'Değerli Ve Yarı Değerli Taşlar' Çalıştayı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesince düzenlenen çalıştayda, değerli ve yarı değerli taşların terminoloji, etik ve hukuksal sorunları, laboratuvar inceleme yöntemleri ve imkanları, madenciliği, işlemeciliği, pazarlaması ve arkeogemoloji konuları ele alındı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından "Değerli ve Yarı Değerli Taşlar" çalıştayı düzenlendi.

İstanbul Ticaret Üniversitesinin Küçükyalı yerleşkesinde 2.'si gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Çalıştay Düzenleme Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Sabah Yılmaz Şahin, ender bulunan süs taşlarının belirli fiziksel ve kimyasal ayrıcalıklarının olması nedeniyle özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Şahin, süs taşlarının araştırılması, bulunması, mineralojik olarak tanımlamaları ve sektöre bu temel bilgilerle sunulmasının gemolojik çalışmaları daha iyi bir noktaya getireceğini belirtti.

Değerli ve yarı değerli taşların jeolojik ve gemolojik özellikleri de göz önünde tutulduğunda, standartlarının geliştirilmesi, sertifikasyonunun sağlanması, ortak bir terminolojide kullanılması, hukuksal temele oturtulması ve uluslararası nitelik kazandırılmasının en önemli hedeflerden olması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Özellikle elmas, yakut, korund, topaz gibi değerli taşlarda sertifikasyon dünyada pek çok ülkede oturmuş bir kavram ancak ülkemizde biraz daha yavaş gelişen ve kısmen uygulanan bir konu." ifadelerini kullandı.

Şahin, çalıştay kapsamında, Türkiye'de mücevher taşı niteliğindeki mineraller ile ilgilenen kamu ve mücevher sektöründeki bilim insanlarının ve araştırmacıların, bu sektörle amatör olarak ilgilenen kişilerle buluşmasını, konuya ilişkin deneyim ve araştırma sonuçlarının paylaşılmasını ve ulusal ölçekte işbirliği imkanlarının geliştirilmesini amaçladıklarını aktardı.

Programda değerli ve yarı değerli taşların terminoloji, etik ve hukuksal sorunlarının, laboratuvar inceleme yöntemleri ve imkanlarının, madenciliğinin, işlemeciliğinin, pazarlamasının ve arkeo-gemoloji konularının konuşulacağını anlatan Şahin, ayrıca bu taşların jeolojik olarak ele alınacağı bilimsel çalışmalara da değinileceğini belirtti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Baz ise arkeolojik çalışmaların değerli ve yarı değerli taşlara karşı ilgi ve özen gösterilmesinde fırsat oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Baz, kıymetli taşların önemini kaybetmediğini belirterek, ticaret alanında önemli bir faaliyet oluşturmaya başladığını ifade etti.

Değerli taşların madencilik yoluyla elde ediliyor olmasının yanı sıra işlenerek ulusal ve uluslararası pazarlarda sunulmasının da ülke ekonomilerine katkı sağladığına dikkati çeken Baz, "Türkiye'de altın ve gümüşe dayalı yeterli bir işleme ve tasarım kabiliyetine sahip olduğumuz, hem ülkemizin piyasalarında hem de yurt dışı piyasalarda önemli pazar payına sahip olduğumuz aşikar." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, süstaşlarının kesim teknikleriyle ilgili "Taş İşleme (Lapidary) Uygulaması" atölyesi düzenlendi.

Ayrıca, süstaşları ile ilgili karma sergi de konukların izlenimine sunuldu.

Programa, İTO Kuyumcular Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı, İÜ Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Koral, İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Eğitim Komitesi Başkanı Hraç Arslanyan, Jeoloji Mühendisliği Odası (JMO) İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay katıldı.

"Türk Kuyumculuk Sektörünün Gelişiminde Laboratuvar Standardizasyonunun Önemi", "Süstaşlarını İyileştirme Yöntemleri", "Gemolojide Laboratuvarların Önemi", "Mücevherlerde Marka ve İnovasyon","Türkiye'nin Miyosen ve Pliyosen Fosil Ormanları ve Değerli Taş Açısından İrdelenmesi", "HPHT Yöntemi ile Üretilmiş Sentetik Pırlantaların Tanımlanmasında Kullanılan Spektroskopik Yöntemler ve Bu Yöntemlerin Önemi", "Değerli ve Yarı Değerli Süstaşları ve Mücevherlerde Sahte ve Ayıplı Ürünlerin Ayırt Edilmesinin Hukuksal Yönden Önemi ve Adli Gemoloji", "Gemolojide Kullanılan Çeşitli Yöntemler" konularının ele alınacağı ve "Ham, Sentetik, Doğal Elmas", "Mücevher Eğitiminin ve Ekonomisinin Sektöre Yansımaları" başlıklı panellerin düzenleneceği çalıştay yarın sona erecek.

Kaynak: AA