Orman Ve Su İşleri Bakanlığından Afrin Harekatına Destek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’de sürdürdüğü operasyona destek veriyoruz. Bir seferberlik halinde şu anda 60 iş makinemiz TSK’nın emrinde. Bütün araç gereçlerimiz Hatay sınırına sevk edildi” dedi.

Orman Ve Su İşleri Bakanlığından Afrin Harekatına Destek
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın konuğu oldu. Bakan Eroğlu, İhlas Medya Ankara Temsilcisi Yaşar’ın sunduğu TGRT Haber’deki ‘Gündem Özel’ programında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin 20 Ocak’ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin değerlendirmede bulunan Eroğlu, “Muhteşem bir harekat var. Sınırlarımızda bir terör devleti kurmak için bir teşebbüs oldu. Bu büyük bir oyun. Türkiye’nin etrafını çevirmek, önünü kesmek için, sürekli terörle boğuşur hale gelmesi için terör devleti kurma teşebbüsü oldu. Bazıları Kürt devleti diyor ama alakası yok. Tamamen terör devleti. Oradaki teröristler, Arap, Kürt, Alevi, Sünni, Türkmen demeden herkese zulmediyor. Yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli kardeşimiz Türkiye’de canlarını kurtardı. Böyle bir harekatın yapılması elzemdi. Uluslararası hukuktan doğan bir hakkımız ve sınır güvenliğimiz açısından da önemli. Bu çok başarılı, şu ana kadar 300’e yakın terörist tamamen etkisiz hale getirildi.

Türkiye kararlı. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda büyük bir dirayet ve cesaret örneği gösterdi. 80 milyon vatandaşımız bu harekatı destekliyor. 3-5 tane milli olmayan unsurlar haricinde herkes destekliyor. Sınıra giden, Afrin harekatına katılacak askerlerin adeta eğlenceye gidiyormuş gibi gitmesi bir gurur meselesi. Aziz milletimiz ile gurur duyuyorum. Bizim ruhumuzda var. Ama orayı tamamen terör örgütünden temizleyeceğiz. Hükümetimiz bu konuda kararlıdır” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’de sürdürdüğü operasyona büyük destek verdiklerinin altını çizen Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu bir milli meseledir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı da güçlü bir kurumdur. Biz Diyarbakır Sur’da, Nusaybin’deki hendek operasyonu olsun, bazı dağlardaki mağaraların imha edilmesine, yolların açılmasına destek verdik. Bütün araç ve gereçlerimiz şu anda Hatay sınırında. Bir seferberlik halinde şu anda 60 iş makinemiz orada TSK’nın emrinde. Hatta gece, gündüz çalışıyorlar. Bütün araç gereçlerimiz Hatay sınırına sevk edildi.”

Teröristlerin Asi Nehri’ni geçerek Amanos Dağları üzerinden Afrin’e ulaştığı bilgisini veren Eroğlu, geçişlerin engellenmesi için Asi Nehri’nin kenarına devasa bir set yapılacağını söyledi.

İnşaat çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydeden Eroğlu, “Türkiye sınırına nehrin kenarında toprak set yapıyoruz ki geçişler kolay olmasın. Hudut güvenliği böylece sağlanacak” dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanlığından Afrin harekatına destek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak Fırat Kalkanı Harekatı’na da büyük bir destek verdiklerini söyleyen Bakan Eroğlu, bölgede yaptıkları katkılar hakkında şunları söyledi:

