GRAFİKLİ - Her Yıl Yüzlerce Filistinli Türkçe Öğreniyor
İşgal altındaki Filistin topraklarının tamamında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi her yıl yaklaşık 500 kişiye Türkçe eğitimi veriyor Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi Müdürü Özdemir: Şu an 4 öğrencimiz Türkçe kurslarına devam ederken bir yandan da Türk turistlere rehberlik yapıyorlar' Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi Müdürü Eğitim Koordinatörü Gürler: 'Çok önemli bir görevi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Şu ana kadar 200 Filistinliye Türkçe eğitimi verdim' Türkçe Öğretmeni Esen: 'Her kur 1 buçuk ay sürüyor. Yani 6 ayın sonunda bir öğrenci Türkçe’nin bütün temel bilgilerini almış oluyor'
ESAT FIRAT - TURGUT ALP BOYRAZ - İşgal altındaki Filistin topraklarının tamamında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi her yıl yüzlerce kişiye Türkçe eğitimi veriyor.
Kudüs'te 4 yıl önce açılan Türk Kültür Merkezi düzenlediği birçok kültürel etkinliğin yanı sıra profesyonel hocalar tarafından Türkçe eğitimi de sunuyor. Bu kurslarda en başarılı yirmi Filistinli her yaz bir aylığına Türkiye'de bir şehre giderek Türkçe pratik yapma imkanı buluyor.
Bir ay boyunca öğrencilerin tüm masrafları Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi tarafından karşılanıyor.
Şu ana kadar bu kurslarda Türkçe eğitimi alarak mezun olan Filistinli sayısı 5 bini aştı. Bu nedenle kadim Kudüs'ün sokaklarında dolaşırken Türk olduğunuzu anlayan yerel halktan birilerinin sizinle Türkçe konuşmaya başlaması artık neredeyse sıradan bir durum.
İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün en merkezi Zahra caddesi üzerinde kadim bir binada bulunan merkezde şuan 150 Filistinli ders alıyor. Kudüs'teki merkezin dışında Ramallah'ta da yeni bir merkez açan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) hem buralarda, hem de Batı Şeria ile Gazze'deki bazı üniversitelerin bünyesinde Türkçe kursu hizmeti sunuyor.
Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’te ise ders alan öğrenci sayısı toplam 500'ü buluyor. YEE'nin bugüne kadar Türkçe öğrettiği toplam Filistinli sayısı ise 5 bini aşmış durumda.
- Türkçeye ilgi her geçen yıl artıyor
Filistinlilerin Türkçe'ye gösterdikleri ilgi her geçen yıl artarak devam ediyor. Türk dizilerinin yoğun olarak izlendiği ülkede halk, Türk kültürüne ve halkına karşı da büyük bir sevgi besliyor.
Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu'na bağlı olarak ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi'nin hizmetleri Türkçe dersleriyle sınırlı olmayıp başta Kudüs olmak üzere Batı Şeria ve Gazze'de Türkçe öğretiminin yanı sıra, düzenlediği konferans ve kültürel faaliyetlerle Türkiye'nin Filistinliler nezdinde daha iyi tanınması için yoğun çaba sarf ediyor.
- 4 yılda 5 bin Filistinli Türkçe öğrendi
Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Furkan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kudüs'te yaklaşık 4 yıldır faaliyet yürüttüklerini söyledi.
Bu yılın başında Ramallah'ta bir Türk Kültür Merkezi açtıklarını ifade eden Özdemir, bu iki merkezin dışında Filistin’in farklı şehirlerindeki üniversitelerde Türkçe dersleri verdiklerini belirtti.
Kudüs Üniversitesi, Nablus’taki Necah Üniversitesi, Ramallah’taki Bir Zeit Üniversitesi, Tulkerim’deki Kadoorei Teknik Üniversitesi ve Gazze İslam Üniversitesi'nin bunlardan birkaçı olduğunu kaydeden Özdemir, toplam 6 Türkçe öğretmeni ile bu derslere yetişmeye çalıştıklarını ifade etti.
