Hocalı Katliamı'nda Hayatını Kaybedenler Tiyatro Oyunuyla Anıldı

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda 26 yıl önce Ermeni kuvvetleri tarafından katledilen 613 kişi, Bağcılar Belediyesi’ Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde sahnelenen ‘’Adsız Kadın’’ adlı tiyatro oyunuyla anıldı.

Hocalı Katliamı'nda Hayatını Kaybedenler Tiyatro Oyunuyla Anıldı
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 1992 yılında kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 613 kişi Ermeniler tarafından katledilmişti. 26. yılına girilen Hocalı Katliamı’nda kadınların ve çocukların yaşadığı sıkıntı ve insanlık dışı muamele “Adsız Kadın” isimli bir tiyatro oyunuyla anlatıldı.

“O dönem yaşanan dehşet gözler önüne serildi”

Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen tiyatro oyununa kadınların ilgisi yoğun oldu. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı tiyatro oyunu, izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. Tiyatro oyunuyla hem o dönem yaşanan dehşet gözler önüne serildi hem de soykırımda hayatını kaybedenler anılmış oldu.

Hocalı Katliamı doğru anlaşılsaydı bugün Suriye katliamı da olmayacaktı”

Tiyatro oyuncusu Kemale Kemal, oyunda tüm anneler adına mesaj verdiklerini belirterek “Adı olmayan bir anneyi oynuyorum. Adsız olan bu annenin çocuğunun düğünü sırasında köye baskın oluyor. Saldırıda çocuklarını ve yakınlarının tamamını kaybeden annenin dünyası kararıyor. Katliamdaki vahşetten dolayı aklını yitiren adsız kadın akıl hastanesine düşüyor. Sahnede Hocalı Katliamı’nın iç yüzünü anlatarak dünyadaki tüm annelerin adına barış mesajı veriyorum. Artık savaşlar bitsin anneler gülsün diyorum. Eğer Hocalı Katliamı doğru anlaşılsaydı bugün Suriye katliamı da olmayacaktı. Katliamda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum” dedi.



“Masum kadınların yaşantılarından kesitler sunuyor”

Yazar Dr. Aygün Hasanoğlu’nun kaleme aldığı “Adsız Kadın” adlı eserden esinlenerek tiyatroya uyarlanan oyunda masum kadınların yaşantılarından kesitler sunuluyor. Bir kadının Hocalı’da şahit olduğu ölüm, vahşet, zulüm ve travmalar oyun aracılığı ile izleyiciye aktarılıyor.
Kaynak: İHA