'Hepatitler, Karaciğer Sirozu Ve Kanserinin Sorumlusu'

Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Çakaloğlu: 'Karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin yüzde 7080'inin sebebi hepatit B ve hepatit C virüsleridir' 'Türkiye'de 3 milyon kronik hepatit B ve yaklaşık 700 bin kronik hepatit C hastası vardır. Hepatit B ile birlikte kronik D hepatiti olan hasta sayısı da yaklaşık 100150 bindir. Siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer naklinin en sık sebebi yüzde 50 oranında hepatit B ve yüzde 1520 oranında hepatit C'dir'

YEŞİM SERT KARAASLAN - Ciddi bir sağlık sorunu olan ve tedavi edilmediğinde ölüm riski taşıyan hepatit B ve hepatit C hastalığı, karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin yüzde 70-80'inin sebebi gösteriliyor.

Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, hepatitin, karaciğerin herhangi bir nedenle oluşan iltihabı olarak tanımlandığını söyledi.

Hepatitlerin virüsten kaynaklandığını belirten Çakaloğlu, dünyada her yıl özellikle kan ve kan ürünleriyle bulaşan hepatit B ve genellikle kan transfüzyonları sonrasında meydana gelen hepatit C'nin, 1 milyon 34 bin kişinin ölümüne yol açtığına dikkati çekti.

Hepatitlerin, HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtmadan daha büyük bir sağlık sorunu olduğu değerlendirmesinde bulunan Çakaloğlu, 'Karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin yüzde 70-80'inin sebebi hepatit B ve hepatit C virüsleridir. Maalesef hepatit B'li hastaların yüzde 90'ı ve hepatit C'li hastaların yüzde 80'i bundan habersizdir. Çünkü, bu virüsler, uzun yıllar süren sessiz hastalıktan sonra siroz veya kansere sebep olabilirler.' diye konuştu.

'Türkiye'de 3 milyon kronik hepatit B ve yaklaşık 700 bin kronik hepatit C hastası bulunduğu' bilgisini paylaşan Çakaloğlu, şunları kaydetti:

'Hepatit B ile birlikte kronik D hepatiti olan hasta sayısı da yaklaşık 100-150 bindir. Siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer naklinin en sık sebebi yüzde 50 oranıda hepatit B ve yüzde 15-20 oranında hepatit C'dir. Kronik viral hepatitli hastaların yüzde 80'i tanı konmadan, tanı konulanlardan da yaklaşık yüzde 10'u tedavi alarak, büyük çoğunluğu ise hastalıklarının farkında olmadan yaşamına devam etmektedir. Dolayısıyla hepatit C veya hepatit B olduğunun farkında olmayan bu kişiler, diğer insanlar için en önemli bulaş ve ciddi hastalık kaynağıdır.'

Tedavi gerekmeyen taşıyıcı kişilerin en az yılda bir kez kontrol muayenesinden geçmesi gerektiğine dikkati çeken Çakaloğlu, bunun ihmal edilmesi halinde siroz ve kanser gelişmesinin söz konusu olabileceğini ifade etti.

- 'Etkili ilaç tedavisiyle siroz ve kanser riski önlenebilir'

Hepatit B virüsünden korunmak için son derece etkili ve emniyetli aşıların ve ilaçların bulunduğunun altını çizen Çakaloğlu, hepatit C'nin önlenebilmesi için bir aşı olmadığını belirtti. Çakaloğlu, 8-24 hafta süresiyle ağızdan alınan ilaç tedaviyle hepatit C virüsünün yok edilebildiğini ifade ederek, bu şekilde tedavi başarı oranının yüzde 95'in üzerinde olduğuna işaret etti.

Türkiye'de bulunan etkili ilaçlarla hepatit B'nin kontrol altında tutulabildiğini ve siroz ile kanser riskinin büyük oranda önlenebildiğini vurgulayan Çakaloğlu, 'Hepatit C tedavisinde biraz geç kalınmış olsa da büyük aşama kaydedilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu, 2016 yılı itibarıyla yeni HCV ilaçlarından bazılarını geri ödeme kapsamına almış ve hastaların büyük çoğunluğunun tedavi edilmesine olanak sağlamıştır. Eksiklerin giderilmesi ile hepatit C tedavisinde istenen noktaya gelinmiş olunacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

Hepatitle mücadele edebilmek için farkındalık yaratılması gerektiğini belirten Çakaloğlu, bunun için devlet, sivil toplum kuruluşları, sağlık mensupları ve halkın birlikte hareket etmesinin önemine işaret etti.

Çakaloğlu, Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde toplam 194 ülkenin katıldığı 'Viral Hepatitin Eliminasyonu' programına göre, 2030 yılına kadar yapılması gerekenlerin belirlendiğini ifade ederek, 'Ülke bazında toplumdaki hepatit B ve hepatit C'li kişilerin yüzde 90'ına tanı konularak ve tanı konulanların en az yüzde 80'inin tedavi edilebilmesi sağlanarak, viral hepatitlere bağlı ölümlerin yüzde 65 oranında azaltılması öngörülüyor.' dedi.

- 'Hepatitsiz bir dünya' bileklikleri hazırlandı

Hepatitle Yaşam Derneği Başkanı Hilal Ünalmış Duda da, bu yıl Türk Karaciğer Vakfı ile Dünya Hepatit Birliğinin başlattığı küresel ölçekli kampanya kapsamında bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü ile birlik tarafından 2030 yılına kadar dünyayı büyük ölçüde hepatitten kurtarmak için hazırlanan yeni stratejiler belirlendiğini dile getiren Duda, 'NOHep' sloganıyla özel bileklikler hazırlandığını ifade etti.

Duda, Türkiye'deki iki sivil toplum örgütü olarak bu bilekliklerin bir yanına da Türkçe olarak 'Hepatitsiz bir dünya' yazdırdıklarını aktardı.

Sloganların, bugüne dikkat çekmek için tişört ve çantalara da yazıldığını belirten Duda, ayrıca 'Hepatitten korkmayın, bilgilenin, test yaptırın, tedavi olun...' yazılı rozetlerin hazırlandığını da söyledi. Duda, rozet, bileklik, tişört ve çantaların farkındalık yaratılmak için yarın vatandaşlara ücretsiz dağıtılmasının planlandığını kaydetti.
Kaynak: AA