Özdemir, Kudüs’teki kurslarda 150 Filistinli öğrencinin geri kalanların ise Batı Şeria ve Gazze’de Türkçe eğitimi almaya devam ettiğini aktardı. Şimdiye kadar Türkçe eğitimi alan Filistinli sayısının 5 binden fazla olduğunu da vurgulayan Özdemir, bu sayede kardeş Filistin ve Türk halkları arasındaki tarihi bağların daha da kuvvetlendiğini belirtti.
- Ziyaretler arttı
Türkçe öğrenen Filistinlilerin öncelikli olarak Türkiye’deki üniversitelerde okumayı amaçladığını belirten Özdemir, bazılarının da ticaret yapmak için veya sadece Türkiye’ye olan sevgilerinden dolayı Türkçe öğrendiğini söyledi.
Türkiye’den Filistin’e dini ve kültürel turizm amacıyla ciddi bir akın olduğunu da vurgulayan Özdemir, aynı şekilde geçen dönemlere nazaran Filistin’den Türkiye’ye ziyaretler de çok ciddi bir artış gösterdiğini ifade etti.
- Türkçe öğrenen 4 Filistinli rehberlik yapıyor
Karşılıklı turizmin artması nedeniyle tur şirketlerinin Türkçe bilen tercüman talebinde bulunduğunu söyleyen Özdemir, “Şu an 4 öğrencimiz Türkçe kurslarına devam ederken bir yandan da Türk turistlere rehberlik yapıyorlar.” dedi.
Özdemir, Filistinlilerin yıllık tatillerinde Türkiye’yi tercih ettiğini, bunun en iyi örneklerinden birinin 9 kez Türkiye'yi ziyaret eden oğlunun öğretmeni olduğunu belirterek, “Bunun tek bir açıklaması var, Filistin halkı bizi çok seviyor. Bizler de Filistin halkını çok seviyoruz.” diye konuştu.
“Türkçeye teveccüh Türkiye’ye teveccühtür. Başta Türk dizileri olmak üzere Türkiye'ye çok ciddi bir teveccüh söz konusu. Bunun dışında en büyük etkenlerden biri de bu coğrafyadaki 400 yıllık varlığımızdır.” diyen Özdemir, sözlerine şu ifadelerle son verdi:
“İki ülke arasında uzun zamandan beri devam eden samimi bağları geliştirmek için gerek üniversitelerde gerekse Kudüs ve Ramallah’taki merkezimizde Türkçe kursları ile kültür sanat faaliyetleri veriyoruz."
- Türkçeyi severek öğreniyorlar
Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi Eğitim Koordinatörü Selçuk Gürler ise bir yıldan beri burada görev yaptığını belirterek, “Çok önemli bir görevi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Çünkü burası Filistinli kardeşlerimizin başkenti Doğu Kudüs. Şu ana kadar 200 öğrenciye Türkçe eğitimi verdim.” dedi.
Filistinli öğrencilerin Türkçeye çok ilgili olduğuna vurgu yapan Gürler, öğrencilerinin Türkçeyi severek öğrendiğini belirtti. Son dönemde Orta Doğu’da Türkiye’nin öneminin artmasının Türk dizilerinin yoğun bir şekilde izlenmesinin Türkçeye olan ilgiyi katladığını belirtti.
- "Türkiye'de üniversite okumak istiyorum"
Kudüs'teki merkezde Türkçe kursuna devam eden 17 yaşındaki Filistinli Benan El-Hedmi de AA muhabirine yaptığı Türkçe açıklamada, “Burada Türkçe öğreniyorum. Çünkü Türkiye’de üniversite okumak istiyorum. Buradan çok memnunum. Hocalarım çok iyi. Türkiye’yi çok seviyorum.” dedi.
Türkçe öğrenirken zorlanmadığını belirten Filistinli Hedmi, şunları söyledi:
“Benim babam da Türkiye’de okudu. Evimizde de birbirimizle Türkçe konuşmaya çalışıyoruz. Bence Türkçe kolay bir dil. Çünkü Arapça ile çok ortak kelime var. Fiil yapısı belli. Geçmiş ve şimdiki zaman. Buradan aldığım eğitimle Türkçe dizilerini rahatlıkla izleyebiliyorum. Her şeyi anlıyorum. Türkiye’ye gittim. Fethiye, Bursa ve İstanbul'u ziyaret ettim. İnşallah Ankara’ya da giderim.”
