Aikido Öğrenmek İçin Dünyanın Bir Çok Yerinden Çanakkale'deki Kampa Geldiler

Çanakkale’de Aikido ve Budo Federasyonu tarafından gerçekleştirilen ’Aikido Yaz Kampı’na çeşitli ülkelerden yaklaşık 150 kişi katıldı. Aikido savaş sanatının silahı olan gerçek kılıç yerine tahta kılıç (bokken) ve tahta sopa (jo) ile bu spor yapılıyor.

Aikido Öğrenmek İçin Dünyanın Bir Çok Yerinden Çanakkale'deki Kampa Geldiler
Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, İsrail ve Sırbistan gibi ülkelerden, çeşitli yaş ve farklı meslek gruplarından 150’ye yakın kişi, Japonca ’savaş sanatı’ anlamına gelen budonun bir dalı olan Aikido’yu öğrenmek için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Dardanos Yerleşkesindeki ’Aikido Yaz Kampı Semineri’ne katıldı.

Günde 3 kez düzenlenen seanslarda, Nebi Vural gözetiminde sabahları meditasyon ve egzersiz ardından da silahlı ve silahsız eğitimler veriliyor. Aikido savaş sanatının silahı olan gerçek kılıç yerine tahta kılıç (bokken) ve tahta sopa (jo) ile bu spor yapılıyor.

Aikido ve Budo Fedarasyonu Başkanı Tuna Gözel, “Çanakkale, aikido camiasının yaz kampında buluştuğu bir ortam. Yaklaşık 150 kişiyle başladık. Sırbıstan’dan Bulgaristan’dan ve İsrail’den yabancı konuklarımız oldu. 30 Temmuz’da başladık, 6 Ağustos’ta sona eriyor. 7 gün süren bir yaz kampı. Çıplak elle, silahla, kılıçla ve tahta sopayla antrenman yapılıyor. Aikido, disiplin sanatlarında bir dal. Disiplin sanatları kişiye öz disiplin sağlıyor. Aikido yapan kişilerde bir özgüven kazanımı oluyor. Diğer taraftan çevresiyle ve kendisiyle barışık insanlar yetiştirmiş oluyorsunuz. Aikidonun diğer spor dallarından bir farkı var. Aikidoda müsabaka yok. Diğer spor dallarında bir müsabaka var. Aikido da kendinizle yarışıyorsunuz. Dolayısıyla bir hırs yok. Aikidoda daha çok bir uyum var. Karşınızdakiyle bir uyum içerisinde çalışıyorsunuz. Bu da sizi daha ileriye taşıyor. Aikido 7’den 70’e herkesin yapabileceği bir spor. Biz genel olarak bunu savunuyoruz” dedi.

Aikido ustası 66 yaşındaki Nebi Vural, “Bizim şu anda yaptığımız aikido semineri. Fakat dünyanın bazı bölgelerinde aikido karıştırılıyor. Aikido, Japon harp sanatından çıkmış bir disiplin. Bugün harp sanatı demiyoruz, disiplin sanatı diyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA