Özel Gereksinimli Çocuklara Multidisipliner Yaklaşım

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Psikoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü işbirliği ile “Özel Gereksinimli Çocuklarda Multidisipliner Yaklaşım-1”programı gerçekleştirildi.

Özel Gereksinimli Çocuklara Multidisipliner Yaklaşım
HKÜ Özel Eğitim Öğretmenliği Türk İşaret Dili Korosu eşliğinde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda özel gereksinimli çocuklarda ruh ve beden dengesinde sporun önemi konusu tartışıldı.

"Multidisipliner çalışmalıyız"

Programın açılış konuşmasını yapan HKÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül,"Neden multidisipliner çalışmalıyız, neden özel gereksinimli çocuklar ve neden spor" sorularına cevap verdi. Bölümlerin çoğunlukla aynı paydada birleşirken, tek başına değil multidisipliner bir çalışma gerektiğini vurgulayan Başgül, “Öğrencilerimizin bu bakış açısıyla yetişmesi gerektiğine inanıyorum. Hangi meslekte olursak olalım, hangi konuda çalışırsak çalışalım diğer meslek gruplarıyla da omuz omuza çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Özel eğitime ve fizyoterapiye ihtiyacı olan insanların tedavileri ve eğitimleri için uğraşıyoruz ama bunun çok önemli alternatifi olan sporu atlıyoruz. Bilişsel gelişimi fiziksel gelişimden ayrı düşünemezsiniz. Gelişen dünyada çok daha büyük bir perspektifle düşünmeliyiz” dedi.

HKÜ’nün vizyonuna yakışan çalışma

HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Özbay ise “Bugün gerçekleştirdiğimiz programın günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olduğunu düşünüyorum. Psikoloji bölümü olsun, özel eğitim bölümü olsun, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü olsun insanla ilgili çalışmalar yaptığımız için ortak iş çıkarmaları üniversitemizin vizyonuna çok uygun bir program oldu” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından HKÜ Özel Eğitim Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nilay Kayhan, Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine adlı şiirini seslendirdi. Duygu dolu anların yaşandığı programda HKÜ Özel Eğitim Bölümü İşaret Dili Korosu, “Ünzile ve Benim Adım Öğretmen” şarkıları ile işaret dili gösterisi gerçekleştirdi. Katılımın ve ilginin yoğun olduğu etkinlikte, “Özel Gereksinimli Çocuklarda Spor” konulu sunum yapan Özel Çocuklar ve Bedensel Engelliler Milli Takım Antrenörü Dr. Duran Aslan, sunumunda engelliler için sporun önemine değinerek konu ile ilgili kısa videolara yer verdi. HKÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Arş. Gör. Tuba Kaplan Maden ise “Özel Gereksinimli Çocuklarda Fiziksel Aktivite” konulu sunumunu yaptı.

Soru-cevap şeklinde devam eden program, konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA