KSO Başkanı Kütükcü Açıklaması 'Konya Tarım Makineleri Sektörü Dünyanın Her Yeriyle İş Birliği Yapmaya Hazır'

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3. büyük tarım fuarı olan Konya Tarım Fuarı’nı ziyaret etti. Fuarda stant açan firmalara hayırlı olsun temennilerini ileten Kütükcü, KSO tarafından fuar için Konya’ya davet edilen 8 ülkenin büyükelçi, müsteşar ve ticaret ataşelerini ağırlayarak Konya sanayisi hakkında bilgi verdi.

KSO Başkanı Kütükcü Açıklaması 'Konya Tarım Makineleri Sektörü Dünyanın Her Yeriyle İş Birliği Yapmaya Hazır'
Libya, Uganda, Tanzanya, Kongo ve Kenya Büyükelçileri ile Moritanya, Etiyopya ve Ukrayna’dan gelen maslahatgüzar, konsolos ve ticaret ataşelerini ağırlayan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya tarım makineleri sektörünün dünyanın her yeriyle daha fazla iş birliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.



“Ziyaretler, ticareti geliştirecek”

Konya Tarım Fuarına üst düzey katılımlar olmasının memnuniyet verici olduğunu aktaran Kütükcü, "Bu ziyaretler ülkelerimiz arasındaki dostluğu, beraberinde ticareti de geliştirecek. İnşallah önümüzdeki dönemlerde beraberinizde daha fazla iş adamı heyeti getirmenizi bekliyoruz. İş adamlarımız burada yapacakları birebir görüşmelerle ticaretlerini artıracaklar. Afrika ülkeleriyle ticaretimizin daha fazla artmasını istiyoruz" dedi.



“Şehrin ihracatı artış trendini sürdürüyor”

Misafirlerine Konya ekonomisi hakkında da bilgiler veren Kütükcü, şehrin ihracatını istikrarlı bir şekilde yükselttiğini dile getirdi. 2017 yılında Konya’nın Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini vurgulayan Kütükcü, "2016 yılında 1 milyar 333 milyon dolarlık ihracat yapan şehrimiz, 2017 yılında ihracatını yüzde 17 artırarak 1 milyar 564 milyon dolara ulaştırdı. İhracatımızın yüzde 74’ünü sanayi mamulleri oluşturuyor. İlk üç sırada da makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörleri geliyor. Makine ve aksamları sektörünün içinde tarım makineleri sektörü büyük pay alıyor" ifadelerini kullandı.

Konya sanayisinin mozaikli bir yapıya sahip olduğuna, buna bağlı olarak birçok sektörde söz sahibi firmaların bulunduğuna dikkat çeken Kütükcü, makine, otomotiv, metal döküm, tarım makine ve aletleri, gıda, ayakkabıcılık, plastik-ambalaj, değirmen makineleri sektörlerinin şehrin önde gelen sektörlerinden olduğunu, savunma sanayi, yenilenebilir enerji, ilaç sanayi, medikal sanayi, kimya, bilişim ve yazılım sektörlerinin de şehir için potansiyeli yüksek sektörler olduğunu bildirdi.

Kütükcü, Konya ile Afrika ülkelerinin ticaret hacmini artırmak için Oda olarak her türlü çalışmaya hazır olduklarını belirterek, önümüzdeki günlerde bu konuda yeni çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Konyalı sanayicilere Afrika’ya yatırım daveti

Kütükcü’nün sunumu sonrasında söz alan büyükelçiler de, Konya ekonomisinin çok güçlü olduğunu ancak, Konya ile daha fazla ticaret yapacaklarını ifade ederek, Konyalı sanayicileri Afrika’ya yatırım yapmaya davet ettiler. Ziyarette Libya Büyükelçisi Abdurrazaq Mukhtar, Uganda Büyükelçisi Stephen Mubiru, Tanzanya Büyükelçisi Elizabeth Kiango Kiondo, Kongo Cumhuriyeti Büyükelçisi Luc Joseph Okio, Kenya Büyükelçisi Nathaniel Leinoi Taama, Moritanya İslam Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Dhehbi Dhehbi, Moritanya İslam Cumhuriyeti Birinci Müsteşarı Abdellahi Mourad, Libya Konsolosu Salaheddin Abdulghader, Etiyopya Ticaret ve Ekonomi Ateşesi Abdela Gultamo Nuri, Ukrayna Ticaret Ateşesi Viacheslav Khomenko ile Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Bozkurt Çağlayan, Mehmet Serin ve Kazım Öztürk yer aldı.
Kaynak: İHA