Şırnak'ta DİKA Mali Destek Programı Toplantısı

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), 2018 yılı Mali Destek Programı bilgilendirme ve eğitim toplantısını Şırnak’ta düzenlendi. DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ajansın ilk defa bürokratik çalışmaları ertelediğini belirterek, ajansın projelerle beraber olacağını ifade etti.

Şırnak'ta DİKA Mali Destek Programı Toplantısı
DİKA, 2018 yılı Mali Destek Programı bilgilendirme ve eğitim toplantısını Şırnak’ta düzenlendi.

Bir otelde düzenlenen toplantıya, Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, Belediye Başkan Vekili Turan Bedirhanoğlu, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ilçe kaymakamları, kamu kurum müdürleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

DİKA Genel Sekreteri Altındağ, “Bu yıl başta Şırnak olmak üzere diğer illerde de hayırlara vesile olur. İki programla yola çıkacak, bu programların tümü kamuya dönük. Burada devletimizin inanılmaz yatırımları var. Ajansımızın iki projesi de kamu yatırımlarının daha çok görünür sağlayabilmek. Bu noktada projelere destek vermek babında maksimum 2 milyon bir destek var. Burada temel husus şu, ajans ilk defa bürokratik çalışmaları biraz erteledi. Bundan sonraki süreçte ajans sizin projenizle beraber olacak, gerekirse kurul üyesi onay gelirse destek verecek. Özellikle proje noktalarında, proje ofislerinizin arkadaşları mutlaka bizimle beraber eğitime tabi tutulacak. Çünkü burada temel sorun şu, mali desteklerde ajansın direk müdahalesi olamıyor. Bazı denetimsel durumlar var neticede. Özellikle belediyemizin, üniversitelerimizin, kaymakamlıklarımızın ve diğer kamu kurumlarımızın tamamının projelerinin hazır olması gerekiyor. Ajansın buradakilerle işini birebir kişilerle yapması gerekiyor” dedi.



“Proje yazmada sıkıntı var”

Bölgedeki kurumlarda proje yazma noktasında ciddi anlamda sıkıntının olduğunu ifade eden Altındağ, “Maalesef 2014’ten beridir bir projemiz var. Dolayısıyla 2014’ten 2018’e ertelenen bir projenin çok heyecanı ve kıymeti kalmıyor. Bunların önlenmesi için bizim istediğimiz bazı kriterler var. Örneğin kurumun bitirmesi gereken bir proje varsa onun kurum kararıyla olması gerekiyor. Bunlar alındıktan sonra projeye başlanması gerekiyor. Çünkü bir projenin süresi maksimum 18 aydır. Mücbir sebepler dediğimiz en fazla 6 aylık bir süreden sonra uzatılması hem yönetim kurulumuzu hem de bakanlığımızı zor durumda bırakıyor. Ben burada özellikle ikinci bir projeden bahsetmek istiyorum. Özellikle kentsel yaşam kalitesini artırılmasıyla ilgili projede, vali beyin bir taahhütleri vardı. Mardin ve özellikle Şırnak noktasında sıkıntı yaşayan ilçelerimize 12 milyonluk bir desteğimiz olacak. Dolayısıyla bu paranın tamamının Şırnak özelinde kullanılması bizimde önceliğimizdir, beklentimizdir. Bütün ilçelerin bütün beldelerin projeden faydalanması elbette bizim gönlümüzden geçendir. Yani bu paranın tamamı kamu kurumlarına yönelik olacağı için önemli” diye konuştu.

Kentsel altyapıdan sonra birde ekonomik alt yapının güçlendirilmesi noktasında da bir projemizin olduğunu belirten Genel Sekreter Altındağ, şunları kaydetti:

“Burada yatırımcının en büyük sorunu 6. Bölge teşvikinden yararlandıktan sonra arazi uygun değilse kaçma durumu var. Kar amacı gütmeyen özellikle birimlerimizi destekleyeceğiz. Ama burada temel koşul kar amacı gütmeyecek. Böyle bir projenin toplam maliyeti 28 milyon TL. Bir de 12 milyon TL bir projemiz var. Ajansımızın açıldığı günden bu yana ve 26 ajansın içinde en fazla bütçeyle çıkan ajans DİKA’dır. İnşallah bunları başarırız. Sizlerin de destekleri ile valimizin ve sizlerin destekleri ile bunu başaracağımıza inanıyorum.”

“En büyük pastayı almamız gerekiyor”

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş ise, kalkınma ajanslarının en önemli görevlerinin bölgeler arası ve şehirlerarası gelişmişlik farkları en aza indirmek olduğunu belirtti.

Aktaş, şunları söyledi:

Şırnak maalesef çok dezavantajlı bir durumda. Hem ekonomik alt yapısı itibari ile hem de kendine has sıkıntılar nedeni ile kentsel yaşam kalitesi yönüyle de olunca sıkıntılı bir durumdayız. Bu nedenle bu kaynaklar bizim için çok çok daha anlamlıdır. Çok çok daha değerlidir. Elbirliği ile samimiyetle, iyi niyetle ve özveri ile çalışarak bu 40 milyonluk kaynaktan en büyük pastayı Şırnak olarak alırız ki, almamız gerektiğine inanıyorum.”

“Mantelite problemi var”

Şırnak’ta kaynak probleminin yanında bir de mantalite probleminin olduğunu kaydeden Vali Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani işi oluruna bırakıyoruz. Maalesef burada benim kamu görevlisi arkadaşlarım da çok hassasiyet göstermiyorlar. İşi oluruna bırakıyorlar, olursa olur olmazsa da olmasın diyorlar. Veya en fazla zaruri bir yazıyı yazıyorlar, postaya atıp işi orada bırakıyorlar. Böyle yapmayacağız. Bütün işlerimiz için bunu yapmamız gerekiyor. Özellikle bu proje için yarından itibaren yapmaya başlayacağız. Defalarca üzerinden geçeceğiz. İşi bilen arkadaşlarımız ile istişare edeceğiz. İşin muhataplarıyla sürekli görüşeceğiz ve tabiri caiz ise adam gibi projeler yapacağız. Bizlere verilen süre içerisinde de hazırlayacağız. Tabi ki yeri ve zamanını da iyi ayarlamamız gerekiyor. Kaynaklarımızı gereği olmayan hak etmeyen yerlere de harcamayacağız. Bu noktada sizlerden ciddi bir özveri bekliyorum ve her projenin de takipçisi olacağım.”
Kaynak: İHA