- Türkçe öğretmek için 6 yıldır Gazze’de yaşıyor
İsrail ablukası altındaki Gazze’ye ilk defa 2012’de gelen Türkçe Öğretmeni Faruk Esen, şimdiye kadar yüzlerce Gazzeli Filistinliye Türkçe öğretti.
Türkçe Öğretmeni Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Buraya YEE'nin desteğiyle geldim. Bu ilk önce bir senelik projeydi. Daha sonra Türkçeye yoğun bir talep oldu. Bu sebeple burada kalışımız biraz daha uzadı. Yine aynı şekilde YEE’nin desteğiyle burada devam ediyoruz.” dedi.
Esen, YEE’nin Kudüs ve Ramallah’ın yanı sıra Gazze’de de bir şube açmayı planladığını belirterek, öncelikli amacının Gazze’deki üniversitelerle çalışmak olduğunu kaydetti.
Temel Türkçe derslerinden oluşan ve 4 kur şeklinde eğitim veren Esen, "Her kur 1 buçuk ay sürüyor. Yani 6 ayın sonunda bir öğrenci Türkçe’nin bütün temel bilgilerini almış oluyor." dedi.
Gazze İslam Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde Türkçe kurslarını sürdüren Esen, söz konusu projelerinin sürmesi durumunda Gazze’de kalarak Filistinlilere Türkçe öğretmeye devam edeceğini belirtti.
- Binden fazla Filistinliye Türkçe öğretti
Esen, daha önce Gazze Belediyesi bünyesinde de Türkçe dersleri verdiğini ifade ederek, Gazze İslam Üniversitesi bünyesindeki Sürekli Eğitim Merkezi’nde Türkçe eğitimlerine başladığından bu yana binden daha fazla Filistinliye Türkçe dersi verdiğini kaydetti.
Gazzeli tıp öğrencisi Eymen Zakkud ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de eğitimine devam etmek istediğini ve bunun için Türkçe öğrendiğini belirterek, öğretmeni Faruk Esen’den aldığı Türkçe derslerinden çok memnun olduğunu ifade etti.
- Ramallah Türk Kültür Merkezi açıldı
Ramallah Türk Kültür Merkezi Eğitim Müdürü Abdulkadir Steih de AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2018 itibariyle faaliyetlerine başladıklarını kaydederek, “Üç Türkçe kursumuz var. Aynı zamanda okçuluk eğitimi veriyoruz. Çok fazla öğrencimiz var. Öğrencilerimiz daha fazla kurs açmamızı talep ediyorlar.” dedi.
Filistin Spor Bakanlığı’nın desteğiyle sürdürülen okçuluk eğitimine de vurgu yapan Steih, Ramallah’taki kültür merkezinde konferanslar da düzenlediklerini aktardı.
- Osmanlıca kursu açılacak
Türkiye'deki bir üniversiteden mezun olan Filistinli Steih, merkezde şu anda 40 Filistinli öğrencinin eğitim gördüğünü, yakın zamanda Osmanlıca dersleri de vermeye başlayacaklarını söyledi.
Osmanlıcanın Filistinliler için önemli olduğunu belirten Steih, "Çünkü bizim tarihimize ilişkin birçok kaynak Osmanlıca yazılmış. Dolayısıyla bizim için Osmanlıca çok önemli. Daha önce anlaşma yaptığımız Filistin Kültürü İhya Komitesi aracılığıyla burada Osmanlıca dersleri vereceğiz." dedi.
Steih, önümüzdeki dönemde Filistinli kurum ve kuruluşların da desteğiyle Türkiye’den çeşitli alanlardan sanatçılar getireceklerini belirterek, Türkiye ile Filistin halklarının kültürel kaynaşmasına da vesile olacaklarını ifade etti.