“İş makineleri ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak harekata destek vermiştik. Sur içerisinde yanakların temizlenmesi gerekiyordu. Nusaybin ve Sur’da araçlarımız yakıldı. Geçtiğimiz gün de bir aracımız isabet aldı. Oralarda da iki tane gazimiz var Sur ve Nusaybin’de. Kato Dağı’nda da mağaralara ulaşmak ve yok etmek için çalışmalar yapıldı. Bu vazife herkese düşüyor. Hepimiz bütün gücümüzle harekata destek vereceğiz diye bütün teşkilata talimat verdim. Bütün 87 milyon vatandaşımızın destek vermesi çok önemlidir. Hatay ve civarındaki teyzelerimiz, bacılarımız askerlerimize yemek hazırlıyor. Çok duygulandım. Kurtarılmış olan köyler var Afrin tarafında. Onların mülakatlarını dinliyoruz. Çok duygulanıyoruz. ‘Biz Kürtüz ama bunların imanı yok’ diyorlar. Kahraman ordunuz geldi buraları kurtardı ve bizler de sükunet içinde oturacağız diyorlar. Kürtler bizim kardeşimiz. Biz başka bir yerden kız alıp vermeyiz. Ama Kürt-Türk etle tırnak gibidir. Kız alır veririz. Kıblemiz, ezanımız, camimiz bir. Bunu ayrıştırmak için kullanıyorlar. Hiç kimse bu anlayışa prim vermesin. Oradaki harekat tamamen Türk, Kürt, Arap, Alevi kardeşlerimizi kurtarmak, huzur içinde yaşamalarını sağlamaktır. Suriye’nin bütünlüğünü korumakta bizim vazifemiz. Biz oraya huzur getirmek, terör örgütünün zulmünü sonlandırmak için oradayız. Adı üstünde Zeytin Dalı Harekatı. Bu konuda kararlıyız. Türkiye’yi yok ederlerse bu gönül coğrafyasının son kalesini yok etmiş olacaklar. Ama bu millet dimdik ayakta ve tarih bizi oralara çağırıyor ve bu şanlı bayrak ilelebet dalgalanacak. Türkiye Cumhuriyeti yükselişte, Türkiye’nin önünü kesmek isteyenler inişte. Bahtımız açık.”

“Afrin’de Cumartesi gününden itibaren hava şartları normale dönecek”

Afrin bölgesinin hava durumunu aktaran Eroğlu, “Sisli, yağmurlu. O bölgede bugün de baktığımız zaman Perşembe ve Cuma günü yağış ve sis var. Cumartesi gününden itibaren yağış durumu ortadan kalkacak ve hava açacak. Askerlerimiz Perşembe ve Cuma günleri dişlerini sıksınlar. Bizim askerimiz kahraman asker, yağmur, kar, sis, fırtına, tufan dinlemez. Onlar için zorlu bir süreç olacaktır. Saklandığı inlerinde bulunup etkisiz hale getirileceklerdir. Hatay ve Şanlıurfa’da meteoroloji radarlarımız var. Radarların yarı çapı 300 kilometre. Meteoroloji çok güzel tahminler veriyor. Meteoroloji sürekli tahminleri alıyor, paylaşıyor. Hava harekatında da meteorolojik bilgileri veriyoruz. Problem yok. Esas teröristler orada zor durumda kalacaklar. Bu yağmurunda mutlaka bir hikmeti var. Çok güzel bir harekat. Hava şartlarına rağmen istenilen hedefler vuruluyor. Burseya Dağı’ndaki siste kalkacak. O dağı kahramanlarımız çok kolay bir şekilde ele geçirdi” açıklamasını yaptı.

“Kuraklık yok, içme suyu sıkıntısı yaşanmayacak”

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Yaşar’ın “Kasım, Aralık ve Ocak’ta çok fazla yağış olmadı. Bu kuraklığın habercisi mi?” sorusunu yanıtlayan Eroğlu, 2017 yılında 44 yılın en büyük kuraklığının yaşandığını hatırlatarak, “Bu konuda tedbirli davrandık. Barajlardaki doluluk oranı önemli değil ama şu anda barajlarda doluluk oranı yüzde 33’ten yüzde 40’a çıktı. Vatandaşlarımız endişe etmesinler. Bu konuda bütün planlamaları yaptık. Bütün eylem planları hazırlandı. 2017 yılında en kurak yılı yaşadık deyince ‘ne kuraklığı hissetmedik ki’ dediler. 76 şehir merkezi ve 194 tane yerleşim yerinde su sıkıntısı olduğunu gördük ve hızlı bir hareketle bu alanlara suyu götürdük, 30-40 yıl sonrasının ihtiyaçları karşılandı. Şu anda biz 511 baraj, bin gölet yaptık, 194 yerleşim yerinin su problemini çözdük” diye konuştu.



