KAGİDER Ve Danone Türkiye, BM Paneli İçin New York'ta
Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 62. Oturumu kapsamında New York'ta bulunan KAGİDER ve Danone Türkiye yetkilileri, 'Çalışan Annelerin İşe Dönüşü' araştırmasının sonuçlarının sunulacağı panel öncesinde T.C. New York Başkonsolosluğunda bir basın toplantısı düzenledi KAGİDER Başkanı Oktar: 'Türkiye'de kadınlar ve erkekler ekonomiye eşit katılsaydı kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla bugün yüzde 30 daha fazla olacaktı. O yüzden kadını istihdamda tutmak çok önemli' 'Kadının çalışması sadece kendi için değil, aile için de önemli. Kadın ekonomik güç, özgüven ve özgürlük kazanıyor. Bu da çocuklarına olumlu yansıyor. Ailenin gelir seviyesi arttığı için, kadının çalışması baba ve çocuklar tarafından da destekleniyor' Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Çuhadaroğlu: 'Annelerimizin, özellikle iş hayatına tutundurulmaları ve doğum sonrası işi bırakmamaları için gayret göstermenin ana kurumsal sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz'
Bu yılki komisyon toplantılarının ana teması olan "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında çıkan fırsatlar ve yaşanan zorluklar ile kırsaldaki kadın ve kızların güçlendirilmesi" kapsamında, KAGİDER ve Danone Türkiye'nin birlikte yaptığı "Çalışan Annelerin İşe Dönüşü" araştırmasının sonuçlarını sunacağı bildirildi.
Sonuçların sunulacağı bugünkü panel öncesinde, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ve Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, T.C. New York Başkonsolosluğunda bir basın toplantısı düzenledi.
BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi Özel Danışmanlık Statüsüne sahip KAGİDER'in 2025 yılına kadar 50 bin kadın girişimcinin piyasaya ve 3 milyon kadının istihdama dahil olmasını hedeflediğini belirten Oktar, 2011'den bu yana her sene BM Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları çerçevesinde New York'a geldiklerini kaydetti.
Oktar, Türkiye'de kadınların istihdama katılım oranının yüzde 28 olduğuna işaret ederek, OECD ülke ortalamasının yüzde 58 olduğu ve Avrupa Birliği ülkelerinde her 100 kadından 60'ının çalıştığı bilgisini paylaştı.
Türkiye'de kadınlar ve erkekler ekonomiye eşit katılsaydı kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın bugün yüzde 30 daha fazla olacağını vurgulayan Oktar, "O yüzden kadını istihdamda tutmak çok önemli." dedi.
Oktar, "Çalışan Annelerin İşe Dönüşü" araştırmasının çalışan kadınların anne olduktan sonra neden işlerini bıraktıklarını, hangi zorluklarla karşılaştıklarını ve ne olursa işe döneceklerini anlamak ve bunlara çözüm getirmek amacıyla yapıldığını söyledi.
Daha önce yapılan "Çalışan Anneler" araştırmasına göre Türkiye'de çalışan kadınların yüzde 40'ının evlendikten ve çocuk sahibi olduktan sonra işi bıraktığına dikkati çeken Oktar, annelerin yüzde 60'ının çocuklarına uygun bakım desteği ve hizmetlerinin sağlanması durumunda iş hayatına dönmek istediklerini söylediklerini vurguladı.
Oktar, sözlerine şöyle devam etti:
"Araştırma sonucunda çıkan sonuçlar bize gösteriyor ki kadının çalışmasının çocuklar üzerindeki olumlu etkileri konusunda anne ve babalar hemfikir. Kadının çalışması sadece kendi için değil, aile için de önemli. Kadın ekonomik güç, özgüven ve özgürlük kazanıyor. Bu da çocuklarına olumlu yansıyor. Ailenin gelir seviyesi arttığı için, kadının çalışması baba ve çocuklar tarafından da destekleniyor."
Sanem Oktar, "İyi Ki Annem Çalışıyor" araştırma projesi ile kadınların çalışarak kendileri ve aileleri için yarattıkları katma değer konusunda farkındalık yaratmayı, çalışmayı bırakmış anneleri cesaretlendirmeyi ve çalışan anneleri vicdan azabı çekmeden iş hayatında tutmayı hedeflediklerini kaydetti.
