Finansal Okuryazarlık Ve Erişim Konferansı

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Çakırsoy: 'BES ve otomatik katılım sisteminde revizyon içeren bazı çalışmalara başladık. En kısa zamanda tüm paydaşlarla istişare edip hayata geçireceğiz' '2017 sonu itibarıyla emeklilik hakkı kazanarak sistemden ayrılan yaklaşık 63 bin katılımcıdan 60 bin 491'i, birikimini toplu para olarak almayı tercih etmiş ve sistemden çıkmış' TEB Genel Müdürü Leblebici: 'Kadınlarımızın finansal okuryazarlığı gittikçe artıyor. Eğer kadınlarımız iş gücüne katılırsa, ekonomiye daha fazla katılırsa ve finansal okuryazarlığı daha fazla sahiplenirse çok daha etkili oluyorlar'

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve otomatik katılım sisteminde revizyon içeren bazı çalışmalara başladıklarını belirterek, "En kısa zamanda tüm paydaşlarla istişare edip hayata geçireceğiz." dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) iş birliğiyle düzenlenen 3. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Konferansı'nın açılışında konuşan Çakırsoy, Türkiye'nin 15 yıldır gündeminde olan BES'te şu anda 7 milyon katılımcı ve devlet katkısıyla beraber yaklaşık 78 milyar liralık fon büyüklüğü bulunduğunu bildirdi.

Çakırsoy, şunları kaydetti:

"Devletimiz BES'te oldukça cömert. Devreye alınan yüzde 25'lik devlet katkısı ile birlikte katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde ciddi bir ivme yaşandı. Bu sistemi revize etmek, reforme etmek için gayretlerimiz devam ediyor. 1 Ocak 2017'de yürürlüğe giren otomatik katılım sisteminde şu an yaklaşık 3,5 milyon çalışan devam ediyor. Buradaki fon büyüklüğümüz ise yaklaşık 1,8 milyar lira. Bütününe baktığımızda 10 milyon kişilik bir sistemden bahsediyoruz ve 78 milyar liranın kat kat üstüne ulaşmak için gayret ediyoruz.

BES ilk emeklileri üretmeye başladı. 2017 sonu itibarıyla emeklilik hakkı kazanarak sistemden ayrılan yaklaşık 63 bin katılımcıdan 60 bin 491'i, birikimini toplu para olarak almayı tercih etmiş ve sistemden çıkmış, emekli maaşı opsiyonunu tercih etmemiş, bu kişilerin ortalama fon büyüklüğüne baktığımızda 74 bin lira... Emekli maaşı veya benzeri ürünler diyebileceğimiz, programlı geri ödemeyi seçenler 2 bin 163 kişi, bunların da ortalama fon büyüklüğü 154 bin lira. Yıllık gelir sigortasını tercih edenler ise 63 bin kişi içinde ise sadece 102... Bunların fon büyüklüğü ise 77 bin lira."

Yıllık gelir sigortası ürününün ayrı bir sözleşme ve bir sigortacılık ürünü olduğunu vurgulayan Çakırsoy, emekli sayısı ve ihtiyaçların önümüzdeki yıllarda artacağını, yıllık gelir sigortası ile ilgili çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Çakırsoy, "Çok yakın bir tarihte bakanımızın ve müsteşarımızın talimat ve destekleriyle BES ve otomatik katılım sisteminde revizyon içeren bazı çalışmalara başladık. En kısa zamanda tüm paydaşlarla istişare edip hayata geçireceğiz." dedi.

- "Türkiye'de finansal okuryazarlığı 20 milyon insana yaymak istiyoruz"

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de Türkiye'deki en büyük sorunlardan birinin yeterli tasarrufun oluşturulamaması olduğunu belirterek, bu tasarrufun oluşturulması adına yapılması gereken tek şeyin eğitim olduğunu vurguladı.

Eğitimin önemine işaret eden Leblebici, finansal eğitimin aile içinde oluşturulması, aile içinde bu algının yerleştirilmesi halinde cari açık başta olmak üzere çoğu sorunun çözüleceğini söyledi.

Leblebici, şunları kaydetti:

"Cari açık probleminin çözümü, en başta tasarruf bilincinin oturtulmasından başlıyor. Türkiye'de finansal okuryazarlığı 20 milyon insana yaymak istiyoruz. Nereden nereye geldiğimizi görmek adına Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte 2013 yılından beri indeksimizi açıklıyoruz. İndeksimizde yatay bir seyir var ama içinde farklı nüveler var. Bu nüvelerin başında kadın-erkeğin finansal okuryazarlıkta nasıl gelişme gösterdiği var. Burada çok önemli bir gelişme var; kadınlarımızın finansal okuryazarlığı gittikçe artıyor. Eğer kadınlarımız iş gücüne katılırsa, ekonomiye daha fazla katılırsa ve kadınlar finansal okuryazarlığı daha fazla sahiplenirse çok daha etkili oluyorlar."
Kaynak: AA