“Çiftçilerimiz vahşi sulama yapmasın”

Şehirlerde içme suyu probleminin yaşanmaması için önlem aldıklarını ve 2018 yılında şehirlerde su sıkıntısının yaşanmayacağını belirten Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişte çok su sıkıntısı çekildiği için vatandaşlarımız geçmişi hatırlıyor. Gençler bilmez. Özellikle geçmişte büyük su sıkıntısı yaşayanlar tereddüt ediyor. Allah’ın izniyle 2018 yılında hiçbir şehirde su sıkıntısı yaşatmayacağız. Nisan ayında bütün şehirlerin durumu gözden geçirilecek. A, B ve C planlarımız var. Bütün şehirleri tek tek masaya yatırıyoruz. Sanayiye de su vereceğiz. Sulama suyu da çok önemli. Sulama suyuyla alakalı da tedbirleri alıyoruz. Çiftçilerden isteğim, vahşi sulama yapmasınlar.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarla içindeki sulamaların da DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılması yönünde bir talimatının olduğunu ve bu konuda çalışmalara başladıklarının altını çizen Eroğlu, “Tarla içine vatandaşın yağmurlama veya damla sulama hatlarını kendisi çekmesi lazım. Dolayısıyla bununla ilgili projeleri de biz yapıyoruz. Vahşi sulamanın önüne geçmek için bir çalışma yapıyoruz. Kanun hazırlıkları yapılıyor ama şimdiden talimatı verdim. Tarla içindeki sulamaları nasıl modern sulamalara çevirebiliriz diye. Su olunca Şanlıurfa’da, Diyarbakır’da 3 defa ürün alınıyor, verim 14 misli artıyor. Suruç’a dünyanın en uzun 5. tünelini tünel açtık, 17 bin 185 metre uzunluğunda. Atatürk Barajından aldığımız suyu pompa istasyonu ile iletim hattına, oradan dağı aşmak için tünelden Suruç Ovası’na veriyoruz. Geçen sene 56 bin hektar alan suladık. Vatandaş vahşi suladı ama bu sene sıkı tutacağız. Suruç’un cebine bu yıl 900 milyon TL üründen ilave artış sağlanmış. Aşağı yukarı 200 milyon TL zirai desteklerden gelmiş. Nisan ayında bununla ilgili bütün çiftçilerimizle birlikte müşterek çalışarak bu sıkıntıyı da aşacağız” açıklamasını yaptı.

Ankara-Gerede Tüneli bu sene bitiyor

Ankara’nın gelecekteki suyunu karşılamak için başlatılan tünelin bu sene biteceği müjdesini paylaşan Eroğlu, “Yüzde 86’sı bitti. 32 kilometre bu sene bitecek. Bu sene Gerede suyunu Çamlıdere’ye akıtırız. Ankara’nın suyu oradan da Bolu Dağları’ndan, Gerede’den gelen su Çamlıdere’ye akacak. Gerede suyu gelince Kızılırmak suyuna da ihtiyaç kalmayacak. Kızılırmak suyu bir sigorta” dedi.



Ilısu, Yusufeli ve Silvan Barajı’nda son durum

Ilısu, Yusufeli ve Silvan Barajı ile ilgili son durumu aktaran Eroğlu, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Ilısu Türkiye’nin en önemli projelerinden bir tanesi. Bunu yaptırmamak için Batı çok gayret safretti, bizi oyaladı ama sonradan masaya yumruğumuzu vurduk ve biz bunu yaparız dedik. Yerli müteahhit ve mühendislerimizle bunu yapıyoruz. Batı aynı şeyi Yusufeli’nde de yaptı. Orada da masaya yumruğumuzu vurduk. Türkiye’nin en yüksek barajı Yusufeli şu anda. Tamamen yerli mühendis ve yerli müteahhit. Çok zor bir inşaat. Ilısu Barajı bitti. Su tutmaya hazırız. Irak Başbakanı geçtiğimiz yıl Ekim ayında Türkiye’ye geldiği zaman bu konuda çok sıkıntısı olduğunu ifade etti.

Ilısu Barajı’nı kendilerine bildirdik. Bu sene Mart ayında su tutacaktık. Haziran ayına kadar su tutmayın dediler. Netice itibariyle istişare ettik ve Haziran’a kadar su tutmayacağız ama 1 Haziran’dan sonda su tutacağız. Silvan inşaatı devam ediyor. 345 bin hektarlık bir alanı sulayacak. Bunların hepsini bitiriyoruz.”
Kaynak: İHA