İş yerlerine çalışan anneleri destekleyici uygulamaları teşvik etmeleri çağrısında bulunan Oktar, hükümetin de ulaşılabilir ve yaygın kreşle çocuk hizmetleri sunarak kadınların iş hayatında kalmasını sağlamasını belirtti.
- "İşe dönen annelerin yüzde 84’ü kendilerini daha güçlü hissediyor"
Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, basın toplantısında yaptığı konuşmasında, 2015'te yapılan "Çalışan Anneler" araştırmasını anımsattı.
Araştırmanın sonuçlarına göre, işi bırakan annelerin yüzde 56’sının mutsuz olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından emzirme süresinin 24 ay olarak önerilmesine rağmen işe dönen annelerin sadece 10 ay boyunca bebeklerini emzirebildiğini ifade eden Çuhadaroğlu, araştırmaya katılan annelerin yüzde 42’sinin işe geri dönüş sebebiyle emzirmeyi bırakmak durumunda kaldığını, iş yerlerinin ise sadece yüzde 9’unda süt odası bulunduğunu dile getirdi.
Çuhadaroğlu, araştırmaya göre, doğum ve süt izninin artırılması, kreş yardımı yapılması, esnek ve evden çalışma gibi anne-baba dostu uygulamaların kadınların iş hayatlarına devam etmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekerek, bu uygulamalarla kadınların performansının yüzde 94 arttığını vurguladı.
Araştırmadan çıkan sonuçlar doğrultusunda, "“Anne-Baba Dostu Uygulamalar” geliştirerek uygulamaların önce Danone'den başlandığını ve daha sonra grup şirketlerine genişletildiğini aktaran Çuhadaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Danone olarak tüm dünyada, kadının hem iş hayatında hem de sosyal hayatta güçlendirilmesini destekliyoruz. Daha sağlıklı bir dünya için çalışan bir şirket olarak, sağlıklı ve mutlu ailelerin temeli olduğuna inandığımız annelerimizin, özellikle iş hayatına tutundurulmaları ve doğum sonrası işi bırakmamaları için gayret göstermenin ana kurumsal sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz. 2017 yılında değişim hareketimizi Türkiye çapında büyütmek ve şirketlere rehberlik edebilmek üzere KAGİDER ile güçlerimizi birleştirdik. KAGİDER iş birliği ile “Süt Odası Lüks Değil İhtiyaçtır” farkındalık kampanyasını hayata geçirdik."
Çuhadaroğlu, söz konusu kampanya ile hijyenik bir ortamda emzirmenin tüm çalışan anneler için temel bir ihtiyaç olduğunun vurgulandığını belirterek, süt odalarının sadece Danone Türkiye bünyesinde değil tüm şirketlerde kurulması için farkındalık oluşturmayı amaçladığını söyledi.
KAGİDER ile yapılan "Çalışan Annelerin İşe Dönüşü" araştırmasının sonuçlarına göre, çocuk nedeniyle işten ayrılan kadınların yüzde 58’inin işi bıraktıktan sonra sosyal çevrelerinin ciddi oranda azaldığını belirttiğine dikkati çeken Çuhadaroğlu, işe dönen annelerin yüzde 84’ünün ise iş hayatının getirdiği sosyal statü sayesinde kendilerini daha güçlü hissettiğini vurguladı.
Çuhadaroğlu, çalışan annelerin çocuklarının akademik başarılarının daha yüksek olduğunun ve kariyer sahibi olma, geleceğe yönelik hedef belirleme ve uygulama konusunda daha hevesli olduklarının altını çizerek, "Çalışan annelerin yüzde 83’ü ve eşi çalışan babaların yüzde 80’i çalışan annelerin çocuklarının okula gitme motivasyonunun daha yüksek olduğuna inanıyor. Bu motivasyon özellikle kız çocuklarının gelecekte iş hayatına katılımını da teşvik ediyor." diyerek sözlerini tamamladı.