Tatilcilerin Yeni Gözdesi 'Ekolojik Turizm'

Şehir hayatının gürültüsünden uzak, sakin bir ortamda doğayla iç içe olmak isteyen tatilciler, Kapadokya bölgesindeki ekolojik turizm etkinliğine katılıyor Tatilciler burada hem tarlada çalışarak toprakla buluşuyor hem de organik ürünler tüketme imkanı buluyor Antalya'dan gelen Yılmaz: 'Dalından bir şeyleri koparıp, aklımıza farklı sorular gelmeden yiyebiliyoruz. Burayı gördükten sonra hiç yorgunluk hissetmeden bir şeylerle uğraşmaya, çiçeklere dokunmaya, toprağa basmaya, domates toplamaya başladım'

BEHÇET ALKAN/BİLAL ALTIOK - Şehir hayatının gürültüsü ve stresinden uzaklaşmak isteyenler, Kapadokya bölgesindeki ekolojik turizm alanlarında doğayla iç içe vakit geçirip, organik ürünler tüketiyor.

Nevşehir'in Avanos ilçesinde konuklarına bu alanda hizmet sunan otelde tatilciler, hem tarlada çalışarak toprakla haşır neşir oluyor hem de organik ürünleri tüketme imkanı buluyor.

Müşteriler, otelin yanı başındaki yaklaşık 12 bin metrekare tarım alanında çapa yapıyor, bahçe sulayıp, kollarında sepetle dallarından ürünleri topluyor.

Ağaçlar arasına kurulan ahşap masa ve yer minderlerinde dinlenen konuklar, gürültü ve teknolojik cihazlardan uzakta kitap okuyarak vakit geçirebiliyor.

Otelin sahibi Osman Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konukları için ilçedeki bağlık arazide doğal güzellikler arasında aile ortamı oluşturduklarını söyledi.

Önceleri bölgeye küçük bir ev yaptığını dile getiren Yüksel, 'Böylelikle burada organik tarım çalışmaları başlamış oldu. Daha sonra bu işin artık profesyonelce yapılması gerektiği inancıyla bir organik tarım şirketi kurarak, sertifikasyona başvurdum. 3 yıl içinde organik sertifikalı çiftlik ve tarım arazileri sahibi olduk. 2009'dan bu yana da sertifikalı organik tarım yapıyoruz.' diye konuştu.

Yüksel, önceleri internetten araştırma yaparak kendilerine ulaşan müşterilerin, artık tavsiye üzerine geldiklerini belirtti.

Otelin 16 kişilik kontenjanı bulunduğunu, hedeflerinin ise mekanı sakinlik ve ortamı muhafaza ederek tatil köyüne dönüştürmek olduğunu anlatan Yüksel, 'Bu projede, herkesin hoşuna gideceğini düşündüğüm bir aktivite olacak. 'Gel, reçelini, pekmezini, turşunu burada yap' şeklinde olacak. Bu projenin de organik tarıma yeni bir yol açacağını tahmin ediyorum.' dedi.

Yüksel, Kapadokya bölgesinde ekolojik turizm anlayışına uygun alanların çokça olduğunu ifade etti.

Organik tarıma yönelik tatil talebinin gelecek yıllarda daha da artacağına inandığını dile getiren Yüksel, şunları kaydetti:

'Müşterinin organik tarımı bilen, organik ürünleri kullanan bir kesimi var. Sıcak hava balonculuğu Kapadokya'ya çok büyük turist katkısı yaptı. Organik tarım ve çiftlik evlerinin balondan daha çok katkı yapacağına eminim. Kapadokya'da konaklama istatistiğinin ortalaması 2 gün bile değil. Burada 7-8 gün konaklayan müşterilerimiz var. O halde daha neyi bekliyoruz? Kapadokya'da arazi bol, yeşil alan ve tarım çiftlikleri var. Geriye sadece helvayı yapmak kalıyor.'

Antalya'dan tatile gelen Derya Yılmaz, doğal ortamları çok sevdiği için deniz, kum, güneş üçlüsü yerine Kapadokya'da ekolojik turizm etkinliğini tercih ettiğini söyledi.

Otele giriş yaptığı andan itibaren işe koyulduğunu ifade eden Yılmaz, bahçede domates toplayıp çıplak ayakla toprakta dolaşmanın kendisini dinlendirdiğini ve bundan büyük keyif aldığını vurguladı.

Yılmaz, 'Hem doğayla beraber hem de ekolojik tarımın içindeyiz. Dalından bir şeyleri koparıp, aklımıza farklı sorular gelmeden yiyebiliyoruz. Burayı gördükten sonra hiç yorgunluk hissetmeden bir şeylerle uğraşmaya, çiçeklere dokunmaya, toprağa basmaya, domates toplamaya başladım.' diye konuştu.

Yılmaz, betonarme yapılardan ve stresten uzak bir tatil için bu tür alanların değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Seçil Yıldız ise huzurlu ve sessiz bir ortamda tatilini geçirmek istediği için buraya geldiğini, bahçede ürünleri dalından koparmaktan keyif aldığını kaydetti.

Kaynak: AA