'Afrika Sağlık Kongresi' Başladı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karaman: 'Yoksulluk, kıtlık, Afrika'nın her noktasında bulunmakta ve 54 ülkenin olduğu kıtada, 1 milyar 200 milyon kişiye sorun teşkil etmektedir. Ekilebilir alanların olmaması, iklim koşulları, yeterli içme suyunun bulunmaması ve yoksul nüfus sağlık sorunlarına neden olmaktadır' 'Afrika kıtasında her yıl 05 yaş grubunda 15 milyon çocuk kötü beslenme ve temiz su kaynaklarının olmaması nedeniyle hayatını kaybediyor. Kıtada hala her yıl milyonlarca insan, gelişmiş ülkelerde artık aşılarla kontrol altında tutulabilen kızamık, zatürre, sarılık gibi hastalıklardan ölüyor.' 'Türkiye, Afrika'daki insanları kucaklıyor ve kıtadaki insanların ilerlemeleri için çalışıyor. İş birliği ve dayanışma, yoksulluk tamamen ortadan kalkıncaya kadar devam edecek'

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman, yoksulluk ve kıtlığın Afrika'da 1 milyar 200 milyon kişiyi etkilediğini belirtti.

Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA), Sağlık Bakanlığı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Hayat Vakfı'nın ortaklığında düzenlenen '34. Afrika Sağlık Kongresi' başladı.

FIMA dönem başkanlığını devralacak Rektör Karaman, açılış konuşmasında, tarımdan sanayi toplumuna geçişin ülkelerin kültürel, ekonomik ve politik yapılarını da değiştirdiğini söyledi.

Bu değişime liderlik edenlerin geride kalanları görmezden geldiğini anlatan Karaman, dünyanın bir yerinde lüks ve büyüme, diğer tarafında yoksulluğun arttığını kaydetti.

Karaman, bunun da ülkeler arasında adaleti azalttığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bu durum, göçlere ve mülteci krizlerine sebebiyet veriyor, işsizliğe, ekonomik problemlere neden oluyor. Yoksulluk, konaklama olanaklarının olmaması, gıdaya erişimin olmaması anlamına geliyor. Altyapı eksikliği, materyal kaynakların olmaması, sağlıktaki tedarik eksikliği, yoksulluğu körükleyen sebepler arasında bulunmaktadır. Az beslenmeye maruz kalan kişiler, birçok hastalıkla karşılamakta ve bu insanlar kalıcı hastalıklara maruz kalmaya başlamaktadır. Yoksulluk, kıtlık, Afrika'nın her noktasında bulunmakta ve 54 ülkenin olduğu kıtada, 1 milyar 200 milyon kişiye sorun teşkil etmektedir. Ekilebilir alanların olmaması, iklim koşulları, yeterli içme suyunun bulunmaması ve yoksul nüfus sağlık sorunlarına neden olmaktadır.'

Karaman, Afrika kıtasında her yıl 0-5 yaş grubunda 15 milyon çocuğun kötü beslenme ve temiz su kaynaklarının olmaması nedeniyle hayatını kaybettiğine söyledi. Kıtadaki yaşam beklentisinin ortalama 46 yıl olduğuna işaret eden Karaman, kıtada hala her yıl milyonlarca insanın, gelişmiş ülkelerde artık aşılarla kontrol altında tutulabilen kızamık, zatürre, sarılık gibi hastalıklardan öldüğünü bildirdi.

Türkiye'nin Afrika'daki insanları kucakladığına ve kıtadaki insanların ilerlemeleri için çalıştığına değinen Karaman, 'İş birliği ve dayanışmanın, yoksulluk tamamen ortadan kalkıncaya kadar devam edeceğine inanmaktayız.' dedi.

- '50'ye yakın temsilci tebliğ sunacak'

Kongreye 60'ın üzerinde ülke ve 700 civarında uluslararası katılımcı, bakanlar ve üst düzey bürokratlar katıldı. FIMA'nın yanı sıra, 50'ye yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisi, hayırsever ve akademisyenin tebliğ sunması bekleniyor. Kongreye Yeryüzü Doktorları ve Türkiye ve Dünya Müslüman Sivil örgütleri de katkı sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1998 ve 2007'de destek verdiği etkinlik üçüncü kez Türkiye'de gerçekleştiriliyor.

Kongrede İslami perspektifte tıp eğitimi ve tıp etiği, küresel sağlık kapasitesinin artırılması, Müslüman tıp öğrencileri arasında dayanışma ve bilinçlendirme buluşmaları, tanı ve tedavi hizmetlerinin İslami hassasiyetler çerçevesinde verilmesine yönelik tecrübe paylaşımı ve uluslararası sağlık yardım temalı oturumlar düzenlenecek.

Yeşilay Federasyonu ve FIMA arasında iş birliği anlaşmasının da imzalandığı kongre, yarın sona erecek.

İstanbul WOW Kongre Merkezin'de başladı.
Kaynak: AA