'Dezavantajlı Öğrencileri Destekleme Projesi' Kapanış Konferansı

KYK Genel Müdürü Aksu: 'Bizzat öğrencilerin ayağına giderek 7 ilde toplam 35 bilgilendirme toplantısıyla gençlere kariyer rehberliği hizmetleri verdik. Yaklaşık 3 bin 757 öğrenciye yüz yüze eğitim verildi. Proje kapsamında on binlerce yayın ve eğitim materyalleri hazırlandı, dağıtıldı'

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca (KYK) hayata geçirilen 'Dezavantajlı Öğrencileri Destekleme Projesi (DEZÖDES)' kapanış konferansı yapıldı.

KYK tarafından üniversite öğrencilerinin okuldan işe geçiş sürecinde AB ve Türkiye tarafından sunulan fırsatlarla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla başlatılan projenin kapanış toplantısı, bir otelde gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, KYK'nın 2013 itibarıyla 280 bin olan kapasitesinin, 600 bini geçtiğini söyledi.

Gençlerin istihdam ve çalışma hayatında desteklenmesi konusunda kafa yorduklarını ifade eden Boynukalın, projeye ilişkin bilgi verdi.

Devletin, okuldan yeni mezun olan, iş hayatına girecek gençlere destek verdiğini vurgulayan Boynukalın, projenin buna büyük katkısı olabileceğini kaydetti.

Boynukalın, gençlere destek için bazı önerilerinin bulunduğunu, bunlarla ilgili yeni modellemeler ve çalışmalar yapılabileceğini belirtti.

- 'Projeyle yaklaşık 69 bin kişiye ulaşıldı'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat da projeyle, dezavantajlı yükseköğrenim öğrencilerinin, kamu istihdam, sivil toplum ve devlet kurumlarının hizmetlerine, insan kaynakları geliştirme ve stajyerlik programlarına erişimlerini kolaylaştırarak, istihdam edilebilirliklerinin artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Projeyle yaklaşık 69 bin kişiye ulaşıldığını, üniversite öğrencilerine 40 bin kariyer rehberliği kitapçığı dağıtıldığını dile getiren Arat, 120 yurt hizmet kalite standardının gözden geçirildiğini, kredi hizmetleri için 10 yeni standart geliştirildiğini ifade etti.

Arat, 'Nitekim 2012-2013 ve 2014-2015 akademik yılları arasında 38 milyon avroyla ön lisans ve lisans seviyesinde eğitim gören yaklaşık 40 bin üniversite öğrencimize burs desteği sağlanmıştır. Belirtilen yıllarda verilen bursun etki analizi için Teknik Destek Projesi kapsamında yapılan araştırmada, bursun dezavantajlı öğrencilerimize önemli katkılar sağladığının ortaya çıkmasından memnuniyet duyuyoruz.' dedi.

- 'Faaliyetlerimizi genel olarak bütün gençlere açtık'

KYK Genel Müdürü Sinan Aksu ise gençlerle istihdam alanında çalışan kurumlar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürüttükleri 18 aylık yoğun çalışmanın olumlu sonuçlarını almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Genç insan potansiyeline daha fazla destek olmak amacıyla projeyi yapılandırdıklarını belirten Aksu, AB ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile faaliyetlerin detaylarını bu amaç çerçevesinde oluşturduklarını kaydetti.

Aksu, şu ifadeleri kullandı:

'KYK olarak yeni perspektif şuydu, gençlere barınma, finans ve beslenme desteğinde bulunurken, ilerdeki yaşantılarına da yardımcı olabileceğimiz kaynaklarımız olduğunu öngördük. Örneğin bünyemizde görev yapan sosyal çalışmacı ve psikolog arkadaşlarımız, öğrencilere ihtiyaç duydukları konularda rehberlik ederken, aynı zamanda genel bir kariyer danışmanlığı da yapabilir, onları bu alanda doğru kaynaklara ve adreslere yönlendirebilirler diye düşündük. Hedef kitlemiz öncelikli olarak dezavantajlı öğrencilerdi. Ancak iş yaşamına atılmakta desteğe ihtiyaç duyabilecek her öğrenci bir bakıma dezavantajlıydı. Bu yaklaşımla faaliyetlerimizi genel olarak bütün gençlere açtık.'

Proje kapsamında çok sayıda personelin İş-Kur iş birliğiyle iletişim ve kariyer rehberliği becerileri eğitimleri aldığını bildiren Aksu, sistemlerini gözden geçirmek için de projeden yararlandıklarını anlattı.

AB ülkelerinin ilgili kurumlarını ziyaret edip onları tanıma ve kendi kurumlarıyla karşılaştırma imkanı bulduklarını dile getiren Aksu, 'Bizzat öğrencilerin ayağına giderek 7 ilde toplam 35 bilgilendirme toplantısıyla gençlere kariyer rehberliği hizmetleri verdik. Yaklaşık 3 bin 757 öğrenciye yüz yüze eğitim verildi. Proje kapsamında on binlerce yayın ve eğitim materyalleri hazırlandı, dağıtıldı.' diye konuştu.

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin eş finansmanıyla İş-Kur, YÖK, KOSGEB, TOBB ve Ulusal Ajans iş birliğinde yürütülen projenin kapanış toplantısına, AB Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot da katıldı.
Kaynak: AA