- Ürdün'de Türkçe okudu şimdi Filistinlilere Türkçe öğretiyor
Ramallah Türk Kültür Merkezi'nde Türkçe dersi veren hocalardan biri olan Seba Alavne isimli Filistinli genç kız Ürdün Üniversitesi’ndeki Türkçe bölümünden mezun oldu.
Filistinliler olarak Türkiye ve Türkçeyi çok sevdiğini belirten Alavne, kendi halkına Türkçe öğretmek ve Türk kültürünü tanıtmaktan memnun olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA
Kudüs'te 4 yıl önce açılan Türk Kültür Merkezi düzenlediği birçok kültürel etkinliğin yanı sıra profesyonel hocalar tarafından Türkçe eğitimi de sunuyor. Bu kurslarda en başarılı yirmi Filistinli her yaz bir aylığına Türkiye'de bir şehre giderek Türkçe pratik yapma imkanı buluyor.
Bir ay boyunca öğrencilerin tüm masrafları Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi tarafından karşılanıyor.
Şu ana kadar bu kurslarda Türkçe eğitimi alarak mezun olan Filistinli sayısı 5 bini aştı. Bu nedenle kadim Kudüs'ün sokaklarında dolaşırken Türk olduğunuzu anlayan yerel halktan birilerinin sizinle Türkçe konuşmaya başlaması artık neredeyse sıradan bir durum.
İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün en merkezi Zahra caddesi üzerinde kadim bir binada bulunan merkezde şuan 150 Filistinli ders alıyor. Kudüs'teki merkezin dışında Ramallah'ta da yeni bir merkez açan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) hem buralarda, hem de Batı Şeria ile Gazze'deki bazı üniversitelerin bünyesinde Türkçe kursu hizmeti sunuyor.
Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’te ise ders alan öğrenci sayısı toplam 500'ü buluyor. YEE'nin bugüne kadar Türkçe öğrettiği toplam Filistinli sayısı ise 5 bini aşmış durumda.
- Türkçeye ilgi her geçen yıl artıyor
Filistinlilerin Türkçe'ye gösterdikleri ilgi her geçen yıl artarak devam ediyor. Türk dizilerinin yoğun olarak izlendiği ülkede halk, Türk kültürüne ve halkına karşı da büyük bir sevgi besliyor.
Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu'na bağlı olarak ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi'nin hizmetleri Türkçe dersleriyle sınırlı olmayıp başta Kudüs olmak üzere Batı Şeria ve Gazze'de Türkçe öğretiminin yanı sıra, düzenlediği konferans ve kültürel faaliyetlerle Türkiye'nin Filistinliler nezdinde daha iyi tanınması için yoğun çaba sarf ediyor.
- 4 yılda 5 bin Filistinli Türkçe öğrendi
Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Furkan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kudüs'te yaklaşık 4 yıldır faaliyet yürüttüklerini söyledi.
Bu yılın başında Ramallah'ta bir Türk Kültür Merkezi açtıklarını ifade eden Özdemir, bu iki merkezin dışında Filistin’in farklı şehirlerindeki üniversitelerde Türkçe dersleri verdiklerini belirtti.
Kudüs Üniversitesi, Nablus’taki Necah Üniversitesi, Ramallah’taki Bir Zeit Üniversitesi, Tulkerim’deki Kadoorei Teknik Üniversitesi ve Gazze İslam Üniversitesi'nin bunlardan birkaçı olduğunu kaydeden Özdemir, toplam 6 Türkçe öğretmeni ile bu derslere yetişmeye çalıştıklarını ifade etti.
Özdemir, Kudüs’teki kurslarda 150 Filistinli öğrencinin geri kalanların ise Batı Şeria ve Gazze’de Türkçe eğitimi almaya devam ettiğini aktardı. Şimdiye kadar Türkçe eğitimi alan Filistinli sayısının 5 binden fazla olduğunu da vurgulayan Özdemir, bu sayede kardeş Filistin ve Türk halkları arasındaki tarihi bağların daha da kuvvetlendiğini belirtti.
