BASKİ'nin 18 Milyonluk Gönen Yatırımında Sona Gelindi

Balıkesir Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (BASKİ) Gönen’de geçen yıl yapımına başladığı Atıksu Arıtma Tesisi’nde sona gelindi. 18 milyon lira yatırım bedeli bulunan ve 80 bin kişiye hizmet verecek Gönen Atıksu Arıtma Tesisi, nüfus artışı göz önünde bulundurularak, 2050 yılında 100 bin kişi kapasiteye kadar hizmet verebilecek

BASKİ'nin 18 Milyonluk Gönen Yatırımında Sona Gelindi
Dev yatırımlarla Balıkesir’deki su sorununa kalıcı çözümler üreten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ)’nin, Gönen’de geçen yıl yapımına başladığı Atıksu Arıtma Tesisi’nde sona gelindi. Mevcut kanalizasyon yapısından dolayı yağmursuyu ve kanalizasyon sistemi birlikte çalışan Gönen’de, yeni sistemle birlikte Gönen Çayı’na deşarj edilen atıksu modern tesislerde arıtılacak. BASKİ’den yapılan açıklamada; inşaatı son aşamaya gelen Atıksu Arıtma Tesisi’nin işletmeye alınması ile Gönen Çayı’na dökülen bu mevcut hatların toplanması ve yeni yapılacak olan 15 km. uzunluğundaki kanalizasyon şebeke hatlarının bir araya getirilerek kollektör hattına verilmesi ve buradan da Gönen Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilerek arıtılmış, çevre mevzuatı şartlarını sağlayan suyun Gönen Çayı’na deşarjının sağlanacağı belirtildi.

80 bin kişiye hizmet verecek

BASKİ, kısa bir süre sonra hizmet vermeye başlayacak Gönen Atıksu Arıtma Tesisi’nin 80 bin kişiye hizmet vereceğini belirtilirken, tesisin nüfus artışını da göz önünde bulundurarak 100 bin kişinin suyunu rahatlıkla arıtabileceğini vurguladı. BASKİ’nin tesisle ilgili açıklaması şöyle:“Aynı zamanda su kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir bir çevre yaratmak amacıyla inşa edilen tesis uzun havalandırmalı aktif çamur prensibine göre ileri biyolojik arıtma sağlayacak, azot ve fosfor arıtılmasını da gerçekleştirecektir. Gönen Atıksu Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon İnşaatı İşi’ nin yatırım bedeli 18 milyon TL olup 80 bin kişiye hizmet verecektir. Hitap ettiği alanda bulunan nüfus ve gelecekteki nüfus artışı da göz önünde bulundurularak tesis 2050 yılında 100 bin kişinin rahatça atıksuyunu arıtabilecek tasarım debisiyle donatılmış olup her türlü; mekanik, elektrik, elektronik teçhizata sahiptir. Böylece tesise ait tüm üniteler SCADA Sistemi ile 24 saat uzaktan izlenerek kontrol edilecektir.”
Kaynak: İHA