'Engelsiz' Üniversiteler Bayrak Ve Nişan İçin Yarışacak
Engelli bireylerin eğitime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak için başarılı çalışmalar yapan üniversiteler, YÖK tarafından ödüllendirilecek Üniversiteler, 'Engelsiz Üniversite Bayrakları' ve 'Engelsiz Program Nişanları' alabilmek için YÖK'e başvuru yapacak YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan: 'Üniversitelerimizi teşvik etmek istiyoruz. Engelli öğrencilerimizin hayatı kolaylaşsın istiyoruz. Bir de aileler ve öğrenciler tercih yapacakken, engelliler konusunda çalışmalar yapan üniversite ve fakülteleri bilsinler istiyoruz' 'Bayrak almak için gerekli standartları sağlayamayan ama bu yolda iyi çalışmaları olan üniversitelerin de adaylıklarını açıklayacağız. Değerlendirme sonrası kriterlere göre en az 75 puan alan üniversiteler bayrak alacak. 50 ila 75 puan arasında kalanları da bayrak adayı üniversiteler olarak açıklayacağız'
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Engelli Öğrenci Komisyonu Yürütücüsü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, üniversitelere verilecek "Engelsiz Üniversite Bayrakları" ve "Engelsiz Program Nişanları" hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.
Üniversitelerin engelli öğrencilere sunduğu yükseköğretimin kalitesi ve düzeyinin sağlanan imkanlarla doğrudan ilgili olduğunu belirten Tufan, engellilerin eğitim, sosyal ve kültürel sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirdiklerini söyledi.
Bu kapsamda, engelli bireylerin eğitime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak için başarılı çalışmalar yapan üniversitelere bayrak ve nişan verileceğini ifade eden Tufan, bu sayede kamuoyunda da farkındalık oluşturulacağını belirtti.
- Engelsiz üniversitelere 3 kategoride bayrak
Üniversite kampüslerinde ve fakültelerde engelli öğrencilerin tek başlarına, yardım almadan hareket etmeleri için engelli çalışma grubu ile birlikte olması gereken standartları belirlediklerini aktaran Tufan, başvuru yapan üniversitelerin, farklı yükseköğretim kurumlarından akademisyenlerin katılımıyla oluşturulacak panellerde değerlendirileceğini kaydetti.
Değerlendirmeler sonrasında ödüllendirilecek üniversitelerin belirleneceğini söyleyen Tufan, "Engelsiz Üniversite Bayrakları 3 kategoride verilecek. 'Mekanda erişilebilirlik' sağlayanlara turuncu, 'eğitimde erişilebilirlik' sağlayanlara yeşil, 'sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirlik' sağlayanlara ise mavi bayrak verilecek." dedi.
Amaçlarının, engelli öğrencilerin kampüs sınırları içerisinde daha rahat bir eğitim almasına olanak sağlayan üniversiteleri teşvik etmek olduğunu aktaran Tufan, şöyle konuştu:
"Zaten standartların hepsinin yapılıyor olması lazım. Üniversitelerin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Erişilebilirlik Belgesi'ni almış olmaları ya da TS 9111 standartlarına uygun olmaları lazım. Ancak eğitim ve sosyokültürel faaliyetlere erişim de bizim için çok önemli. Biz üniversitelerimizi teşvik etmek istiyoruz. Engelli öğrencilerimizin hayatı kolaylaşsın istiyoruz. Bir de aileler ve öğrenciler tercih yapacakken, engelliler konusunda çalışmalar yapan üniversite ve fakülteleri bilsinler istiyoruz."
Tufan, "Engelsiz Üniversite Bayrakları" verilen üniversitelerin liste şeklinde de yayımlanacağını belirterek, "Bayrak almak için gerekli standartları sağlayamayan ama bu yolda iyi çalışmaları olan üniversitelerin de adaylıklarını açıklayacağız. Değerlendirme sonrası kriterlere göre en az 75 puan alan üniversiteler bayrak alacak. 50 ila 75 puan arasında kalanları da bayrak adayı üniversiteler olarak açıklayacağız." diye konuştu.
- Farklı engelli gruplarına yönelik çalışmalar "nişan" ile ödüllendirilecek
Farklı engel grupları tarafından erişilebilir olan bölüm ve programların ise "Engelsiz Program Nişanı" ile ödüllendirileceğini söyleyen Tufan, "Örneğin, görme engellinin İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne adaptasyonu ile işitme engellininki farklı. Dolayısıyla farklı engel gruplarına programlarını erişilebilir kılan bölümlere yaptıkları çalışmalar doğrultusunda bu nişanı vereceğiz." dedi.
- Kazanılan bayraklar 3 yıl geçerli olacak
Prof. Dr. Tufan'ın verdiği bilgiye göre üniversitelerin kazanacağı bayraklar 3 yıl geçerli olacak. Bu sürenin sonunda üniversitenin başvuracağı yıla ait ölçütlere göre tekrar başvurusunu gerçekleştirmesi gerekecek. Başvuru gerçekleştirilmemesi halinde bayrak kaldırılacak.
Bayrak kazanan üniversite, sağladığı hizmetlerdeki değişikliklere göre farklı renkte bayrak alabilmek için üç yıllık geçerlilik süresinin herhangi bir yılında tekrar başvuru gerçekleştirebilecek.
- "Üniversiteler fakülte ve kampüsleri için başvuru yapacak"
Yükseköğretim kurumları, değerlendirilmesini istedikleri fakülte ve kampüsleri için "mekanda", "eğitimde" ve "sosyokültürel faaliyetlerde" erişilebilirlik kategorilerinde başvuruda bulunacak. Birden fazla fakülte veya kampüs için müracaat edebilecek. Üniversitelere birden fazla kategoride de başvuruda bulunabilecek.
Başvurular, 12-19 Mart'ta "yoksis.yok.gov.tr" internet adresinde bulunan form üzerinden alınacak. "Engelsiz Üniversite Ödülleri" 9 Mayıs'ta YÖK'te düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.