- Ziyaretler arttı
Türkçe öğrenen Filistinlilerin öncelikli olarak Türkiye’deki üniversitelerde okumayı amaçladığını belirten Özdemir, bazılarının da ticaret yapmak için veya sadece Türkiye’ye olan sevgilerinden dolayı Türkçe öğrendiğini söyledi.
Türkiye’den Filistin’e dini ve kültürel turizm amacıyla ciddi bir akın olduğunu da vurgulayan Özdemir, aynı şekilde geçen dönemlere nazaran Filistin’den Türkiye’ye ziyaretler de çok ciddi bir artış gösterdiğini ifade etti.
- Türkçe öğrenen 4 Filistinli rehberlik yapıyor
Karşılıklı turizmin artması nedeniyle tur şirketlerinin Türkçe bilen tercüman talebinde bulunduğunu söyleyen Özdemir, “Şu an 4 öğrencimiz Türkçe kurslarına devam ederken bir yandan da Türk turistlere rehberlik yapıyorlar.” dedi.
Özdemir, Filistinlilerin yıllık tatillerinde Türkiye’yi tercih ettiğini, bunun en iyi örneklerinden birinin 9 kez Türkiye'yi ziyaret eden oğlunun öğretmeni olduğunu belirterek, “Bunun tek bir açıklaması var, Filistin halkı bizi çok seviyor. Bizler de Filistin halkını çok seviyoruz.” diye konuştu.
“Türkçeye teveccüh Türkiye’ye teveccühtür. Başta Türk dizileri olmak üzere Türkiye'ye çok ciddi bir teveccüh söz konusu. Bunun dışında en büyük etkenlerden biri de bu coğrafyadaki 400 yıllık varlığımızdır.” diyen Özdemir, sözlerine şu ifadelerle son verdi:
“İki ülke arasında uzun zamandan beri devam eden samimi bağları geliştirmek için gerek üniversitelerde gerekse Kudüs ve Ramallah’taki merkezimizde Türkçe kursları ile kültür sanat faaliyetleri veriyoruz."
- Türkçeyi severek öğreniyorlar
Yunus Emre Enstitüsü Kudüs Türk Kültür Merkezi Eğitim Koordinatörü Selçuk Gürler ise bir yıldan beri burada görev yaptığını belirterek, “Çok önemli bir görevi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Çünkü burası Filistinli kardeşlerimizin başkenti Doğu Kudüs. Şu ana kadar 200 öğrenciye Türkçe eğitimi verdim.” dedi.
Filistinli öğrencilerin Türkçeye çok ilgili olduğuna vurgu yapan Gürler, öğrencilerinin Türkçeyi severek öğrendiğini belirtti. Son dönemde Orta Doğu’da Türkiye’nin öneminin artmasının Türk dizilerinin yoğun bir şekilde izlenmesinin Türkçeye olan ilgiyi katladığını belirtti.
- "Türkiye'de üniversite okumak istiyorum"
Kudüs'teki merkezde Türkçe kursuna devam eden 17 yaşındaki Filistinli Benan El-Hedmi de AA muhabirine yaptığı Türkçe açıklamada, “Burada Türkçe öğreniyorum. Çünkü Türkiye’de üniversite okumak istiyorum. Buradan çok memnunum. Hocalarım çok iyi. Türkiye’yi çok seviyorum.” dedi.
Türkçe öğrenirken zorlanmadığını belirten Filistinli Hedmi, şunları söyledi:
“Benim babam da Türkiye’de okudu. Evimizde de birbirimizle Türkçe konuşmaya çalışıyoruz. Bence Türkçe kolay bir dil. Çünkü Arapça ile çok ortak kelime var. Fiil yapısı belli. Geçmiş ve şimdiki zaman. Buradan aldığım eğitimle Türkçe dizilerini rahatlıkla izleyebiliyorum. Her şeyi anlıyorum. Türkiye’ye gittim. Fethiye, Bursa ve İstanbul'u ziyaret ettim. İnşallah Ankara’ya da giderim.”
- Türkçe öğretmek için 6 yıldır Gazze’de yaşıyor
İsrail ablukası altındaki Gazze’ye ilk defa 2012’de gelen Türkçe Öğretmeni Faruk Esen, şimdiye kadar yüzlerce Gazzeli Filistinliye Türkçe öğretti.
