İran'ın Seçkin İş Adamı Van'da Fabrika Kurmak İstiyor

İran Pash şirketinin sahibi Dr. Mir Ghasem Mirzadeh, Türkiye’nin yatırım yapmak için cazip bir yer olduğunu belirterek, Van’da fabrika kurmak istediğini söyledi.

İran'ın Seçkin İş Adamı Van'da Fabrika Kurmak İstiyor
Van’da Ajans Asya Fuarcılık tarafından 9’uncusu düzenlenen ‘İnşaat Yapı Makina ve Mobilya Fuarı’nda stant açan İran Pash şirketinin sahibi Dr. Mir Ghasem Mirzadeh, Türkiye’deki yatırım teşviklerinden yararlanmak istiyor.

İHA muhabirine konuşan iş adamı Dr. Mir Ghasem Mirzadeh, İran Pash şirketinin dünyada 35 ülkeye ürün ihraç ettiğini belirtti.

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmiş birçok ürünü kendi fabrikalarında ürettiklerini ifade eden Mirzadeh, dünyanın en büyük ve en hızlı polietilen deniz botunu da Van’a getirdiklerini söyledi.



"Türkiye’den tüm Avrupa ülkelerine ürün gönderebiliriz"

Özellikle Türkiye’de yatırım yapmak istediklerine dikkat çeken iş adamı Mirzadeh, "31 yıldır fabrikamız çalışıyor. Fabrikamızda 100 kişi istihdam ettik. Çin başta olmak üzere 35 ülkeye ürün gönderiyoruz. Özellikle Müslüman bir ülke olan Türkiye’de yatırım yapmak istiyorum. Türkiye ile İran dost ülkedirler. Türkiye’deki işler çok iyi işliyor. Yetkilerin iş adamlarına çok iyi teşvikler verdiğini duyduk. Ben de buraya gelip insanlara hizmet etmek istiyorum. Türkiye’den tüm Avrupa ülkelerine ürün gönderebiliriz" dedi.

Van’da fabrika kurmaya hazır olduklarını ifade eden Mirzadeh, "Benim için problem yok, ben hazırım. Devletin benim için ne gibi teşvikleri olabilir? Çünkü Kanada gibi 5-6 ülke de yatırım yapmamı istiyor. Ama gönlüm, Urmiye’ye yakın olan Van’da yatırım yapmaktan yanadır. İstiyorum ki teşvikler güzel olur ki ben buraya erkenden geleyim" diye konuştu.



"Bu büyüklükte polietilen bot başka yerde yok"

Deniz üzerinde saatte 140 kilometre hızla giden deniz botunu da Van’da üretmek istediklerini söyleyen Mirzadeh, "Dünyanın en büyük polietilen botudur. 12 çeşit deniz botumuz vardır. Bu botumuz 8 metre uzunluğunda, 2,5 metre eninde ve bir ton ağırlığındadır. Deniz üzerinde saatte 140 kilometre hızla gitmektedir. Bu büyüklükte polietilen bot başka yerde yoktur" dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Necat Görentaş ise İranlı yatırımcıların kentte yatırım yapmaları konusunda çalışma başlattıklarını belirterek, "Bizler 2 yıl önce İran’a gittik. İran Pash firmasıyla görüştük. Bunları Van’a yatırım yapmaları konusunda teşvik ettik. Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na giren ürünleri bulunan İran Pash gibi bir firmanın Van’da yatırım yapması son derece önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

İran firmasının Van’da bir fizibilite çalışması yaptıktan sonra kente yatırım yapacağını dile getiren Görentaş, "Bunların Van’da yatırım yapmaları konusunda elimizden gelenini yaptık. Şu an bir danışmanlık firmasıyla İranlı firmayı görüştürüyoruz. Türkiye’deki teşvikler nelerdir? Nasıl bir kazanım elde edecekler? Bu konuda firma bir fizibilite çalışması yapacak. Bu fizibilite çalışmaları neticesinde uygun karar verirler. Verdikten sonra da burada yatırım yapacaklar" dedi.

Van İş Geliştirme Merkezinde iş kuran İranlı girişimci Şahram Ghafari de dünyanın en hızlı polietilen deniz botunun Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi.

Ghafari, "Bu dünyanın en hızlı botudur. Bu noktada Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmesi için başvuruda da bulunduk. Umuyoruz ki yakın zamanda da rekorlar kitabına girecektir. Bu botta 21 kişi oturabilir. Koltukları metro otobüs modelindedir. Askeri, balıkçılık ve turizm için farklı tipleri vardır. Üstü kapalı tipi ile yağışlı zamanlarda çok rahat kullanılır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA