İdrar Yolu Enfeksiyonuna Dikkat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zehra Yılmaz, aralıklarla tekrar edebilen idrar yolu enfeksiyonun sadece mesanede görülürse ‘sistit‘, böbreklere ve üst idrar kanalına yayılırsa bu duruma ‘piyelonefrit’ denildiğini söyledi.
Kadınlarda 8 kat daha fazla görülüyor
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun erkeklere göre 8 kat fazla görüldüğünü, yaklaşık olarak kadınların yüzde 50-60’ının hayatlarında en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini ve bu enfeksiyonların üçte birinin antibiyotik tedavisi gerektirdiğini belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Zehra Yılmaz, idrar yolu enfeksiyonunun en çok görülen belirtisinin, idrar sırasında ve sonrasında ortaya çıkan yanma hissi ya da ağrı olduğunu vurguladı.
"Kahve, alkol, asitli meyve suyu ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı"
Dr. Yılmaz, “Genel belirtileri arasında koyu sarı renkli akıntı, sık idrara çıkma isteği, kusma, nedensiz uykusuzluk, bulanık idrar, sırtın arka bölümünde meydana gelen ağrı, ağır kokulu idrar ve ateşli hastalıklar yer almaktadır. Bu belirtilerden birkaç tanesi yaşanıyorsa muhakkak doktora başvurulmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu genel olarak kadınların sık yaşadıkları bir problem olduğu için günlük hayatta yapılan bir takım alışkanlıklardan kaynaklandığı düşünülebilir. Doktorunuzun önerdiği ilaç tedavisinin yanında, dikkat edeceğiniz bir kaç nokta ile ağrıları ve yanma hissini azaltabilirsiniz. Bol su içmek bakterilerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayacaktır. Kahve, alkol, asitli meyve suyu ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle soğuk havalarda vücudun sıcak tutulmasına özen gösterilmelidir. Tahriş gücü yüksek ekşi ve acı gıdalardan uzak durmalıdır” dedi.