Türkçe Öğretmeni Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Buraya YEE'nin desteğiyle geldim. Bu ilk önce bir senelik projeydi. Daha sonra Türkçeye yoğun bir talep oldu. Bu sebeple burada kalışımız biraz daha uzadı. Yine aynı şekilde YEE’nin desteğiyle burada devam ediyoruz.” dedi.
Esen, YEE’nin Kudüs ve Ramallah’ın yanı sıra Gazze’de de bir şube açmayı planladığını belirterek, öncelikli amacının Gazze’deki üniversitelerle çalışmak olduğunu kaydetti.
Temel Türkçe derslerinden oluşan ve 4 kur şeklinde eğitim veren Esen, "Her kur 1 buçuk ay sürüyor. Yani 6 ayın sonunda bir öğrenci Türkçe’nin bütün temel bilgilerini almış oluyor." dedi.
Gazze İslam Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde Türkçe kurslarını sürdüren Esen, söz konusu projelerinin sürmesi durumunda Gazze’de kalarak Filistinlilere Türkçe öğretmeye devam edeceğini belirtti.
- Binden fazla Filistinliye Türkçe öğretti
Esen, daha önce Gazze Belediyesi bünyesinde de Türkçe dersleri verdiğini ifade ederek, Gazze İslam Üniversitesi bünyesindeki Sürekli Eğitim Merkezi’nde Türkçe eğitimlerine başladığından bu yana binden daha fazla Filistinliye Türkçe dersi verdiğini kaydetti.
Gazzeli tıp öğrencisi Eymen Zakkud ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de eğitimine devam etmek istediğini ve bunun için Türkçe öğrendiğini belirterek, öğretmeni Faruk Esen’den aldığı Türkçe derslerinden çok memnun olduğunu ifade etti.
- Ramallah Türk Kültür Merkezi açıldı
Ramallah Türk Kültür Merkezi Eğitim Müdürü Abdulkadir Steih de AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2018 itibariyle faaliyetlerine başladıklarını kaydederek, “Üç Türkçe kursumuz var. Aynı zamanda okçuluk eğitimi veriyoruz. Çok fazla öğrencimiz var. Öğrencilerimiz daha fazla kurs açmamızı talep ediyorlar.” dedi.
Filistin Spor Bakanlığı’nın desteğiyle sürdürülen okçuluk eğitimine de vurgu yapan Steih, Ramallah’taki kültür merkezinde konferanslar da düzenlediklerini aktardı.
- Osmanlıca kursu açılacak
Türkiye'deki bir üniversiteden mezun olan Filistinli Steih, merkezde şu anda 40 Filistinli öğrencinin eğitim gördüğünü, yakın zamanda Osmanlıca dersleri de vermeye başlayacaklarını söyledi.
Osmanlıcanın Filistinliler için önemli olduğunu belirten Steih, "Çünkü bizim tarihimize ilişkin birçok kaynak Osmanlıca yazılmış. Dolayısıyla bizim için Osmanlıca çok önemli. Daha önce anlaşma yaptığımız Filistin Kültürü İhya Komitesi aracılığıyla burada Osmanlıca dersleri vereceğiz." dedi.
Steih, önümüzdeki dönemde Filistinli kurum ve kuruluşların da desteğiyle Türkiye’den çeşitli alanlardan sanatçılar getireceklerini belirterek, Türkiye ile Filistin halklarının kültürel kaynaşmasına da vesile olacaklarını ifade etti.
- Ürdün'de Türkçe okudu şimdi Filistinlilere Türkçe öğretiyor
Ramallah Türk Kültür Merkezi'nde Türkçe dersi veren hocalardan biri olan Seba Alavne isimli Filistinli genç kız Ürdün Üniversitesi’ndeki Türkçe bölümünden mezun oldu.
Filistinliler olarak Türkiye ve Türkçeyi çok sevdiğini belirten Alavne, kendi halkına Türkçe öğretmek ve Türk kültürünü tanıtmaktan memnun olduğunu kaydetti.