Trüf Mantarı Ve Lavanta Fidelerine Bakım Çalışmaları

Kırklareli’nin Vize ilçesinde, orman köylülerine ek gelir getirmesi amacıyla yaklaşık 2 yıl önce dikilen 550 aşılı trüf mantarı ile 10 bin lavanta fidesinin bakım çalışmaları yapıldı.

Trüf Mantarı Ve Lavanta Fidelerine Bakım Çalışmaları
Türkiye’nin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada “Siyah elmas” olarak adlandırılan trüf mantarı Vize ilçesine bağlı Çakıllı beldesinde orman içi boşluklarda yetiştirilen yapay trüf ormanlarının koruma ve bakım çalışmaları aralıklarla sürdürülüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, dünya gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için 2014 yılında uygulamaya koyduğu “Trüf Ormanı Eylem Planı” çerçevesinde yurt genelinde trüf ormanları kurmaya devam ediyor.

550 Adet aşılı trüf fidesi yetiştiriliyor

Vize Orman İşletme Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Vize Orman İşletme Şefliği sorumluluk sahasındaki ormanlık alanda, Orman Genel Müdürlüğünün Trüf Ormanı Eylem Planı gereğince orman içi boşluklarda yapay trüf ormanları oluşturuldu. Bu kapsamda 2016 yılında tesis edilen 2.6 hektar büyüklüğündeki trüf ormanında bulunan 550 adet aşılı trüf fidanının dikim yapıldığı saha Vize Orman İşletme Şefi Şenel Alayurt yönetiminde İŞKUR TYP İşçileri ve mevsimlik işçilerin yoğun çalışmalarıyla çapalama ve bakım işlemleri yapıldı” denildi.

10 Bin lavanta fidesi

Açıklamada ayrıca, “10 bin lavanta fidesinin de dikildi. Yaklaşık iki sene sonunda orman köylülerine ek gelir getirmesi amaçlanan projede trüf mantarı yanı sıra lavanta hasadı da başlayacak. Bakımların aralıksız yapıldığı sahada henüz 1 yıl olmasına rağmen fidanların yüzde 100 oranda başarıya ulaşması orman köylüsünü yüzünü güldürdü” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA