Çankırı'da Çeltik Çalıştayı Düzenlendi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çakır:'Çeltik veriminde son yıllarda yüzde 30'luk artış vardır'.

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde, "Çeltik Çalıştayı" düzenlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Kızılırmak Kütüphanesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen çalıştayda konuşan Kızılırmak Kaymakamı Mustafa Caner Culukar, ilçenin Çankırı'nın Çukurova'sı olarak nitelendirildiğini söyledi.

Kızılırmak'ın Türkiye'nin çeltik üretiminin yapıldığı ender coğrafyalardan biri olduğuna dikkati çeken Culukar, "Dolayısıyla bu çeltik çalıştayının önemi daha da büyümektedir. Bu çalıştayın düzenlenmesindeki temel amaç, biz çeltik üretimindeki yaygın yanlışlarımızın nasıl önüne geçebiliriz, mevcut bilgilerimize ne gibi bilgiler katabiliriz ve bu konuda belki daha yeni çalışmalar yaparak neler yapabiliriz. Bu sayede hem aile ekonomimize hem ülke ekonomimize ne gibi katkılar sağlayabiliriz. Bugün bunu anlatacağız." ifadesini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır da çeltiğin dünyada yaygın bir şekilde yetiştirilen tahıl olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda çeltik üretiminin arttığını ve önümüzdeki yıllarda pirinçte kendine yeten bir ülke yolunda ilerlediğini belirten Çakır, şöyle konuştu:

"Ülkemizin çeltik üretimi 920 bin ton civarında olup yaklaşık 560 bin ton pirinç elde edilmektedir. Ancak Türkiye geneli pirinç tüketimi 700 bin ton civarında olduğundan her yıl 150-200 bin ton pirinç ithalatı yapılmaktadır. İlimizin genelinde Ilgaz ilçesi hariç yüzde 80-90'ında Osmancık 97 çeltik çeşidi ekilmektedir. Çeltik veriminde son yıllarda yüzde 30'luk artış vardır. Bunda da yüksek verimli çeşitlerin geliştirilmesi, sertifikalı tohumluk ve tarımsal mekanizasyon önemli faktördür."

Konuşmaların ardından Dr. Rasim Ünan, ziraat yüksek mühendisi Serkan Yılmaz ve Melih Enginsu, çiftçilere çeltik tarımı ve yeni teknolojiler, yeni çeltik çeşitleri ve çeltikte sorun olan yabancı otlar ve mücadelesi konularında sunum yaptı.
Kaynak: AA