Malezya Yüksek Öğretim Bakanı Avrasya Yüksek Eğitim Zirvesi'ne Katıldı

Malezya Yüksek Öğretim Bakanı Datuk Seri Idris Jusoh, Avrasya Yüksek Eğitim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, "Doğu ve Batı hakkında bilgi sahibi olan mezunların küresel ekonomide istihdam edilebilirlik seviyesi daha yüksek" dedi.



Batı ve Doğu Yüksek Öğrenim Kurumları (HEI) arasındaki işbirliği, dünya çapında mezunların Doğu ve Batı hakkında dengeli bilgiye sahip olmasını sağlama açısından hiç olmadığı kadar önemlidir. Malezya Yüksek Öğretim Bakanı Datuk Seri Idris Jusoh, İstanbul’da düzenlenen Avrasya Yüksek Eğitim Zirvesi (EURIE) 2018 kapsamında bu sabah yaptığı konuşmada her iki güç bloku hakkında bilgi ve deneyime sahip mezunların global ekonomide daha fazla istihdam edilebilir nitelikte olduğunu kaydetti.



Avrasya bölgesinden ve dünyanın dört bir yanından gelen eğitmenlerin yer aldığı 2 bin 500 civarı temsilciye seslenen Bakan Idris, "Malezya’nın Endüstri 4.0 kapsamında yüksek eğitimin yeniden tasarlanmasına ilişkin kapsamlı bir yaklaşım sergilediğini ve öğrenci hareketliliği, akademik hareketlilik ve araştırma işbirliği konuları başta olmak üzere uluslararası işbirliğini teşvik ettiklerini ifade etmiştir" dedi.

Malezyalı akademisyenler tarafından 196 ülkeyle gerçekleştirilen uluslararası işbirliği vasıtasıyla çok sayıda araştırma yapıldığını kaydeden Bakan Idris "İngiltere ve Japonya’da kurulu finansman kurumlarımız mevcut. 2012 ve 2017 yılları arasında Malezyalı ve uluslararası araştırmacılar arasında 55 bin 700’den fazla yayın yapılmıştır. 10 Malezyalı araştırmacı, en çok atıf yapılan yüzde 1’lik dilimde yer almış olup bu oran, araştırmacıların yüksek kalitesine işaret etmektedir. Öğrenci hareketlilik programlarının önemini görmezden gelemeyiz. Bize yabancı olan öğrenme alanlarına ilişkin sınır ötesi ve sınırlar arası kültürel öğrenme ve deneyimin önemi çok büyüktür. Kültürel farkındalığı ve kültürel anlayışı, kişiler arası becerileri, iletişim becerilerini geliştirmektedir ki bu beceriler şimdiye kadar ’sosyal beceriler’ olarak adlandırılmaktayken artık ’sosyal’ beceri olmaktan çıkıp öğrencinin daha rekabetçi, kültürel açıdan duyarlı ve küresel işgücünde daha fazla istihdam edilebilir olmasını sağlamalıdır" ifadelerini kullandı.

Malezya’nın, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencileri ağırladığını ve kendilerinin öğrencilerin geleneksel öğrenme alanları içinde ve dışında Malezya’da çok şey öğreneceklerine inandıklarını vurgulayan Bakan Idris, "Malezya, dünyada en çok tercih edilen 12’inci eğitim yeridir. Eğitim sistemimiz 25’inci sırada olup ilk 100’de dünyanın en iyi 50 ve 42’nci sırasında yer alan 11 konuya sahibiz. Beş araştırma üniversitemiz Asya’da en iyi 8 üniversite arasında yer almaktadır. Malezya, Malay, Çin ve Hindistan kültüründen oluşan benzersiz Asya kültürü sunmaktadır. Aynı zamanda 150’yi aşkın ülkeden gelen 170 bin 68 uluslararası öğrenci çeşitliliğini de ülkemizde ağırlıyoruz" dedi.



Bakan Idris sözlerine şöyle devam etti: "TVET eğitimine öncelik veriyoruz. Otomotiv, lojistik ve tedarik zinciri, gıda teknolojisi, helal üretim, endüstriyel tasarım, mutfak, turizm ve ağırlama, uzmanlık kazandığımız ve işbirliğine açık olduğumuz programlardan bazılarıdır. Dostane göçmenlik yasaları uyguluyoruz ve Education Malaysia Global Services (Malezya Global Eğitim Hizmetleri -EMGS) adlı tek bir merkez vasıtasıyla Malezya’da çalışmak için kolaylıkla başvuruda bulunmak mümkündür".
Kaynak: İHA