KAYSO Üyelerine, Mali Destek Programları Anlatıldı

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından üyelerine yönelik Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ve KOSGEB Mali Destek Programları bilgilendirme toplantısı yapıldı.

KAYSO üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, KOSGEB’in yakın zamanda yürürlüğe giren Teknoyatırım Destek Programı ve Stratejik Ürün Destek Programı hakkında sunum yapan KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler, firmaların başvurularını KOSGEB'in web sitesinden online olarak yapacaklarını belirtti.

Burada işletmelerin 36 aylık yatırım projesini hazırladığını aktaran Özbekler, "Kurul kararıyla 6 aya kadar ek süre verilebilir. Desteklenecek ürünlerin orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerinde yer alan teknolojik ürünler sınıfında yer alması lazım. Program kapsamında verilecek desteklerin toplam üst limiti 5 milyon liradır." dedi.

Sratejik Ürün Destek Programı'nın amacını da anlatan Özbekler, "İthalatı yüksek olan stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesi, üretimde daha yüksek oranda yerli girdi kullanımının sağlanmasının KOBİ'lerin teknolojik üretim yeteneklerinin geliştirilmesi ve teknolojinin tabana yayılması, KOBİ ile büyük işletmelerin birlikte hareket edebilme yeteneklerinin geliştirilmesi, cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacak yatırımların desteklenmesidir." ifadelerini kullandı.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Ahmet Emin Kilci de işletmelerin gelişim sağlayabilmeleri için teknolojik ve katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini belirtti.

Ajans olarak 7. kez mali desteğe çıktıklarını, önümüzdeki süreçte yenilikçiliğe odaklanacaklarını dile getiren Kilci, şunları kaydetti:

"O kadar fazla hibe yatırım imkanı var ki, siz sanayicilerimizin ya da diğer kamu kurumlarının bunlardan faydalanmaması için hiçbir neden yok. Artık devlet farklı bir şeyler yapılsın istiyor. Kabuğumuzu kıralım. Bulunduğunuz sektör güzel kar getiriyor olabilir ama artık Türkiye'nin orta gelir tuzağını aşması için daha karlı, daha teknolojik, daha katma değerli şeyler üretmesi lazım. Bu tuzağı bertaraf etmenin yolu da katma değerli ürün üreterek, yenilikçi şeyler yapmaktan geçiyor. Ajans olarak 7. defa mali desteğe çıkıyoruz. Belli bir seneden sonra Ar-Ge'de yenilikçiliğe odaklandık. Yenilikçi bir şeyler gelsin istiyoruz. Standart kapasite artışı istemiyoruz. Tasarım işi çok önemli, fikri mülkiyet hakları çok önemli."

Kaynak: AA