Söke Ziraat Odasından Destekleme Değerlendirmesi

Söke Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında tarımsal ürünler için açıklanan destekleme miktarları değerlendirildi.

Söke Ziraat Odasından Destekleme Değerlendirmesi
Basın toplantısında açıklamayı Yönetim Kurulu Başkanı kemal Kocabaş yaparken, toplantıda Meclis Başkanı Yılmaz Özel, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mümin Meydan, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Gümüş, Hasan Çakıcı ve Hasan Gök bulundu.

Tarımsal desteklemelerin resmi gazete yayınlandığını belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş; geçen yıla oranla mazot desteklemelerinin önemli oranda arttığını gözlemlediklerini söyledi.

Geçen yıl 11 TL olan mazot desteklemesinin bu yıl dekarda mazota 36 TL, gübreye 4 TL olmak üzere dekarda toplam 40 TL olduğunu belirten Kemal Kocabaş; geçen yıl Kg’da 75 kuruş olan pamuk desteklemelerinin bu yıl Kg’da 80 kuruşa çıkarıldığını söyledi.



Desteklemelerden dolayı hükümete teşekkür eden Kemal Kocabaş, desteklemelerin henüz yeterli olduğunu düşünmediklerini ifade etti.

Desteklemelerin olmadığı 80 ve 90’lı yıllarda Türkiye’deki pamuk üretiminin 1 milyon tonun üzerinde olduğunu belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş; “Çeşitli nedenlerle Türkiye’de pamuk üretim kapasitesi düştü. Türkiye’nin bugün 1 milyon 600 Bin ton pamuk ihtiyacı olmasına rağmen, üretilen pamuk miktarı yarısı kadar oranda 750-800 Bin ton. Desteklemeler için teşekkür ediyoruz ancak Türkiye’deki pamuk ekim alanlarının artması, üretilen pamuk miktarının ihtiyacı karşılaması için desteklemelerin artmasını talep ediyoruz. Desteklemeler pamukta en az 1 TL olmalıdır. Eğer tekstil sanayimizin hammaddesi pamuk biz yurt içindeki kaynaklarımızla devam ettirmek, ithalattan kurtulmak istiyorsak desteklemeler en az 1 TL’ye çıkarılmalıdır” dedi.

Söke İnatla Pamuktan Vazgeçmedi”

Yıllardır süre gelen sıkıntılara rağmen Söke Ovası’nın pamuktan vazgeçmediğinin altını çizen Kemal Kocabaş, “Sökeli üretici pamuk üretiminde teknolojiyi takip eden, ilk makinalı hasada geçen üreticidir” dedi.

Diğer tarımsa ürünlerdeki desteklemelere de değine Söke Ziraat Odası Kemal Kocabaş, zeytinin pamuktan sonra Söke’nin ikinci önemli ürünü olduğunu söyledi.

Zeytinyağında desteklemenin geçen yıla oranla değişiklik göstermediğini ve bu yılda 80 kuruş olarak açıklandığını belirten Kemal Kocabaş dane zeytine de mutlaka destekleme verilmesi gerektiğini söyledi.

Son yıllarda hatırı sayılır miktarda özellikle Söke’ye bağlı Doğanbey, Yamaç, Ağaçlı, Güllübahçe ve Tuzburgazı bölgelerinde zeytin üretimi yapıldığını belirten Kemal Kocabaş, “Dane zeytin de mutlaka desteklemeye tabi olmalıdır” dedi.

Kaynak: İHA