ayakta kalabilsin" dedi.



"1400-1300 yıllara kadar dayanan belgelerimiz var"

Konakta yaklaşık 400 kadar hukuk belgesi olduğunu ifade eden Kurnaz, "Bu ortamda bunları sergilemek oldukça zor. Çünkü halen burası yaşayan bir hukuk ofisi. Hatta zaman zaman bir görüşme yaparken bir turist grubu içeri aniden girdiği oluyor. Tabi bu beni hiç rahatsız etmiyor. Yeter ki daha çok insana daha çok şeyi aktarabilelim. Bir süre sonrada artık ofis faaliyetini sanıyorum başka bir yere nakledip, burayı tamamen müze olarak vakıf etme arzusundayız. Resmi bir destek de olursa çok güzel olur. Umarız bizim bu küçük kıvılcımımız bir örnek teşkil eder ve gelecek nesillere ışık tutar arzusundayız. 1400-1300 yıllara kadar dayanan belgelerimiz var, beratlarımız var, fermanlarımız var, miras kararlarımız var, şirket sözleşmelerimiz var" diye konuştu.

Kaynak: İHA