Genç Ve Çocuk Yazarlar Ödüllendirildi

'5. Çocuk Yazarlar Hikaye Yarışması' ve '2. Genç Yazarlar Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi İBB Kültür Daire Başkanı Duran: 'Maalesef kültürümüze dışarıdan çok ciddi kavramlar, sıkıntılar girdi ve lügatımızı bozdu. İnşallah çocuklarımız bu milli duygulara sahip olarak yeni Cemil Meriç, Cahit Zarifoğlu, yeni Necip Fazıl'lar olarak yetişecek' İBB Kültür AŞ. Genel Müdürü Kaptaner: 'İstanbul'un kadim bir şehir olduğunu bilen, tarih bilinci güçlü bir gençlik, dünden bize kalan bu mirası yeni nesillere taşımamızı sağlayacak en büyük vasıtamız. Okuyan, yazan ve üreten bu gençleri, çıktıkları bu yolda mükafatlandırarak destek olacağız'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ. ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen "5. Çocuk Yazarlar Hikaye Yarışması" ve "2. Genç Yazarlar Yarışması"nın kazananları ödüllerini aldı.

Ödül töreni, öğrenciler, aileler ve öğretmenlerin katılımıyla İBB Fatih Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

"5. Çocuk Yazarlar Hikaye Yarışması" 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik "Hayalimdeki Kahramanla İstanbul’da Bir Macera" temasıyla, "2. Genç Yazarlar Yarışması" ise 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik "İstanbul" temasıyla şiir, hikaye, deneme ve portre olmak üzere dört ayrı kategoride yapıldı.

Çocukların ve gençlerin edebi değeri yüksek metinlerle, usta işi çizimlerle buluşması, yaşadıkları şehri tanıması, sahiplenmesi ve bunu en güzel biçimde ifade edebilmesinin amaçlandığı yarışmada 50 öğrenciye ödül verildi.

- "İyi yazar olmak için iyi okuyucu olmak gerekir"

Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Nurettin Aras, okumanın ve yazmanın önemine işaret etti.

Aras, iyi yazmak için iyi bir okuyucu olmak gerektiğini vurgulayarak, yarışmaların Türkçe'nin doğru konuşulması anlamında da etkili olduğunu dile getirdi.

İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran da İstanbul'un büyük sanatçılara ve edebiyatçılara ilham vermiş harika bir şehir olduğunu söyledi.

Yarışmaları bir başlangıç olarak değerlendiren Duran, "Hepimizin İstanbul'a dair söyleyebileceği mutlaka güzel bir şeyler vardır. Onun için çok güzel bir konu tespit edilmiş. Çok güzel yazılar da yazılmış, değerlendirme kurulunun seçmekte zorlandığını biliyorum." dedi.

Duran, milli değerlerin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kültürümüz, medeniyetimiz çok ciddi anlamda saldırı altında. İşte bu çalışmayı bu saldırıların bertarafı anlamında önemli görüyorum. Maalesef kültürümüze dışarıdan çok ciddi kavramlar, sıkıntılar girdi ve lügatımızı bozdu. İnşallah çocuklarımız bu milli duygulara sahip olarak yeni Cemil Meriç, Cahit Zarifoğlu, yeni Necip Fazıl'lar olarak yetişecek. Ben bu çalışmanın iyi yazarlar ve şairler yetiştirebildiği gibi 'yazılanları okuyanlar' da yetiştireceğini düşünüyorum."

- "Gençlerimiz günün büyük bir bölümünü sosyal medyada harcıyor"

İBB Kültür AŞ. Genel Müdürü Kemal Kaptaner ise genç yazarlara her zaman ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Teknolojinin her anlamda insanların hayatına sirayet ettiğini vurgulayan Kaptaner, "Ne yazık ki yazılı kültür yerini görselliğe bırakmakta ve bu durum toplumumuzu da doğrudan etkilemekte. Gençlerimiz ve çocuklarımız günün büyük bir bölümünü sosyal medyada harcıyor. İçi boş, yüzeysel küçük metinler dışında, uzun soluklu kitap okuma alışkanlığı ne yazık ki giderek zayıflıyor. Görselliğin ön planda tutulması, içeriğin, diğer bir dille mananın göz ardı edilmesine neden oluyor." diye konuştu.

Kaptaner, yarışmanın ilerleyen yıllarda da sürdürüleceğine dikkati çekerek, "İstanbul'un kadim bir şehir olduğunu bilen, tarih bilinci güçlü bir gençlik, dünden bize kalan bu mirası yeni nesillere taşımamızı sağlayacak en büyük vasıtamız. Okuyan, yazan ve üreten bu gençleri, çıktıkları bu yolda mükafatlandırarak destek olacağız. Okuyarak, hayatı tahlil ederek ve yazarak kalemlerini günbegün daha da güçlendirecekler inşallah." ifadelerini kullandı.

Çocuk ve genç yazarlar için atölye çalışmaları yapacaklarını belirten Kaptaner, "Bugün burada ödüle layık görülen ya da görülmeyen, tüm gençlerimiz ve çocuklarımız bizim için çok kıymetli. Her biri bizim için ayrı bir cevher. Bugün burada ödül alamayan gençler yazmaktan vazgeçmeyecek. Daha çok okuyacak, daha çok yazacak ve bazıları farklı alanlarda olan yeteneklerini keşfederek belki yeni alanlarda çok önemli eserlere imza atacak." değerlendirmesinde bulundu.

- Dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi

Jürinin değerlendirmesi sonucunda, "2. Genç Yazarlar Yarışması"nın "Şiir" kategorisinde Ceren Albayrak "Münacaat" şiiriyle birincilik, Berrenur Şen "Kıskanıyorum" şiiriyle ikincilik, Hayrunnisa Duran ise "İstanbul'um" şiiriyle üçüncülük ödülünü kazandı.

"Hikaye" kategorisinde birinciliğe Ayşenur Gülfem Özer "İstasyonlar Dolusu Fısıltı" hikayesiyle, ikinciliğe Ayça Rahat "Tanıdık Yabancı" hikayesiyle, üçüncülüğe ise İrem Murat "Ekmek Teknesi" hikayesiyle layık görüldü.

"Deneme" kategorisinde birincilik ödülünü Sena Kayır, ikincilik ödülünü Ceyda Yalçın, üçüncülük ödülünü ise Elif Toklucu aldı.

"Portre" kategorisinde Mısra Bayındır birincilik, Kardelen Gökmen ikincilik, Merve Yaşar da üçüncülük ödülüne layık görüldü.

"5. Çocuk Yazarlar Hikaye Yarışması"nda da "Arkamdaki Kahraman" hikayesiyle Mustafa Bağdat birinci, "Hazine" hikayesiyle Enes Selçuk ikinci, Sevde Buse Özkan ise "Kuyu" hikayesiyle üçüncü oldu.

Mansiyon ödülü ve özel ödüllerin de verildiği törende, dereceye girenlere dizüstü ve tablet bilgisayar, kitap çeki, kitap seti ve para ödülleri takdim edildi.
Kaynak: AA