'Yıpranma Payı İle İlgili Gereken Yapılacak'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yıpranma payı konusuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "16 Nisan’dan hemen sonra bu yasal düzenlemeyi yapmak suretiyle bu yıpranma konusunu süratle çözeceğiz" açıklamasını anımsatarak, "Cumhurbaşkanımızın ağzından çıkan sözün gereği her zaman yerine getirilmiştir. Bu konunu da gereği yerine getirilecek" dedi.

'Yıpranma Payı İle İlgili Gereken Yapılacak'
Sağlık- Sen tarafından düzenlenen "Örgütsel Temsil ve Yönetimin Temelleri ile Kadınların Değişim Projesi”nin sertifika töreni Bakan Sarıeroğlu ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Eğitim alanından sonra kadınların en fazla istihdam edildiği alanlardan birinin de sağlık sektörü olduğunu belirten Sarıeroğlu, "Projenin ismi bile kadın titizliğini gösteriyor. Ben bu anlamda güçlü sendikacı kadınların çıkmasını arzu ediyorum" temennisinde bulundu.

Sarıeroğlu, erkek egemen bir yapıda kadınların yönetim mekanizmalarına kadar çıkmasının zor olduğunu ancak bu zorlukları kolaylaştıracak adımlar atmanın da yönetimlerin elinde olduğunu dile getirdi. Hem kamu görevlisi hem de hayatındaki her alanındaki kadınlar için son 15 yılda çok önemli çalışmalar yapıldığını ve kadın odaklı konularda devrim yaşandığını kaydeden Sarıeroğlu, "İş gücü piyasasında yüzde 35’leri geçtik. 2023 yılında yüzde 41 hedefimiz var. Anayasadan başlayarak İş Kanunu, Medeni Kanun ve aileyle ilgili mevzuatlarımızda kadın odaklı düzenlemeler gerçekleştirdik. Bunları önümüzdeki dönemde daha iyi boyutlara getirmek için çalışacağız. Sendikaların da bu anlamda geleceği kadınlara bağlı" şeklinde konuştu.



"SUT REFORM NİTELİĞİNDE BİR ÇALIŞMA OLACAK"

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile alakalı yaklaşık 1 aydır çok ciddi bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Bakan Sarıeroğlu, "SUT ile ilgili olarak önümüzdeki dönemlerde ortaya çıkacak reform niteliğinde çalışma yaptık. Hizmet sağlayıcıları ve vatandaşlarımız açısından önemli olan bu değişikliği sağlarsak çok güzel bir süreç olacak" diye aktardı.

YIPRANMA PAYI

Yıpranma payı konusuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "16 Nisan’dan hemen sonra bu yasal düzenlemeyi yapmak suretiyle bu yıpranma konusunu süratle çözeceğiz" açıklamasına atıfta bulunan Sarıeroğlu, "Cumhurbaşkanımızın ağzından çıkan sözün gereği her zaman yerine getirilmiştir. Bu konunu da gereği yerine getirilecek" dedi.



"YIPRANMA PAYI İÇİN HÜKÜMETLE MASAYA OTURALIM"

Metin Memiş ise kadınları sendikada etkili hale getirmek için kurulan komisyonla bu projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Projenin söylenilenleri sözde bırakmamak adına iyi bir örnek teşkil ettiğini ifade eden Memiş, "Amacımız kadınlarımızı hem örgütsel yapılanmada hem de sağlık ve sosyal hizmetlerin yönetimi noktasında aktif hale getirmek ve kadınlarımıza yeterli temsiliyeti vermek" dedi.

Şu ana kadar proje kapsamında Ankara’da 105 kadının eğitim aldığını, Türkiye genelinde ise 500 kadının eğitim almasının önünün açıldığı bilgisini verdi. Memiş, sağlık çalışanlarının yıpranma paylarıyla ilgili şunları söyledi:

"Bir patlama olduğu zaman insanlar canını kurtarmak için o alandan kaçarken sağlık çalışanlarımız mesleğinin kutsallığı gereği canı pahasına olay yerine gidiyor. Sağlık çalışanları Avrupa’daki meslektaşlarının 4-5 katı çalışmalarına rağmen bu alınan kararlara uyarak sağlıkta dönüşümün gerçekleşmesine en büyük katkıyı sunmuştur. Bizler sağlıktaki istihdam politikalarında yeterli sayıda sağlık çalışanı istihdam edilerek bu sorunun ortadan kaldırılması ve sağlık hizmetlerinin daha kaliteli verilmesi noktasında destek istiyoruz. Yıpranma paylarıyla ilgili dört yıllık söz var. Yıpranma payı nasıl verilebilir konusunda alternatifli bir şekilde çalıştık. Sendika ve hükümet olarak masaya oturalım ve sağlık çalışanlarına bu müjdeyi verelim."

(Yağmur Yıldız - Burak Altun /İHA)
Kaynak: İHA